Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τσίπρας: Η Παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας (βίντεο)

Τσίπρας: Η Παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας (βίντεο)

«Η Παιδεία είναι θέμα εθνικό και βαθιά κοινωνικό. Διότι επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι μαθαίνουν να λειτουργούν μέσα σε μια κοινωνία. Αλλά είναι και ένα μέσο για να ασκούν έλεγχο και κριτική οι πολίτες στην εξουσία. Η Παιδεία είναι εν τέλει ένα ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα χτίζουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Αυξήσαμε τη χρηματοδότηση της Παιδείας στο 2,8%, αυξάνουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο Σεπτέμβριος του 2016 είναι ένα ορόσημο: Άνοιξαν στην ώρα τους για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Με δύο χρόνια σοβαρό προγραμματισμό και μέτωπο στις μικροδιαπλοκές το άνοιγμα των σχολείων στην ώρα τους ήταν κάτι που μπορούσε να γίνει» ανέφερε.

«Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού» είπε ο πρωθυπουργός.

«Καινοτομούμε με σχέδιο και ιδρύουμε σε κάθε Περιφέρεια της χώρας Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας».

«Συγκροτούμε δομές που θα βοηθούν ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα.Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

«Σταματάμε την φάμπρικα των υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, που συχνά ορίζονται με όρους αγοράς κι όχι με βάση το κόστος του μεταπτυχιακού» είπε ο πρωθυπουργός.

«Κανένας φοιτητής που έχει γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακό δεν θα αποκλείεται αν έχει αποδεδειγμένη αδυναμία να πληρώσει τα δίδακτρα. Για πρώτη φορά θέτουμε όρους για τη δωρεάν φοίτηση όσων έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα αλλά αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη φοίτησης» τόνισε.

«Ο νόμος ικανοποιεί ακόμη το πάγιο αίτημα των πολυτεχνικών σχολών για ακαδημαϊκή ισοτίμηση των 5ετών πτυχίων τους με μάστερ».

«Συνυφασμένη με την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι και η διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

«Βρήκαμε τα Επαγγελματικά Λύκεια, σε συνθήκες διάλυσης. Εμείς από την άλλη τα αναβαθμίζουμε: Το έτος μαθητείας είναι μία πραγματικότητα πια».

«Σχεδιάζουμε στο επόμενο σχολικό έτος στα 830 ολιγοθέσια σχολεία που βρίσκονται στις εσχατιές της πατρίδας μας να συγκροτήσουν ολοήμερο τμήμα. Θεσμοθετούμε, με τη βοήθεια βέβαια και την συνδρομή των ίδιων των εκπαιδευτικών, χίλιες βιβλιοθήκες στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχει ωριμάσει πια η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ριζική αναμόρφωση των διαδικασιών εισαγωγής στα Πανεπιστήμια»Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien