Aigaio365 > MAIN SLIDER > Συρμαλένιος προς Δωρόθεο: Η νομοθετική μας πρωτοβουλία για το ΠΙΙΕΤ συνέβαλε στην αρμονική συνύπαρξη Εκκλησίας και λαού

Συρμαλένιος προς Δωρόθεο: Η νομοθετική μας πρωτοβουλία για το ΠΙΙΕΤ συνέβαλε στην αρμονική συνύπαρξη Εκκλησίας και λαού

«Δεν αισθάνομαι ούτε αδικημένος από το αποτέλεσμα, ούτε πολύ περισσότερο αφελής ή θύμα κακοπροαίρετων, όπως εσείς διατείνεστε. Έχω και έχουμε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην βουλευτές μας  πλήρη συνείδηση των γεγονότων και της ιστορίας του ΠΙΙΕΤ, που με την πράξη μας και τη νομοθέτηση του 2018, αποδείξαμε ότι σεβόμαστε, όπως άλλωστε σεβαστήκαμε και την πάνδημη επιθυμία του λαού της Τήνου, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση», αναφέρει σε επιστολή του ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, απαντώντας σε επιστολή του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ σχετικά με το ΠΙΙΕΤ.

Αναλυτικά:

Σεβασμιότατε,

Με ειλικρινή έκπληξη και λύπη έλαβα την επιστολή σας, που για το μέρος που με συγχαίρει σας ευχαριστώ ειλικρινά.
Θα ήθελα όμως παράλληλα να σας επισημάνω τα παρακάτω:

Ως Βουλευτής από το 2012 έπραξα πάντοτε το καθήκον μου στο πλαίσιο των προγραμματικών αρχών και αξιών μου υπηρετώντας το λαό των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα για το ΠΙΙΕΤ, που είναι κοινωφελές ίδρυμα εκκλησιαστικού χαρακτήρα, το οποίο σέβομαι και υπολήπτομαι και το οποίο επί δύο αιώνες συνέβαλε στην ανάπτυξη του νησιού της Τήνου, επαναφέραμε την κανονικότητα, σύμφωνα με τη Διαθήκη των Κτητόρων, τις παραδόσεις του λαού μας και το Σύνταγμα. Αυτές οι θέσεις μας, υποστηρίχτηκαν από όλο το λαό της Τήνου, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης, άλλωστε τόσο ο αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός όσο και ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Σιώτος, που πρωτοστάτησαν σε αυτή την επαναφορά, πολιτικά υποστηρίζονταν από τη Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα όμως θα ήθελα να σας απαντήσω και σε ορισμένα θέματα που θίγετε και που κατά την άποψη μου υπερβαίνουν σαφέστατα το ρόλο σας ως ανώτατου θρησκευτικού λειτουργού της περιοχής μας, αφού από το πνεύμα της επιστολής σας διαφαίνεται κατά πρώτον σαφής διάθεση νουθεσίας και κατά δεύτερον ένα αίσθημα προσωπικής σας δικαίωσης, το οποίο υποτίθεται ότι εξάγεται από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, παραθέτετε μάλιστα τα ποσοστά της Τήνου, επιχαίροντας ότι η ΝΔ κατέλαβε την πρώτη θέση με 40,47 % με δεύτερο το ΣΥΡΙΖΑ με 33,12%, με την εμφατική υπογράμμιση ότι αυτό αποτελεί αποδοκιμασία της παρέμβασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το Μάρτιο του 2018 σε σχέση με την επαναφορά του ΠΙΙΕΤ στην προτέρα του κατάσταση. Και επιπλέον εκφράζετε την προσωπική σας πικρία για την αφαίρεση της ψήφου σας.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά: Πρώτον, οι εκλογές δεν διεξήχθησαν με επίδικο θέμα τις διατάξεις για το ΠΙΙΕΤ, αν αυτό επιθυμούσατε Σεβασμιότατε, ας ζητούσατε να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα στην Τήνο, έτσι ώστε να εκφραστεί η πραγματική θέληση του Τηνιακού λαού, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν έγινε, αντίθετα υπήρξε πλήρης αγνόηση τόσο της κοινωνίας του νησιού όσο και των φορέων της, όταν τον Οκτώβριο του 2014 άλλαξε αιφνιδιαστικά το καθεστώς του ΠΙΙΕΤ κατά παράβαση της λειτουργίας και της μακρόχρονης ζωής του κατά 200 περίπου χρόνια.

Δεύτερον, το εκλογικό αποτέλεσμα της Τήνου 33,12% αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο καλύτερο ποσοστό του στις Κυκλάδες και μάλιστα πάνω από τον μέσο όρο του αποτελέσματός μας στον νομό (28,4%), ενώ να σημειωθεί ότι στην έδρα της Μητροπόλεώς σας στη Σύρο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 38,89%. Κατά συνέπεια, δεν νομίζω ότι ένας αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να εκλάβει ως αποδοκιμασία τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τρίτον, δεν κατανοώ την πικρία σας όταν το ΠΙΙΕΤ με την παρέμβασή μας επανήλθε στο καθεστώς και στον χαρακτήρα που σαφώς είχαν περιγράψει οι κτήτορες και υπό το οποίο το Ίδρυμα εργάστηκε επιτυχώς, υπηρετώντας τους θρησκευτικούς και κοινωφελείς στόχους του. Και επίσης δεν κατανοώ πολύ περισσότερο την πικρία σας για τη δήθεν απώλεια της ψήφου σας, αφού παραμένετε θεσμικά ως ισόβιος πρόεδρος του Ιδρύματος, κατά συνέπεια έχετε τον πρώτο λόγο σε όλες τις υποθέσεις του. Εκτός εάν διαμαρτύρεστε για την απώλεια του δικαιώματος της διπλής ψήφου που είχατε εξασφαλίσει με την τροπολογία της νύχτας του Οκτωβρίου του 2014. Αλλά αυτό θα το ονόμαζα τουλάχιστον πλεονεξία και καταχρηστική άσκηση εξουσίας που ένας ιεράρχης δεν θα έπρεπε να επιζητεί.

Εν κατακλείδι, Σεβασμιότατε, δεν αισθάνομαι ούτε αδικημένος από το αποτέλεσμα, ούτε πολύ περισσότερο αφελής ή θύμα κακοπροαίρετων, όπως εσείς διατείνεστε. Έχω και έχουμε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώην βουλευτές μας – που με την ευκαιρία δεν μπόρεσαν να εκλεγούν λόγω του εκτρωματικού εκλογικού συστήματος – πλήρη συνείδηση των γεγονότων και της ιστορίας του ΠΙΙΕΤ, που με την πράξη μας και τη νομοθέτηση του 2018, αποδείξαμε ότι σεβόμαστε, όπως άλλωστε σεβαστήκαμε και την πάνδημη επιθυμία του λαού της Τήνου, ανεξάρτητα από πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση.

Άλλωστε όπως τόνισε ο τέως Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το ΠΙΙΕΤ στη Βουλή, η νομοθετική μας πρωτοβουλία συνέβαλε, εκτός από την επαναφορά στην κανονικότητα για το ΠΙΙΕΤ, στην αρμονική συνύπαρξη Εκκλησίας και λαού, που είναι υποδειγματική στην Τήνο, όπου συμβιώνουν ορθόδοξοι και καθολικοί, χωρίς καμία διάκριση και όλοι δέχονται και αναγνωρίζουν το κοινωφελές έργο του ΠΙΙΕΤ.

Η επιστολή του Μητροπολίτη Δωρόθεου:

 

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien