Από τη μία η κυβέρνηση κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της, ώστε να υπάρξει συμφωνία σήμερα. Από την άλλη Σόιμπλε και ΔΝΤ μένουν αμετακίνητοι στις παράλογες απαιτήσεις τους, ενώ ο «αστάθμητος παράγοντας» Μέρκελ φαίνεται πως διαφοροποιείται από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτά τα δεδομένα, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα δώσουν τη μάχη της διαπραγμάτευσης στο σημερινό Eurogroup στη Μάλτα.
Την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονάσματων και τη μείωση του αφορολογήτου ζητάει το Ταμείο, ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. H ελληνική πλευρά να προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο την εφαρμογή αυτών των μέτρων και να βάζει στο τραπέζι την παράλληλη εφαρμογή αντίμετρων, ώστε το «δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδενικό», όπως έχουν δηλώσει πολλάκις κυβερνητικά στελέχη.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εκτός από την άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, σήμερα θα προσπαθήσει να διαμορφώσει και το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας, ώστε η αξιολόγηση να κλειδώσει οριστικά τις επόμενες μέρες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα ξεκινήσει άμεσα και η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αν έχουμε άμεσα συμφωνία, το ελληνικό χρέος θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης στη συνεδρίαση του ΔΝΤ, στις 21 Απριλίου.
Από την κυβέρνηση θεωρούν τον Βόλφανγκ Σόιμπλε τον κύριο υπεύθυνο για τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Θεωρούν πως ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τη συζήτηση για το χρέος, και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι να τρενάρει τις διαπραγματεύσεις, ώστε να χαθεί το ορόσημο της 21ης Απριλίου. Πάντως, αυτή τη θεωρία φαίνεται πως την ενστερνίζονται και αρκετοί Ευρωπαίοι…
Το πιο πιθανό σενάριο αυτή την ώρα, είναι να συμφωνηθεί η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Αν όμως η Ελλάδα δεν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τότε όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019. Παρ’ όλα αυτά, από την κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν αυτό το σενάριο.