Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Συρίγος στον «Λογότυπο»: Νεώριο-Ερμούπολη-Σύρος σηματοδοτούν την εποχή που έρχεται μετά το πρόγραμμα

Συρίγος στον «Λογότυπο»: Νεώριο-Ερμούπολη-Σύρος σηματοδοτούν την εποχή που έρχεται μετά το πρόγραμμα

Με αφορμή την δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο και τον συμβολικό χαρακτήρα που αποδόθηκε στο γεγονός μία ημέρα μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, ο συριανός βουλευτής Αντώνης Συρίγος μίλησε στον «Λογότυπο» αποκωδικοποιώντας τους συμβολισμούς, τους λόγους και τις προτεραιότητες (σε τοπικό και εθνικό επίπεδο) για να ξαναμπεί η χώρα και η Σύρος ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Γιατί επέλεξε τη Σύρο ο πρωθυπουργός για να ξεκινήσει την περιοδεία του μία ημέρα από την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια;

Ο πρωθυπουργός θεωρώ ότι έκανε μια πολλή συμβολική κίνηση επιλέγοντας το Νεώριο και τη Σύρο και την Ερμούπολη. Χρησιμοποιώ τα ονόματα γιατί σηματοδοτούν κάτι για την εποχή που έρχεται μετά το πρόγραμμα.

Ο συμβολισμός αυτός, εκτός από αυτά που κι ο ίδιος επισήμανε, περιέχει και κάτι άλλο. Η Ερμούπολη, όπως γνωρίζετε, ήταν η πόλη η οποία φτιάχτηκε και αναπτύχθηκε και βοήθησε και την γενικότερη ανάπτυξη. Ήταν ένα πρότυπο της τότε Ελλάδας ! Θεωρώ, λοιπόν, ότι ο συμβολισμός αυτός περνάει και τώρα. Είχαμε μια οχταετία μεγάλης κρίσης και προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Τέλειωσε το πρόγραμμα αυτό και προχωράμε πλέον εμείς να ανιχνεύσουμε τους δρόμους, κι αυτός ο συμβολισμός επιπλέον έρχεται να ενισχύσει αυτό που είπε ο πρωθυπουργός.

Γι αυτό πιστεύω δεν επέλεξε τυχαία το Νεώριο, την Σύρο και την Ερμούπολη για να δείξει την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Μια πορεία αναπτυξιακή, η οποία θα βασίζεται στους ανθρώπους μας γιατί η ανάπτυξη είμαστε εμείς. Δεν πρόκειται να έρθει ούτε από την πόρτα ούτε από το παράθυρο. Εμείς ήμαστε η ανάπτυξη.

Το Νεώριο, λοιπόν, θεώρησε ότι είναι ένα πρότυπο της βιομηχανικής Σύρου, της εργατικής Σύρου, η οποία τότε έδωσε κι εκείνη το παρών στην εθνική οικονομία και ήθελε να δείξει και κάτι άλλο. Το ότι η τοπική ανάπτυξη είναι συνάμα και γενική ανάπτυξη. Όσο αναπτύσσεται ένα μέρος, έτσι αναπτύσσεται κι όλη η Ελλάδα. Όσο αναπτύσσεται η Ελλάδα κι αυτό το μέρος απολαμβάνει το στοιχείο της αναπτύξεως. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν πολύ συμβολική και πολύ επιτυχημένη αυτή η ενέργεια του πρωθυπουργού.

Πολλοί προβλέπουν ότι αυτό το μεταβατικό στάδιο δεν θα είναι στρωμένο με ροδοπέταλα. Τι προβλέπεται να ακολουθήσει ως κοινωνική οικονομική πολιτική στο αμέσως προσεχές διάστημα έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί και η πορεία της οικονομίας και να μπει σε μια αναπτυξιακή τροχιά;

Θα είναι μια πορεία η οποία χρειάζεται σύνεση και σκέψη, όμως το σημαντικό στοιχείο είναι ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να οδηγήσουμε την χώρα στον δρόμο τον οποίο όλοι επιθυμούμε, δηλαδή ένα δρόμο που δεν θα αγγίζει μόνο την κανονικότητα αλλά θα μπορεί να κάνει πολιτικές και οικονομικές και πολιτικές επιλογές σε ένα ταραγμένο διεθνές περίγυρο βασισμένη στα πόδια της. Τώρα πρέπει να ανασυσταθεί εκ βάθρων κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μας. Εμείς ήμαστε η χώρα, δεν είναι μεταφυσική έννοια η χώρα. Ήμαστε εμείς, εμείς θα πρέπει να πορευθούμε και η Σύρος είναι ένα παράδειγμα του πως μια οικονομία μπορεί να σταθεί στα πόδια της και η Ερμούπολη. Να η άλλη αξία του συμβολισμού! Εμείς ήμαστε η ανάπτυξη, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε εμείς θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με σύνεση και με όραμα και με φαντασία. Σαφώς υπάρχουν οι δεσμεύσεις, είναι δεδομένο. Πρέπει να ήμαστε συντηρητικοί σε αυτό το θέμα, να προσέξουμε πώς θα πορευθούμε . Γιατί; Διότι γίνανε λάθη κατά το παρελθόν και δεν πρέπει να επαναληφθούν αυτά τα λάθη.

Πολλοί προβλέπουν ότι με το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα χρειαστεί σίγουρα να γίνουν συνέργιες μεταξύ δημοτικών παρατάξεων ενώ θα υπάρχουν κατακερματισμένα δημοτικά συμβούλια που θα καθιστούν δύσκολη διαχειρίσιμη μια απόλυτη απόφαση από τον εκάστοτε δήμαρχο.

Ακούστε, το εκλογικό σύστημα είναι ένα πρακτικό μέρος με βάση το οποίο καθορίζεται ο τρόπος εκλογής των διαφόρων συλλογικών οργάνων σε επίπεδο διοικήσεως. Από κει και πέρα, όμως, τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για μια τοπική υπόθεση δεν την καθορίζει το εκλογικό σύστημα. Αυτό είναι θέμα δικό μας. Θέλω να σας πω το εξής. Χρόνια φωνάζαμε ότι πρέπει να απογαλακτιστεί από τον κομματισμό η τοπική υπόθεση. Το κλειδί για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είναι η τοπική υπόθεση γιατί δεν πρέπει να χωράει σε αντιπαραθέσεις κομματικές. εδώ έχουμε τοπική υπόθεση και για να την διαχειριστείς χρειάζεσαι συναίνεση.

Υπ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι στην παρούσα φάση η αντιπροσωπευτικότητα την οποία εξυπηρετεί το αναλογικό σύστημα σε σχέση με το θέμα της λεγομένης κυβερνησιμότητας, δηλαδή του τρόπου της διοικήσεως, έχει προέχοντα χαρακτήρα διότι εξασφαλίζει την συναίνεση.

Να περάσουμε λίγο και στα δικά μας . Είναι κοινά παραδεκτό ότι κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους εμφανίζεται ένα τεράστιο πρόβλημα με την ενδοκυκλαδική επικοινωνία και σύνδεση των νησιών, τόσο στη Σύρο όσο και στα υπόλοιπα νησιά, το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα…

Είναι όντως πολλά. Εγώ να σας πω από την δικηγορία που έχω ζήσει μερικά. Το 2013 ή 2014 κατάργησαν τα Ειρηνοδικεία που υπήρχαν παντού. Ταυτόχρονα αυξήθηκε η αρμοδιότητά τους. Αυτό είναι καθόλα αντιφατικό διότι το να αναγκάσεις πλέον έναν πολίτη που δεν έχει Ειρηνοδικείο στον τόπο του να μεταβεί κάπου αλλού, χωρίς να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των νησιών, καθίσταται αυτομάτως μια ταλαιπωρία για εκείνον.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι χρόνιο και δυσεπίλυτο, ωστόσο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να βρουν τρόπους μερικής εξομάλυνσης αυτού του ζητήματος, που αφορά όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Να κλείσουμε ρωτώντας τι πρόκειται να κάνει σε προσωπικό επίπεδο ο Αντώνης Συρίγος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές;

Εκτός απροόπτου θα είμαι και πάλι υποψήφιος. Εγώ δεν τα βάζω με τον Θεό. Αν δεν συμβούν απρόοπτα πράγματα – γιατί άνθρωποι είμαστε – θα θέσω και πάλι υποψηφιότητα.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien