Aigaio365 > MAIN SLIDER > «Βόμβα» Κυρανάκη: Ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης

«Βόμβα» Κυρανάκη: Ιδιωτικοποίηση και της κύριας σύνταξης

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Η Επόμενη Ημέρα», δήλωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό είναι ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της επικουρικής σύνταξης αλλά και της κύριας, δηλαδή η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος σε όλο το φάσμα των συντάξεων.

«Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν μια ελάχιστη εισφορά για σύνταξη του Δημοσίου και στη συνέχεια ο καθένας θα χτίζει ελεύθερα τη σύνταξή του κεφαλαιοποιητικά», δήλωσε, και ερωτηθείς από τον Γιώργο Κατρούγκαλο αν αυτό θα ισχύει και για τη κύρια σύνταξη, απάντησε: «Για όλα».

«Το σχέδιο μας βγαίνει», υποστήριξε όταν υπήρξε παρέμβαση των δημοσιογράφων με το ερώτημα αν το κόστος αυτής της μετάβασης έχει εκτιμηθεί από τη ΝΔ. Όπως είπε ο Κ. Κυρανάκης, θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους, που θα μπουν στο νέο ασφαλιστικό, και έτσι αυτοί θα γνωρίζουν τι σύνταξη θα πάρουν καθώς θα την χτίζουν για τον εαυτό του. Υποστήριξε μάλιστα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κατάρρευση των ιδιωτικών ασφαλιστικών καθώς υπάρχουν αυστηροί κανόνες. «Δεν είναι εφικτό να χρεοκοπήσει κάποια ιδιωτική ασφαλιστική», είπε.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση τόσο του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, όσο και του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα να μην πρόκειται για σχέδιο της ΝΔ, αλλά για άγνοια του Κωνσταντίνου Κυρανάκη επί του θέματος. Πάντως ο ίδιος επέμεινε πως αναφέρεται για όλες τις συντάξεις.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας τις αποκαλύψεις Κυρανάκη για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ανέφερε πως για πρώτη φορά ακούμε πως η ιδιωτικοποίηση δεν αφορά μόνο την επικουρική σύνταξη, αλλά και την κύρια. Εξηγώντας τους κινδύνους αυτού του συστήματος, που είναι πράγματι το ασφαλιστικό Πινοσέτ, όπως είχε πει και ο Γιώργος Καραγκούνης της ΝΔ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως δημιουργείται μια τεράστια μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό και μοιραία θα μειωθούν οι συντάξεις.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους και πως θα την καλύψουν», σημείωσε και πρόσθεσε πως ο άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο – παρά τους ισχυρισμούς Κυρανάκη – να καταρρεύσει μια ιδιωτική εταιρεία και να χάσει ο κόσμος τα λεφτά του, όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως επί της ουσίας η κοινωνική ασφάλιση αλλοιώνεται στο όνομα της ιδιωτικής.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο πρώην υπουργός, πως αν κάποιος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου πάθει κάτι και δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται τότε δεν θα μπορεί να αποζημιώνεται όπως συμβαίνει με την κοινωνική ασφάλιση.

Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο του Γιώργου Κουτρουμάνη. «Εύχομαι και ελπίζω να μην εφαρμοστεί αυτό που είπε ο κ. Κυρανάκης», τόνισε, ενώ αδυνατώντας να πιστέψει πως υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, είπε «θεωρώ πως μάλλον κάνει λάθος σχετικά με την κύρια σύνταξη». «Ή μπορεί να ξέρει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε», παρενέβη ο κ. Κατρούγκαλος για να συμφωνήσει ο κ. Κουτρουμάνης. «Αν εφαρμόσουμε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην κύρια σύνταξη θα συμβεί το εξής. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε 1 εκατ. ή 800.000 νέους ασφαλισμένους, αλλά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν μειωθεί γιατί δεν θα πληρώνουν το σύστημα. Θα υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα, μια τεράστια τρύπα που δεν θα μπορεί αν καλυφθεί», σημείωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.

Ο Κώστας Κυρανάκης πήρε εκ νέου το λόγο χωρίς όμως και πάλι να αρνηθεί πως το σχέδιο αφορά και την κύρια σύνταξη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται τις επισημάνσεις των συνομιλητών του επανέλαβε πως θα υπάρχει μια ελάχιστη εισφορά, η οποία θα καταλήγει σε μια σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους, προφανώς αδυνατώντας να κατανοήσει το πρόβλημα της μεγάλης μαύρης τρύπας που προκύπτει από τη μετάβαση.

tvxs.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien