Aigaio365 > MAIN SLIDER > Συρίγος στο Aigaio365: Να συνδεθεί το Νεώριο με την τοπική οικονομία για να έρθουν οι παλιές καλές μέρες

Συρίγος στο Aigaio365: Να συνδεθεί το Νεώριο με την τοπική οικονομία για να έρθουν οι παλιές καλές μέρες

Δήμητρα Βεργίνη
Δημοσιογράφος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Αντωνης Συρίγος μιλά για το ακτοπλοϊκό ζήτημα, για τη νέα μέρα που ξημερώνει στη Σύρο λόγω του Νεωρίου, για την απλή αναλογική, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο να θεσπιστεί νέος φόρος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαβάστε αναλυτικά:

1.Η διασύνδεση των νησιών εξακολουθεί να έχει προβλήματα τον χειμώνα και κάποιοι θεωρούν ότι ακόμα και το καλοκαίρι χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης. Όλα αυτά συζητήθηκαν πριν κάποιες μέρες και στο ακτοπλοϊκό συνέδριο στη Σύρο. Τι να αναμένουμε για την επερχόμενη δρομολογιακή περίοδο;

Το πρόβλημα αυτό της ακτοπλοϊας και της διασύνδεσης όχι μόνο με την πρωτεύουσα αλλά και των νησιών μεταξύ τους είναι χρόνιο και δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμα την δέουσα επίλυση του, γιατί εμπλέκονται πάρα πολλά ζητήματα. Πιστεύω ότι έχουν γίνει βελτιώσεις, όχι βέβαια στον επιθυμητό βαθμό.

Αυτό το οποίο συμβαίνει τον χειμώνα είναι μία πραγματικότητα δύσκολη για τα νησιά, δημιουργεί μία στεναχώρια και μία απογοήτευση. Εκεί λοιπόν πρέπει να δοθεί έμφαση με βάση τις πολιτικές που επεξεργάζεται το Υπ. Νησιωτικής Πολιτικής.  Πρέπει να δουν και οι επιχειρηματίες  με ένα άλλο μάτι, το ζήτημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.  Βεβαίως το κριτήριο τους, και δεν είναι κακό αυτό, δεν το ενοχοποιούμε, σχετίζεται με την οικονομική απόδοση και με την κερδοφορία. Όμως επειδή όλα τα δικαιώματα πρέπει να ασκούνται με τέτοιο τρόπο που να υπάρχει και κοινωνικό όφελος, θα πρέπει σε αυτό το σημείο και αυτοί να δουν πώς θα μπορούν να εξυπηρετήσουν.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι ένας συνδυασμός επιχειρηματικότητας, παρέμβασης του κράτους όπου αυτό είναι δυνατό, και από εκεί και πέρα το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ελαφρύνει κάπως τον επιβάτη, τον νησιώτη κυρίως -γιατί σε αυτούς αναφέρεται-  θα λειτουργήσουν στο μέλλον ευεργετικά.

Ωστόσο είναι ένα ζήτημα το οποίο μένει ανοιχτό. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να δούμε εμείς τι μπορούμε να κάνουμε όχι μόνο οι έχοντες μια θεσμική θέση αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είναι οι αποδέκτες και των επιτυχιών αλλά και των αποτυχιών των όποιων προγραμμάτων.

 

2. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια «νέα εποχή» για το Νεώριο Πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη συνέχεια;

Ευχόμαστε όλοι όχι μόνο να είναι μία νέα εποχή για το Νεώριο αλλά μια νεά καλή εποχή, κάτι το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει απρόσκοπτα τηρώντας βέβαια την νομιμότητα σε όλες της τις εκφάνσεις και ταυτόχρονα να τροφοδοτήσει και πάλι την τοπική, την συριανή  κοινωνία, αλλά και τα νησιά μας, γιατί το Νεώριο μπορεί να είναι στη Σύρο ένας πνεύμονας οικονομικός, ωστόσο η παρουσία του έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο κυκλαδικό σύμπλεγμα ως ναυπηγείο. Αυτή την στιγμή μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι είναι σχεδόν το μοναδικό ναυπηγείο στο Αιγαίο σε τέτοια πλεονεκτική θέση.

Ήδη αυτή την στιγμή, γίνονται επισκευές πλοίων, το ζητούμενο όμως είναι να πατήσει το ναυπηγείο στα πόδια του να αποκτήσει πάλι την φήμη που είχε, να έχει καλό εμπορικό πελατολόγιο και βέβαια αυτό που μας νοιάζει εμάς είναι να δουλέψουν οι εργαζόμενοι όσο πιο πολύ μπορούν.

Βάση του σχεδίου εξυγίανσης προβλέπεται και η εξόφληση των εκκρεμοτήτων προς τους εργαζομένους, η οποία θα γίνει άμεσα. Εκείνο που προέχει είναι να τακτοποιηθεί το ζήτημα της μεταβίβασης και να αρχίσουν οι εργασίες σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία έχουν εξαγγελθεί, να εξοφληθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στους εργαζομένους, να εξοφληθούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στην αγορά της Σύρου..

Eύχομαι η νέα φάση να είναι επιτυχημένη, να συνδεθεί το Νεώριο με την τοπική οικονομία που είναι ένας από τους βασικότερους νευρώνες της και με βάση όλα όσα εξαγγέλλονται, να υπάρξει και μία σύνδεση τοπικών φορέων αλλά κυρίως και του Πανεπιστημίου, το οποίο όπως ξέρετε  έχει πλέον και την έδρα της Πολυτεχνικής σχολής, εκτός από το Πολυτεχνικό τμήμα, ούτως ώστε να υπάρξει  μία συνδυασμένη στρατηγική για το νησί και να ευημερήσει πάλι, να έρθουν οι παλιές καλές μέρες που εγώ ως μεγαλύτερος τις έχω ζήσει με το Νεώριο ανοιχτό, να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, και να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

 

3. O προϋπολογισμός του ’19 περιλαμβάνει περικοπές για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Δεν έχω γινει δέκτης κάποιου τέτοιου μηνύματος. Επομένως σε αυτό το σημείο περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί η συζήτηση, αισιοδοξώ όμως ότι  δεν θα υπάρξει τέτοιο ζήτημα.  Η μέχρι τώρα πορεία και η συνεργασία που είχε η κυβέρνηση με την τοπική αυτοδιοίκηση με κάνει να μην δέχομαι ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η αυτοδιοίκηση πάντως πρέπει να προχωρήσει και πιστεύω ότι πρέπει να έχει τις δυνατότητες που μπορεί να τις παράσχει  το κράτος για να κάνει την δουλειά της, η οποία είναι πολύ σημαντική.

 

4. Το νέο εκλογικό σύστημα φέρνει αλλαγές και πολλοί προβλέπουν ότι θα υπάρξουν δυσκολίες μεταξύ των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα δυσκολία στην λειτουργία των δήμων.

Το σύστημα της απλής αναλογικής , η λογική που υιοθετήθηκε αυτό στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ότι η βάση της λειτουργίας της είναι η τοπική υπόθεση. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί πολλοί μιλούν για ακυβερνησία, για έλλειψη συνεννόησης.

Δηλαδή ας πούμε για το που θα πάνε τα σκουπίδια σε μια περιοχή, ή που θα πρέπει να γίνει κάποιο έργο…πώς θα το δει δηλαδή ο δεξιός δημότης, πως ο αριστερός και πως ο κεντρώος; Έχει άλλο τρόπο να το δει; Eδώ είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να κάτσει να συνενοηθεί. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν πιστεύω και εύχομαι να πετύχει,  γιατί αυτές είναι οι απαρχές αυτού του συστήματος, ότι θα βρεθεί μια συνενόηση.

Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν άλλου τύπου διενέξεις που θα αποκλείνουν την συνεργασία. Εφόσον όλοι επιδιώκουν την προαγωγή της τοπικής κοινωνίας η οποία σχετίζεται με την διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, νομίζω ότι πρέπει να βρούμε μία λύση και ξέρετε είναι θέμα νοοτροπίας. Τα εκλογικά συστήματα είναι ένας τρόπος πρακτικός για να βγάζουμε τις διοικήσεις. Από εκεί και πέρα το πως θα συνεργαστεί κάποιος και αν θα συνεργαστεί είναι και θέμα νοοτροπίας.

Εάν υπάρχει καλή θέληση δεν θα υπάρξει κάποιο ζήτημα γύρω από αυτό το θέμα. Εάν υπάρξει καλή θέληση και καλοπιστία, και αν μείνουμε στη διαχείριση του τοπικού συστήματος που δεν μπορεί να σε χωρίσει κομματικά. Τώρα από εκεί και πέρα, ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που μπορεί να εκμεταλλευτούν κάποιες καταστάσεις με τον α’ η β’ τρόπο για να προβάλλουν τις κομματικές η άλλες φιλοδοξίες αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα.

 

5. Στο ετήσιο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου οι αιρετοί εκπρόσωποι ζήτησαν την θέσπιση τοπικών φόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης. Είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αυτή την στιγμή δεν έχω ακούσει να υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό όμως το πρόβλημα είναι χρόνιο. Eγώ το αντιμετωπίζω από την εποχή που ήμουν δημοτικός σύμβουλος, το ’94 δηλαδή μέχρι το 2002 και μετά παρακολουθώντας.

Εδώ υπήρχε πάντα ένα ζήτημα. Η τοπική  αυτοδιοίκηση ήθελε να έχει μια οικονομική ανεξαρτησία και θεωρούσε ως πρόσφορο μέσον την θέσπιση κάποιων πόρων, τους οποίους η ίδια θα εκμεταλλεύεται για να μην έχει τόσο πολύ την αναγκαιότητα της κρατικής βοήθειας.

Έμπαινε ένας προβληματισμός πάλι από τους αυτοδιοικητικούς. Ότι αυτό για να μπορέσει να πετύχει, θα πρέπει ο δημότης-πολίτης αφενός μεν να απολαμβάνει όσα δίνει. Οι ίδιοι εκτιμούσαν πολλές φορές ότι η ανταπόδοση δεν ήταν η πρέπουσα. Το δεύτερο και πιο βασικό είναι ότι η αυτοδιοίκηση ήξερε και τώρα με την κρίση ξέρει παραπάνω, ότι ο πολίτης, ο δημότης του κάθε δήμου και πολίτης της χώρας, φέρει ένα μεγάλο και δυσβάσταχτο φορολογικό φορτίο.

Πολλές φορές λοιπόν, οι προτάσεις δεν ήταν τόσο «βάλτε κι άλλον ένα φόρο να τον παίρνω εγώ», αλλά «από αυτούς που παίρνεις εσύ κράτος δώσε μου εμένα κάποιον». Εκεί γινόταν δηλαδή η συζήτηση . Όμως εδώ υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα. Η Συνταγματικότητα και η συμβατότητα της επιβολής φόρων, διότι αυτούς τους βάζει το κράτος, δεν τους βάζει ο δήμος.

Ετέθη πάλι και καλώς ετέθη  και η τοπική αυτοδιοίκηση πάντα το θέτει αυτό το ζήτημα, ωστόσο όπως είπαμε είναι πολύπλοκο και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Άρα όποια συζήτηση γίνει, όποτε γίνει, θα πρέπει να ξεπεράσει πρώτον το ζήτημα της συμβατότητας, να μπορέσει ο δήμος να αποκτήσει πόρους στο νομοθετικό επίπεδο, αν έχει αυτή την δυνατότητα, και να μην υπερβούμε  τη Συνταγματική τάξη, και το 2ο είναι αυτοί οι φόροι, να μην είναι διπλή φορολογία, δηλαδή «δώσε και στον δήμο δώσε και στο κράτος το ίδιο πράγμα».

 



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien