Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΚΙΜΩΛΟΣ > Τα ακροδεξιά και ρατσιστικά fake news του Νίκου Βενάκη – Ποια είναι η αλήθεια;

Τα ακροδεξιά και ρατσιστικά fake news του Νίκου Βενάκη – Ποια είναι η αλήθεια;

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Μια εικόνα που συνοδεύεται με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει μουσουλμάνους μετανάστες να έχουν σταυρώσει μια γάτα στη Μυτιλήνη, έχει κοινοποιήσει στο Facebook ο έπαρχος Μήλου, Νίκος Βενάκης. Μάλιστα, η πρωτότυπη φωτογραφία συνοδεύεται από το σχόλιο: «ΔΗΜΑΡΧΕ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ & ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ ΤΟΥΣ … ΠΑΝΤΡΕΨΕΙΣ; ; ;»

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Σύμφωνα με το σάιτ ellinikahoaxes, η φωτογραφία, αν και δυστυχώς αληθινή, δεν είναι ούτε από τη Μυτιλήνη, ούτε τραβήχτηκε πρόσφατα:

«Χρησιμοποιώντας το εργαλείο metapicz.com, διαπιστώνουμε πως η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010 στην Λουάντα της Αγκόλα με κινητό iPhone.

Η Αγκόλα είναι χριστιανική χώρα και υπάρχει μια πολύ μικρή μουσουλμανική κοινότητα που δεν ξεπερνά τις 90.000 σε συνολικό πληθυσμό 30.000.000. Επομένως είναι πιθανότερο οι δράστες να είναι χριστιανοί, παρά μουσουλμάνοι, σε μια χώρα που γενικότερα εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές κατά των τελευταίων.

Με βάση τα ανωτέρω, ενώ η σταύρωση της γάτας είναι αληθινή, η περίπτωση οι δράστες να είναι μουσουλμάνοι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, ενώ ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από τη Μυτιλήνη, είναι ψευδής.»

Είναι τουλάχιστον ανήθικο, όσοι θεωρούν ότι πρεσβεύουν τα χριστιανικά ήθη να προσπαθούν με ψέματα να σπείρουν το μίσος και τον διχασμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Άλλωστε τα σχόλια στην αρχική φωτογραφία δείχνουν άφθονη χριστιανική αγάπη…

Το κοινωνικό μέρισμα και οι αλλοδαποί

Σε μία ανάρτηση του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου, ο έπαρχος Μήλου διαμαρτυρήθηκε γιατί ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος πήγε σε μη Έλληνες πολίτες:

«…όλοι(!!!) οι αλλοδαποί κάνοντας φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγη πήραν κοινωνικό μέρισμα γιατί δεν τους ελέγχει κανένας. Οι μόνοι που ελέγχονται είναι οι ανθρωποι που επί σειρα ετών ανέπτυξαν τον τουρισμό και υπάρχει δουλειά στα νησάκια μας» έγραψε μεταξύ άλλων, προσπαθώντας βέβαια να κολακεύσει και τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων του.

Η αλήθεια

Για να διεκδικήσει κάποιος το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να έχει ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και τραπεζικό λογαριασμό, κάτι που σημαίνει ότι φορολογείται κανονικά. Επίσης, πρέπει να ανήκει όντως σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Το 91% των δικαιούχων που έλαβαν κοινωνικό μέρισμα είναι Έλληνες, το 7% είναι Αλβανοί και το υπόλοιπο 2% μοιράζεται σε 170 χώρες (Κινέζοι, Γερμανοί, Βούλγαροι, κλπ).

Άλλωστε και οι Έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό ανέκαθεν είχαν πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος και έπαιρναν επιδόματα. Οι «ξένοι» που ζουν εδώ και φορολογούνται δεν το αξίζουν;

Το ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής τόσο από Έλληνες, όσο και από μετανάστες είναι δεδομένο. Απλώς, η φιλοχρυσαυγίζουσα ρητορική «για φτωχούς και τίμιους Έλληνες που πληρώνουν τους φόρους τους και για απατεώνες αλλοδαπούς που τους εκμεταλλεύονται» πουλάει πολύ στο συντηρητικό ακροατήριο του κ. Βενάκη. Άλλωστε, λίγοι είναι αυτοί που θα ψάξουν την αλήθεια…


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien