Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τελικά το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ουτοπία, ανέκδοτο ή …πραγματικότητα;

Τελικά το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν ουτοπία, ανέκδοτο ή …πραγματικότητα;

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

*To άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Κυριακάτικη Kontranews

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, αποτελούσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μόλις θα κέρδιζε τις εκλογές. Μετά την αποτυχημένη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, πέρασε στη συνείδηση του κόσμου ως κάτι ανέφικτο και ουτοπικό. Μάλιστα, η αντιπολίτευση συχνά το επικαλείται για να ισχυριστεί πως ο πρωθυπουργός είχε πει ψέματα στον ελληνικό Λαό για να υφαρπάξει τη ψήφο του. Είναι πραγματικά έτσι; Όντως το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο, το οποίο έσβησε με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου;

Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, λίγες ημέρες μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, σε καθένα από τους τέσσερις πυλώνες του προγράμματος:

Ο πρώτος πυλώνας περιελάμβανε την “αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης” και έφερνε στο προσκήνιο τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας.

Μεγάλη τομή αποτελεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο απευθύνεται σε περισσότερα από 600.000 άτομα και εκτός από την εισοδηματική ενίσχυση, προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ένταξη σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο και συμμετοχή σε δράσεις για την ένταξη στην αγορά εργασίας και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Λειτουργούν κοινωνικά παντοπωλεία, οι άνεργοι μετακινούνται δωρεάν με τα ΜΜΜ, ενώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων κατά 40%, με αποτέλεσμα 700.000 οικογένειες να λαμβάνουν περισσότερα χρήματα. Επιπλέον, αυξήθηκαν κατά 135,7% οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την ώρα που δίνονται χρήματα στους δήμους για να δημιουργηθούν νέες δομές, ενώ προσφέρονται και σχολικά γεύματα (το 2019 θα φτάσουν τις 500.000).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν πλέον πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ διεγράφησαν τα χρέη τους στα νοσοκομεία (περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ). Καταργήθηκε το 5ευρω και η προπληρωμή για την αγορά γυαλιών οράσεως και για υπηρεσίες ειδικής αγωγής των παιδιών. Άνοιξαν νέα νοσοκομεία, εξοπλίστηκαν τα υπάρχοντα με μηχανήματα και προσωπικό, λειτούργησαν 94 νέες ΤΟΜΥ και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, από 1/1/2019 ξεκινάει νέο εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ενισχύεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ με 3.000 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και μονιμοποιούνται 4.500 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Δώρο Χριστουγέννων δεν έχει θεσμοθετηθεί, όμως και το 2016 και το 2017 δόθηκε μέρισμα (κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος τον Δεκέμβριο), ενώ κατεβλήθησαν στους συνταξιούχους τα ποσά που τους είχαν παράνομα παρακρατηθεί επί έξι χρόνια από τις εισφορές υγείας.

Ο δεύτερος πυλώνας περιελάμβανε μέτρα για την “άμεση άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία”.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν έχει καταργηθεί και η αλήθεια είναι πως οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα για να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, δεσμεύθηκε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις. Παράλληλα, ο φόρος αναμένεται να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ακόμη, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια έχουν βοηθήσει πολλούς οφειλέτες. Πλειστηριασμοί γίνονται καθ’ υπόδειξη των δανειστών, όμως προστατεύεται η πρώτη λαϊκή κατοικία. Το αφορολόγητο δεν έφτασε τις 12.000 ευρώ, όμως φαίνεται πως η μείωση από 1/1/2020 δεν θα προχωρήσει. Ο κατώτατος μισθός δεν πήγε ποτέ στα 751, όμως αναμένεται η τροπολογία για τη σταδιακή αύξηση του, ενώ καταργείται η ντροπιαστική μνημονιακή διάταξη του υποκατώτατου μισθού.

Ο τρίτος πυλώνας περιελάμβανε το «Εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας».

Εδώ, εκτός από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διευκολύνεται η κατάργηση των εργολαβιών και πλέον, σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που αποζημιώνονται είναι οι εργαζόμενοι. Επίσης, καθορίστηκαν τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία και ενισχύθηκε το ΣΕΠΕ.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο β’ τρίμηνο του 2018 η ανεργία έπεσε στο 19% (το 2014 βρισκόταν πάνω από το 27%), ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2018 δημιουργήθηκαν 290.000 θέσεις εργασίας.

Πλέον, το 89,9% των αγροτών και το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ αναμένεται να μειωθούν κατά 35% οι εισφορές όσων έχουν εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών στο ελάχιστο.

Επίσης, από 1/1/19 αναμένεται σταδιακή μείωση 4% της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ καταργείται ο φόρος επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς – ΚοιΝΣΕπ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, ενώ θα ισχύει η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο τέταρτος πυλώνας για τον «θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος» περιελάμβανε την ενίσχυση των θεσμών της Δημοκρατίας και την επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των ΜΜΕ.

Αυτή η κυβέρνηση ψήφισε το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική, αντικατέστησε τον Καλλικράτη με τον Κλεισθένη, ο οποίος φέρνει την απλή αναλογική και στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενισχύει τα τοπικά δημοψηφίσματα. Κατέκτησε την πρωτιά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αύξησε τους πόρους στους δήμους και στις περιφέρειες, προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού, σχεδιάζει την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα καταργεί τον απαράδεκτο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανάγκασε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και να απασχολούν τουλάχιστον 400 ανθρώπους ο καθένας, και πλέον το τηλεοπτικό σήμα φτάνει και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα κοινωνικά νομοσχέδια (σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, κλπ), την αποκάλυψη των σκανδάλων (ΚΕΕΛΠΝΟ, Novartis, δάνεια κομμάτων, κλπ), την ελάφρυνση του χρέους, την κατάργηση του αυτόφωρου για χρέη στο δημόσιο, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τις ενέργειες για την άνοδο του τουρισμού, καταλαβαίνει κανείς πως το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το μνημόνιο δεν καταργήθηκε με ένα νόμο και ένα άρθρο, όμως μετά από τρία χρόνια, τα προγράμματα τέλειωσαν με την κοινωνία όρθια. Βεβαίως, η κυβέρνηση έχει πολλά ακόμη να πράξει, ώστε να διορθώσει τις μνημονιακές αδικίες οχτώ χρόνων. Πάντως, παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες των ΜΜΕ των γνωστών βαρόνων της διαπλοκής, φαίνεται πως έχει μπει το νερό στο αυλάκι, ώστε η “Πρώτη Φορά Αριστερά” να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της…



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien