Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Tinos Food Paths 2018: Όλα τα Γαστρονομικά μονοπάτια οδηγούν στην Τήνο!

Tinos Food Paths 2018: Όλα τα Γαστρονομικά μονοπάτια οδηγούν στην Τήνο!

Ξεκίνησαν χθες Δευτέρα στην Τήνο, συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις της φετινής-τέταρτης διοργάνωσης Tinos Food Paths (TFP), με μαγειρικές, με εργαστήρια και σεμινάρια, με περιπάτους σε περιστεριώνες, με βιωματικές εμπειρίες και με φωτο-εικαστικές εκθέσεις.

Το ταξίδι από την Τήνο προς μια θάλασσα γεύσεων, εμπνεύσεων και πολιτισμού ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαίου και η διοργάνωση εξελίσσεται σε πρότυπο για τις αναγκαίες συνέργειες μεταξύ παραγωγών τοπικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και επιχειρηματιών της εστίασης, ειδικά στα μικρά μέρη και τα νησιά της Ελλάδας.

Τα TFP βασίζονται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση της Τήνου, την αναβιώνουν αλλά προχωρούν τολμηρά και σε εγχειρήματα για τη σύνδεσή της με τις σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία. Με τον τρόπο τους καθιερώνουν το νησί ως διακριτό προορισμό γαστρονομικού τουρισμού, μέσα από πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Στον σχεδιασμό των διοργανωτών πρωταγωνιστούν απλοί άνθρωποι-αυθεντικά δείγματα του τοπικού λαϊκού πολιτισμού αλλά και σημαντικοί επαγγελματίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Σεφ και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και τη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, μπλόγκερς…

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις των Food Paths περί τη διατροφή, σε χώρους πολιτισμού λειτουργούν έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή αλλά και έκθεση εικαστικών για το περιστέρι ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος στην Τήνο των υπερ-χιλίων περιστεριώνων. Το περιστέρι, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν επί αιώνες βασικό στοιχείο διατροφής στο νησί, ξεχωριστό μεταξύ των εκτρεφόμενων βρώσιμων ειδών.

Αποτυπώματα αυτής της παράδοσης αναζήτησαν χθες και συνεχίζουν τις επόμενες μέρες πολλές δεκάδες ντόπιων, άλλων ελλήνων και ξένων επισκεπτών, καθώς και μικρών παιδιών. Πολλοί ανταποκρίνονται σ’ ένα κάλεσμα για περιπάτους μετά συνοδών στο χωριό Ταραμπάδος των περιστεριώνων. Όλοι παραλαμβάνουν ένα χειροποίητο μπαστούνι περιπατητή, ένα δισάκι με υποτυπώδες αλλά χαρακτηριστικό τοπικό πρόγευμα, δροσίζονται με αφέψημα βοτάνων και έζησαν μιαν ανάταση από περιστεριώνα σε περιστεριώνα.

Οι μικροί φίλοι των Food Paths είχαν και έχουν τη δυνατότητα ν’ αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό φάκελλο-παιχνίδι για τους περιστεριώνες, με χάρτη της Τήνου, με εκπαιδευτικές καρτέλλες και με διάτρητα σχήματα τοποθετημένα σε χαρτόνι ώστε να μπορούν να αποτυπώσουν εικαστικά ό,τι βλέπουν και ό,τι μαθαίνουν στη νέα αυτή εμπειρία τους.

Το καθαυτό γαστρονικό πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεκίνησε στην παλιά ψαραγορά της Χώρας με Μαμαλάκη, Παρλιάρο και με τον αγιορείτη γέροντα Επιφάνιο. Άπαντες μετέδωσαν στο κοινό το δικό τους πνεύμα για τη μυσταγωγία στην κουζίνα, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα. Σπουδαίοι μπαρ-τέντερς και ο εταίρος στην Ελλάδα του διεθνούς οργανισμού Difford’s Guide πρωτοτύπησαν με ένα εργαστήριο αιγαιακών ποτών και αποσταγμάτων, δημιουργώντας κοκτέηλς τα οποία επιχειρούν να καθιερώσουν στην Ελλάδα και να προωθήσουν προς τη διεθνή αγορά.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien