Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Το Φεστιβάλ Νάξου επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά στον Πύργο Μπαζαίου

Το Φεστιβάλ Νάξου επιστρέφει για ακόμα μία χρονιά στον Πύργο Μπαζαίου

Στην μακρόχρονη πορεία του, το Φεστιβάλ Νάξου κάθε άλλο παρά εφήμερο αποδείχτηκε, παρά τον τίτλο της εφετινής του εικαστικής έκθεσης «EPHEMERAL”.

Η αίσθηση του χρόνου μας κάνει να εκτιμούμε τη στιγμή, την ευκαιρία να γνωρίζουμε νέους καλλιτέχνες, νέους συνεργάτες, νέους φίλους, να συμπορευόμαστε με τους παλιούς.

Με θεατρικές παραστάσεις: “Ορφέας και Ευρυδίκη” σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπογδάνου στον αρχαίο ναό του Διονύσου, “Πεθαίνω σαν χώρα … θα πάντα εκεί” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Κρασανάκη, παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου στον ατμοσφαιρικό αύλειο χώρο του Πύργου Μπαζαίου.

Με συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα ελληνικό και ξένο και παρουσίες καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρίζα Κωχ, η Νένα Βενετσάνου κοντά σε νεότερους δυναμικούς και αναγνωρισμένους μουσικούς: Χρήστο Θηβαίο, Παναγιώτη Μάργαρη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Γιώργη Χριστοδούλου, Σπύρο Μάνεση, Σαββέρια Μαργιολά κ.ά.

Με περφόρμανς και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά, με διάθεση εορταστική σας περιμένουμε να απολαύσουμε ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη.

Στέλιος Κρασανάκης -Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Μάριος Βαζαίος – Διεύθυνση Παραγωγής

25 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2019

EPHEMERAL
Art Exhibition
Πύργος Μπαζαίου, Νάξος
25 Μαΐου – 27 Σεπτεμβρίου 2019
Καθημερινά: 10.00-17.00

«Πνοή ανέμου, είπε ο Εκκλησιαστής, πνοή ανέμου, πνοή ανέμου, τα πάντα είναι πνοή ανέμου»

Εκκλησιαστής, στίχος 1.2 Απόδοση από το Εβραϊκό κείμενο, Αλέξανδρος Ίσαρης

Πολύτιμο όσο το μνημειακό για τη θύμηση, το εφήμερο για την ύπαρξη.

Στιγμές που φεύγουν, εικόνες που χάνονται, ευωδιές που εξανεμίζονται, αναμνήσεις που ξεθωριάζουν. Εφήμερα είναι όσα συνθέτουν τη ζωή και φθίνουν μαζί της στην αέναη ακολουθία του κύκλου των εποχών.

Καιρός για εργασία και καιρός για ανάπαυση,

Καιρός για δημιουργία και καιρός για απόλαυση.

Μάιος ο μήνας των καλλιτεχνών στον Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο:

Πατρίτσιο Μπεντόν (Patrizio Bedon-ΙΤ) – Κάζα Εσαντζιέρα (Casa Essenziera-ΙΤ/ΖΑ) – Νίκος Λαγός (GR) – Αναίς Λελιέβρ (Anaïs Lelièvre-FR) – Βλαντίμιρ Σκόντα (Vladimir Skoda-CZ/FR) – Σάντορ Ζέλενακ (Sandor Zelenak-HU/JP). Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, video – Νικόλαος Συμεωνίδης & Αμαλία Κοσμά, διαδραστικό δρώμενο.

Έρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου, συναντιούνται, συνυπάρχουν, εμπνέονται από το μυστήριο του τόπου και του χώρου, δημιουργούν. Στη φιλοσοφία του wabi-sabi, έργα πολύτροπα, εφήμερα, που συνδιαλέγονται κι αναμετρώνται με την αιωνόβια φύση του μνημείου όσο διαρκεί ένα καλοκαίρι, για να εξαφανιστούν μετά. Καλούν τον επισκέπτη να μεταβάλει το ρυθμό, να αποβάλει την ένταση, να διαισθανθεί την ευδαιμονία να κινείται, να βλέπει, να ακούει, να παρατηρεί, να βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Απωθώντας την απαισιοδοξία της ματαιότητας, να ενστερνιστεί τη χαρά της ζωής, που κρύβεται στην ανεπιτήδευτη καθημερινότητα.

Σε μια μεταβατική περίοδο, επιταχυνόμενα μεταβλητή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, η έννοια του carpe diem ανάγεται σε αξία ανεκτίμητη, αναπόδραστη επιθυμία για απόλαυση της στιγμής.
Carpe momentum για τον επισκέπτη, που εισέρχεται στον πύργο, στον ιστορικό και καλλιτεχνικό μικρόκοσμο του, στο περιβάλλον γύρω, μετουσιώνοντας την αισθητική εμπειρία σε βίωμα προσωπικό.

Επιμέλεια: Μάριος Βαζαίος
Συνεργαζόμενος Επιμελητής: Klaus Pfeiffer
Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός
Διάρκεια: 25/5-27/9/2019
Καθημερινά: 10:00 – 17:00
Πύργος Μπαζαίου, 12ο χλμ. Οδ. Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Τηλ. 22850 31402
Ε. aeongr@otenet.gr
www.bazeostower.gr – www.naxosfestival.gr – |

Δευτέρα 8/7 20.30

Πύργος Μπαζαίου | Είσοδος ελεύθερη
Sound state of mind Performance

Η μετανάστευση στη σημερινή εποχή, μας έχει δείξει με περίσσεια σαφήνεια ότι ο τόπος μας επάνω στη γη καθώς και κάθε είδους βεβαιότητα που ενδεχομένως νοιώθουμε, είναι εφήμερα.

Ο μουσικός παραγωγός και συνθέτης Νικόλαος Συμεωνίδης και η χορογράφος και χορεύτρια Αμαλία Κοσμά δουλεύουν το θέμα του «emphermerality» μέσα από τη κίνηση και την αναλογική μουσική.

Συνδιοργάνωση: Φεστιβάλ Νάξου–Περιφέρειεα Νοτίου Αιγαίου

Παρασκευή 26/7 20.30

Ναός του Διονύσου στα Ύρια
Είσοδος ελεύθερη

Ορφέας και Ευρυδίκη Θεατρικό αναλόγιο

Το πιο απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων αφήνεται να αλληλεπιδράσει σε έναν σπάνιο, σύγχρονό του τόπο και ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος. Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κουνέλλας. Ηθοποιοί: Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης–Ευθαλεία Παπακώστα.
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Νάξου, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Κυριακή 28/7 21.30

Πύργος Μπαζαίου | Bazeos Tower 15€, 12€
Jazz Trial

Από τα σημαντικότερα μοντέρνα, ελληνικά jazz piano trio με πολλές επιρροές από τους μεγάλους του είδους και με σαφείς αναφορές στην παράδοση του jazz playing. Το διαρκές interplay μαζί με το υψηλό επίπεδο των μουσικών και αυτοσχεδιαστικών τους ικανοτήτων φέρνει στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση. Το ρεπερτόριο του τρίο περιλαμβάνει τόσο συνθέσεις των μελών του όσο και jazz standards που λειτουργούν ως αφετηρία για να οδηγηθεί η αφήγηση σε διαφορετικούς μουσικούς χώρους.

Σπύρος Μάνεσης: πιάνο, συνθέσεις
Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο, συνθέσεις
Αναστάσης Γούλιαρης: τύμπανα, συνθέσεις

Τετάρτη 31/7 21.30

Πύργος Μπαζαίου
15€, 12€
Ανδριάνα Μπάµπαλη-Γιώργης Χριστοδούλου

Δύο σαν Ένα Συναυλία

Οι ερμηνευτές, ο καθένας µε τη δική του ξεχωριστή πορεία, σµίγουν για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα µε τα ωραιότερα ελληνικά -και μερικά ξενόγλωσσα- ντουέτα που έχουν γραφτεί.
Χάρης Σταυρακάκης: πιάνο, ακορντεόν.

Σάββατο 3/8 21.30

Πύργος Μπαζαίου
15€, 12€

Παναγιώτης Μάργαρης
Guitar Galaxy Concert

Ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας και συνθέτης μας αποκαλύπτει το δικό του μουσικό γαλαξία, με τα μαγικά ηχοχρώματα της κλασικής κιθάρας. Μουσικές από τον κινηματογράφο, σπουδαίους δημιουργούς Μίκη Θεοδωράκη, Nino Rota, Ennio Morricone κ.α. τραγούδια των Beatles, Pink Floyd, Eagles και Sting τα οποία διασκεύασε με μοναδικό τρόπο για κιθάρα και δικές του ανέκδοτες συνθέσεις.

Δευτέρα 5/8 21.30

20€, 15€
Διονύσης Σαββόπουλος Τρίο Συναυλία

Ο Διονύσης Σαββόπουλος ξετυλίγει μια παράσταση που διατρέχει όλη την μουσική πορεία του με τη συνοδεία τριών σπουδαίων μουσικών προσωπικοτήτων που δίνουν ένα ιδιαίτερο μουσικό χρωματισμό στο ακρόαμα. Τον Γιώτη Κιουρτσόγλου, τον Βαγγέλη Καρίπη και τον Στάθη Άννινο. Είναι από τις σπάνιες στιγμές που έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει απλά, καθαρά, γεμάτα τον μοναδικό τραγουδοποιό και ερμηνευτή σε μια ξεχωριστή καλοκαιρινή συναυλία.

Παρασκευή 9/8 21.30

15€, 12€

Μαρίζα Κωχ-Νένα Βενετσάνου

Το Ξανθό Κορίτσι της Σαντορίνης Μουσική παράσταση

Οι δυο κορυφαίες ερμηνεύτριες μας προσφέρουν μια διαφορετική πτυχή της καλλιτεχνικής τους έκφρασης, μέσα από την όσμωση των φωνών τους και τον διαδραστικό χαρακτήρα της παράστασης. Με την ιδιαίτερη τέχνη τους μας οδηγούν στα βαθιά νερά μιας περιπέτειας που ονομάζουμε ΖΩΗ.

Σάββατο 10/8 11.00-14.00

«Κυνήγι Θησαυρού στον πύργο»

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών με την Κατερίνα Γαβαλλά, Ηθοποιό-Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού.

Συμμετοχή: 5€

Δευτέρα 12, Τρίτη 13/8 21.30

15€, 12€

Θα πάντα εκεί… Πεθαίνω σαν Χώρα
Θέατρο | Παραγωγή Φεστιβάλ Νάξου

Μια θεατρική-κοινωνική διαδρομή από το Πεθαίνω σαν χώρα έως ένα Πεθαίνω ως Έλλην. Συμμετέχουν ο Χρήστος Σαπουντζής, ο οποίος έλαβε μέρος στην πρώτη παρουσίαση του εμβληματικού έργου πριν από 30χρόνια, που του άλλαξε τη ζωή και τον οδήγησε στην υποκριτική και η Μπέττυ Βακαλίδου, πρωταγωνίστρια των έμφυλων ταυτοτήτων, που μετουσίωσε την εμπειρία της αυτή σε τέχνη. Δύο πρόσωπα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα τους κόντρα στο νεοελληνικό πεπρωμένο. Κείμενα: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης.

Σύνθεση κειμένου: Γιάννης Κωνσταντινίδης. Βίντεο: Κατερίνα Ζουράρη. Κίνηση: Θάλεια Δίτσα.

Τετάρτη 21/8 21.30

15€, 12€

Χρήστος Θηβαίος
Βόλτα στα Εξάρχεια
Συναυλία

Κακόφημα, δημιουργικά, συκοφαντημένα, εναλλακτικά, καλλιτεχνικά, παραμελημένα, οι χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν τη γειτονιά που αγαπά και κατοικεί ο Χρήστος Θηβαίος. Βόλτα στους μύθους και στα τραγούδια που φέρνουν το άρωμα των Εξαρχείων και στις σημαντικές μορφές που τα έζησαν: Νικόλας Άσιμος, Παύλος Σιδηρόπουλος, Αρλέτα, Κατερίνα Γώγου. Μαζί του οι, Μάξιμος Δράκος: πιάνο. Καλλίστρατος Δρακόπουλος: τύμπανα.

Κυριακή 25/8 21.30

15€, 12€

Σαββέρια Μαργιολά Συναυλία

Με τη μοναδική ερμηνεία της η Σαββέρια και η μπάντα της, μας υπόσχονται μια βραδιά με μεγάλη ένταση, συναίσθημα και αντιθέσεις. Λαϊκά, έντεχνα και παραδοσιακά ακούσματα μας ταξιδεύουν σε θάλασσες και πελάγη, που απελευθερώνουν την ψυχή. Μαζί της οι μουσικοί: Δημήτρης Μαργιολάς: μπουζούκι-λαούτο. Μάριος Μούρμουρας: επιμέλεια-ενορχήστρωση, κιθάρες. Δήμος Πολυμέρης: ακορντεόν.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien