Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης θα πει την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την άτακτη υποχώρηση μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις;

Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης θα πει την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την άτακτη υποχώρηση μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις;

Το ερώτημα αν «θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφήξεις;», έθεσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε θέτοντας και άλλα ερωτήματα προς τον κ. Μητσοτάκη:

– Έχει το σθένος ο κ. Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του;

– Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007-2008 ή θα συνεχίσει την μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλει ο κ. Σαμαράς;

«Η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά της αδιέξοδα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της παρατήρησε: «Είναι πραγματικά κρίμα για τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται σήμερα πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του».

Για τη θέση της κυβέρνησης επισήμανε ότι παραμένει σταθερή: «Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική. Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας. Μιας περιοχής αποσταθεροποιημένης που πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της τις διαμάχες του παρελθόντος και να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης και ευημερίας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθύνθηκε στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ζήτησε να δείξουν εθνική υπευθυνότητα και να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

«Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπενταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο τη λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes. Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Νταβός με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ.

Για το Νταβός αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ θα έχει σημαντικές συναντήσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία, αναμένεται να δώσει το Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις 16:00 ώρα Ελλάδας. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του EWG, το ύψος της δόσης ανέρχεται στα 6,7 δισ. ευρώ και από αυτά τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

– Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

– Το 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

– Το 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνο αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως τα μέσα Απριλίου.

Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομολόγο του, στις 24 Ιανουαρίου στο Νταβός, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μία ειλικρινή βούληση από τη γείτονα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδέκτης λυσης.

Για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων και την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, σημείωσε πως «αυτήν τη στιγμήν στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει κάτι να συζητηθεί» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη γραμμή του 2007-2008, όπως αναφέρεται και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για συνθέτη ονομασία έναντι όλων. «Εφόσον προκύψουν ζητήματα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ, προφανέστατα η κυβέρνηση θα πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις διαρροές στον χθεσινό Τύπο από την πλευρά Καραμανλή για το ονοματολογικό, ο υπουργός Επικράτειας απάντησε ότι δεν σχολιάζει διαρροές ή υποτιθέμενα δηλώσεις και επισήμανε: «Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, με πολύ μεγάλη σαφήνεια, η θέση της χώρας είναι συνθέτη ονομασία εναντι όλων». Μάλιστα, υπενθύμισε την τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη υπέρ της συνθέτης ονομασίας, αλλά και την απάντηση του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής -σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη- ότι επιδιώκει συνθέτη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και για χρήση έναντι όλων. Πάνω σε αυτήν τη θέση η κυβέρνηση σήμερα προσθέτει είτε τον γεωγραφικό, είτε τον χρονικό προσδιορισμό, υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ερώτηση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε πως προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ είναι να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό, «χωρίς λύση δεν υπάρχει εξέλιξη».

Σχετικά με τη δήλωση της εκππροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, ότι είναι αργά για ενημέρωση, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «αποδεικνύει την απολύτως τυχοδιωκτική πολιτική της ΝΔ». Όπως ανέφερε, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα, θα κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για ενημέρωση. «Στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτακης αποφασίσει να μην έρθει, θα κριθεί από τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που βλέπουν με ευαισθησία το ζήτημα. Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιούς». «Να αναρωτηθούμε, η εθνικιστική έξαρση το ’92 βοήθησε ή υπονόμευσε την εθνική στάση;» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως η κυβέρνηση, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αναζητά την εξεύρεση λυσης.

Όταν ρωτήθηκε για την πολιτική αποτίμηση του συλλαλητηρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως αρκετοί πολίτες αντιμετωπίζουν με ευαισθησία το ζήτημα, ενώ αναφέρθηκε και στην εθνικιστική πολιτική κατεύθυνση που πήρε το συλλαλητήριο, για την οποία, όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι εκφράζει το σύνολο του ελληνικού λαού. «Εθνικιστικές ρητορίες βρίσκουν ακροατήριο, αλλά δεν αντανακλούν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν το συλλαλητήριο επηρεάζει τη διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν τίθενται νέα δεδομένα από το συλλαλητήριο, η εξωτερική πολιτική δεν επηρεάζεται από αυτό».

Για την κάλυψη του συλλαλητηρίου από την ΕΡΤ επισήμανε: «Δεν θυμάμαι η ΕΡΤ να μεταδίδει απευθείας συλλαλητήρια».

Όσο για τις δηλώσεις του κ. Φραγκούλη για σχηματισμό πολιτικού φορέα, ο υπουργός Επικράτειας υπογράμμισε: «Γνωρίζαμε τον κ. Φραγκούλη ως εν αποστρατεία στρατηγό, τώρα εμφανίζεται ως επίδοξος ηγέτης». «Το Σύνταγμα τού το επιτρέπει (···) θα μετρήσει τις δυνάμεις του όπως όλοι μας» συμπλήρωσε. Πάντως, όπως ανέφερε, τελικός κριτής είναι ο ελληνικός λαός. Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε πως στο παρελθόν υπήρξαν πρόσωπα που στήριξαν την πολιτική καριέρα τους στο Μακεδονικό, όπως ο κ. Σαμαράς, συνεπώς, όπως είπε, ο κ. Φραγκούλης δεν είναι ο πρώτος.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Κυρίες και Κύριοι,

Συνεδριάζει σήμερα στις 4 ώρα Ελλάδας το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να περάσουμε και τυπικά στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εισήγηση του EWG το ύψος της δόσης πρόκειται να ανέλθει στα 6,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών προαπαιτούμενων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα:

Τα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Τα 1,9 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος.

Το δε υπόλοιπο 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επιπλέον, το 1 δισ. ευρώ που απομένει θα εκταμιευθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μόνον αυτή. Ως εκ τούτου, ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός δισ. ευρώ είναι η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους ενός δισ. ευρώ έως τα μέσα Απριλίου.

Για τις λεπτομέρειες της σχετικής απόφασης του σημερινού Eurogroup θα ενημερώσει εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η θέση μας παραμένει σταθερή: η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και έτσι θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική.

Η στάση αυτή είναι η μοναδική υπεύθυνη στάση που εμπεδώνει τη θέση της Ελλάδας ως δύναμης που εγγυάται τη σταθερότητα και τη συνεργασία μεταξύ των λαών της ευρύτερης περιοχής μας. Μιας περιοχής αποσταθεροποιημένης που πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της τις διαμάχες του παρελθόντος και να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης και ευημερίας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι η λύση, αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Η εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορεία έχει τραυματίσει ανεπανόρθωτα τη χώρα και το εθνικό συμφέρον στο παρελθόν. Και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά η Ν.Δ., έχουν καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα.

Και είναι πραγματικά κρίμα για τον κο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγες μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου, μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται σήμερα πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του.

Με σαφήνεια, λοιπόν, θέλω να θέσω στον κο Μητσοτάκη το ερώτημα:

Θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις;

Έχει το σθένος ο κος Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματός του;

Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο, αλλά και τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 – 2008 ή θα συνεχίσει τη μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλλει ο κος Σαμαράς;

Δεν είναι μόνο όμως ευθύνη του κου Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής της ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπενταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο τη λύση της σύνθετης ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων.

Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί αύριο για το Νταβός, θα έχει συνάντηση στις 24 Ιανουαρίου με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στην οποία αναμένουμε να συντελεστεί πρόοδος στην κατεύθυνση εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κύριο Μοσκοβισί, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης κύριο Γιοχάνες Χαν, αλλά και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες για την προώθηση των επενδύσεων στη χώρα.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien