Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία

«Ο πρωθυπουργός πήρε πρωτοβουλία υψηλού πολιτικού συμβολισμού και μεγάλου πολιτικού ρίσκου. Σε κρίσιμες στιγμές, αυτή είναι η κατάλληλη επιλογή ώστε να υπάρξουν καθαρές λύσεις και καθαρές απαντήσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι το 2015, όταν η κυβέρνηση είχε 138 βουλευτές, η αντιπολίτευση καλούσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει με ad hoc πλειοψηφίες στην υλοποίηση της συμφωνίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Και τότε ο πρωθυπουργός επέλεξε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού και πολιτικού ρίσκου και αποφάσισε να πάει σε εκλογές με την συμφωνία πάνω στο τραπέζι.

«Η απόφαση του κ. Καμμένου να αποσύρει την στήριξή του, δημιουργεί μια κατάσταση αβεβαιότητας. Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να επιδιώξει καθαρές λύσεις και να θέσει όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους. Η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να αρθεί και για αυτό ο πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξέφρασε μάλιστα την βεβαιότητα, ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει το έργο της για το οποίο, όπως είπε, απαιτείται ένα χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θυμίζει όσους προαναγγέλλουν κάθε μήνα το τέλος του κόσμου

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι η επιμονή του κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει πρόωρες εκλογές του θυμίζει παραθρησκευτικούς ηγέτες στις ΗΠΑ που προαναγγέλλουν κάθε μήνα το τέλος του κόσμου και πως ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει την επιθυμία του σε πολιτική εκτίμηση.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία, στόχος είναι η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου γιατί έχουμε μπροστά μας μια σειρά από πολιτικές προκλήσεις όπως είναι το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, η συμφωνία με την εκκλησία, η αύξηση του κατώτερου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε:

«Αυτοί είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους συγκροτείται μια κυβερνητική πλειοψηφία. Η ψήφος εμπιστοσύνης, δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά προς την κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της. Στόχος είναι να εξαντλήσουμε τη συνταγματική θητεία της κυβέρνησης που λήγει τον Οκτώβριο».
Ερωτηθείς για το εάν η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση αποτελεί πρόκριμα και για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται η ψήφος εμπιστοσύνης με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρόκειται για δυο διαφορετικές ψηφοφορίες και δεν προεξοφλεί η μία την άλλη. Η γνώμη μου είναι ότι με βάση ότι έως τώρα τοποθετήσεις των πολιτικών δυνάμεων, η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι εξασφαλισμένη από την παρούσα Βουλή», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική Βουλή πάρα πολύ σύντομα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν επιθυμεί βαθιά μέσα του, η κυβέρνηση αυτή να αποχωρήσει πριν να πάρουν το δρόμο τους μια σειρά ζητήματα με κορυφαίο το θέμα των Πρεσπών. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει μια πολιτική που στο βάθος του μυαλού του γνωρίζει ότι είναι για το εθνικό συμφέρον. Είναι ένας ανεύθυνος πολιτικος και έχει γίνει παρακολούθημα της ακροδεξιάς ομάδας των κυρίων Σαμαρά Βορίδη και Γεωργιάδη, οι οποίοι τον καθοδηγούν εδώ και ένα χρόνο σε συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε «απίστευτες ανοησίες» τα όσα λέγονται περί συναλλαγής και ανταλλαγμάτων που δόθηκαν σε βουλευτές.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ πιο προσεκτικοί. Η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι με βραχυπρόθεσμους πολιτικούς σχεδιασμούς. Οι βουλευτές ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους. Ανταλλάγματα της ψήφου με υπουργικούς θώκους δεν υφίστανται» τόνισε και προσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή βουλευτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα ψηφοδέλτια θα καταρτισθούν όταν φθάσουμε στις βουλευτικές εκλογές με τις διαδικασίες του κόμματος και αυτό δεν αφορά τη σημερινή πολιτική συγκυρία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είπε ότι «είναι κάτι που το κρίνει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός, ενώ για το εάν η χθεσινή παρουσία και η ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, συνιστά ένδειξη για κυβερνητική διεύρυνση με στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά, είπε ότι στελέχη αυτού του χώρου αντιλαμβάνονται πως «η μοναδική πολιτική προοδευτική λύση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό λειτούργησε καταλυτικά η συμφωνία των Πρεσπών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να λειτουργήσει σαν το κορμό για την δημιουργία ενός προοδευτικού ρεύματος στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Καμμένου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε πως «δημοψήφισμα για την ονομασία μιας άλλης χώρας ακούγεται τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά λίγο παράδοξο».

Συνεχίζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτήρισε «εξαιρετική επιλογή του πρωθυπουργού», την ανάληψη του υπουργείου ‘Αμυνας από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Ο κ. Αποστολάκης είναι βαθιά δημοκράτης και όσο διάστημα βρίσκεται στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και νωρίτερα, έχει επιδείξει υψηλό φρόνημα και αίσθημα ευθύνης καθήκοντος», ανέφερε. Ερωτηθείς τέλος για καταγγελίες βουλευτών όπως ο κ. Ζουράρις και ο κ. Παπαχριστόπουλος, ότι δέχονται απειλές, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για αυθόρμητες πρωτοβουλίες, αλά για προσπάθειες συγκεκριμένων στελεχών της ΝΔ να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σιωπά και «φλερτάρει με την ακροδεξιά και υιοθετεί πρακτικές επικίνδυνες για το δημοκρατικό πολίτευμα».

 

Πηγή: Left.gr

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien