Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την ελληνική πρόταση για τις χώρες της Ε.Ε. με υψηλή ανεργία

Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την ελληνική πρόταση για τις χώρες της Ε.Ε. με υψηλή ανεργία

Την ευρεία υποστήριξη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφαλίζει η ελληνική πρόταση για τη θεσμοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόσθετων μέσων και εναλλακτικών τρόπων για την αύξηση της απασχόλησης σε κράτη- μέλη της Ε.Ε που είτε αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία των νέων , είτε δοκιμάζονται από ποσοστά ανεργίας υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου ποσοστού(9,5% – 10%).

Την πρότασή της, στην οποία έχει ήδη επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία με τους υπουργούς Εργασίας του Λουξεμβούργου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και τον υφυπουργό της Σλοβενίας, παρουσίασε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ε.Κ., στις Βρυξέλλες.

Την αμέριστη στήριξη στην πρόταση εξέφρασε με την παρουσία του στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου, Νicolas Schmit (Νίκολας Σμιτ).

Τη συμφωνία τους στην υιοθέτηση μιας άλλης λογικής που θα αναγνωρίζει ότι «οι δαπάνες για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να εξαιρούνται, ως αναπτυξιακές, από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας» εξέφρασαν με έμφαση και οι ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής ομάδας.

Σε μια συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον, οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πρακτικά βήματα , όχι μόνο με την προώθηση σχετικού ψηφίσματος από την Επιτροπή Απασχόλησης -Jongerius Agnes (Χονγκέριους Άγκνες) συντονίστρια S&D – αλλά και με την ανάδειξη της στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, όπως σημείωσε ο Βούλγαρος σοσιαλιστής, Georgi Pirinski (Γκεόργκι Πιρίνσκι), χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πολύ σημαντική και άξια κάθε υποστήριξης».

Την προώθηση της ελληνικής πρότασης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου πρότεινε η Maria Joao Rodríguez (Μαρία Ζοάο Ροντρίγκεζ). «Πρέπει να οργανώσουμε το διάλογο και με τους συναδέλφους των Επιτροπών Οικονομικών, εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι εσείς στο Συμβούλιο και στο Ecofin», προέτρεψε τη Ρ. Αντωνοπούλου και τον Ν. Schmit, η τέως υπουργός της Πορτογαλίας, επιφανές στέλεχος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ε.Κ.

«Στηρίζω την πρόταση της Ελληνίδας συναδέλφου μου για την απασχόληση. Πρέπει να ενσωματώσουμε στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα τη διάσταση της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου Νicolas Schmit (Νίκολας Σμιτ).

«Ας περάσουμε στο επόμενο βήμα για να σχεδιάσουμε πώς θα δοθεί συνέχεια, εμπλέκοντας στον διάλογο και άλλες Επιτροπές, όπως η Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων», προέτρεψε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ η επικεφαλής της GUE/NGL, Gabi Zimmer (Γκάμπι Τσίμερ), δήλωσε σύμφωνη «με την πρόταση των Αντωνοπούλου- Schmit να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφορικά με τις επιπλέον δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Τον κίνδυνο «να καταστεί η μακροχρόνια ανεργία μόνιμο χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας με δραματικές συνέπειες στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης», επεσήμανε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, υπενθυμίζοντας πρόσφατη μελέτη της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων για κράτη- μέλη με υψηλή ανεργία, που έχει τη στήριξη των υπουργών Εργασίας τεσσάρων ακόμη χωρών της Ευρωζώνης προβλέπει: Πρώτον, την εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας, δεύτερον την επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το Πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) για δράσεις υποστήριξης των ανέργων και, τρίτον, τη δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.

Αναλυτική συζήτηση για το θέμα και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης και η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το video της συζήτησης στην ΕυρωβουλήΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien