Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Συρίγος: Η ψήφιση της τροπολογίας για το ΠΙΙΕΤ δεν αποτελεί νίκη ή ήττα για κανέναν

Συρίγος: Η ψήφιση της τροπολογίας για το ΠΙΙΕΤ δεν αποτελεί νίκη ή ήττα για κανέναν

Στην τροπολογία για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) αναφέρθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αντώνης Συρίγος στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις».

Ολόκληρη η ομιλία:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, η παρέμβασή μου θα έχει τρία κεφάλαια. Το πρώτο είναι λίγα λόγια για το νομοσχέδιο, το δεύτερο αφορά την τροπολογία για το ΠΙΕΤ και το τρίτο θα είναι ένα κριτικό σχόλιο, σύντομο, εν γένει περί της ηθικής.

Επί του σχεδίου νόμου, η ίδρυση του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαίνον γεγονός, ιδίως όταν λαμβάνονται ως κριτήρια για την καθιέρωσή του επιστημονικά και γνωστικά ζητήματα, όπως εν προκειμένω.

Διαφωνίες, βεβαίως, πάντα θα υπάρχουν, ωστόσο είναι θετικό γεγονός η ευρύτερη αποδοχή για την ίδρυσή του. Εξάλλου, αυτά τα δύο γεγονότα και διαπιστώσεις προκύπτουν, το μεν πρώτο από την αιτιολογική έκθεση και το σώμα του σχεδίου νόμου, το δε δεύτερο από τη συζήτηση και τις επί της αρχής τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων. Παρά ταύτα, είναι θετικές εξελίξεις.

Ας αποτελέσει, λοιπόν, η υπό συζήτηση ίδρυση θετικό στοιχείο, το οποίο περαιτέρω βελτιούμενο θα αποτελέσει την κρίσιμη αφετηρία προς θεραπεία καθόλου ευχάριστων καταστάσεων του παρελθόντος.
Σχετικά με την τροπολογία, που συζητείται σήμερα και εγένετο δεκτή από τον κύριο Υπουργό, για το Ιερό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου, σκοπό έχει να επαναφέρει το επί σειρά ετών –με μία σύντομη εξαίρεση- ισχύσαν καθεστώς λειτουργίας του, σύμφωνα με τον νόμο 349/1976 επί Πρωθυπουργίας του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δεν έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα. Δεν είναι παρέμβαση. Εξάλλου, συνάδει με την πάνδημη επιθυμία των Τηνίων, των οποίων η ησυχία έχει ταραχθεί επί μία τριετία.

Στη συζήτηση παρευρίσκεται, λοιπόν, γι’ αυτό και την παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Τηνίων και εκλεκτός συνάδελφός μου, κ. Ιωάννης Σιώτος. Ακόμη, δεν αποτελεί αιχμή, γενική η προσωπική, για κανέναν, πολλώ δε μάλλον για την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιερά Σύνοδο ή τον επιχώριο Μητροπολίτη. Απλά επαναφέρει και συνεχίζει την παράδοση του Ιδρύματος από τη συστάσεως του και κατά της βούλησης αυτών που το εγκαθίδρυσαν.

Ο νομοθέτης ουδόλως κωλύεται προς τούτο, λαμβάνοντας υπόψη την κοινωνία και το γεγονός ότι η επί σειρά ετών επιτυχημένη και αδιατάραχτη πορεία του, έως της ανεξηγήτου μετατροπής του το 2014, λειτούργησε υπέρ του κοινού συμφέροντος, κράτους και εκκλησίας, δοκιμασθείσα στην πράξη.

Η ψήφιση της τροπολογίας αυτής δεν αποτελεί νίκη ή ήττα για κανέναν, αφού ούτε πόλεμος διεξάγεται ούτε εχθροί υπάρχουν. Απλά αποκαθίσταται το δοκιμασμένο και επιτυχημένο καθεστώς. Όσο για τα νομικά κείμενα και τις αποφάσεις, παίζει ρόλο το πώς τα διαβάζει και τα ερμηνεύει κανείς, καθώς και τι αντικείμενο αφορούν.

Κλείνω την παρέμβασή μου με το μικρό, περί ηθικής σχόλιον. Κύριοι συνάδελφοι, σχολιάζοντας τα περί ηθικής ζητήματα που τίθενται πολλάκις στις πολιτικές συζητήσεις, εκτιμώ ότι ορθόν είναι να επικαλούμεθα στις συζητήσεις την ηθικήν ως λογικήν κατηγορία. Αλλά πρέπει προσεκτικά να αναφερόμεθα εις αυτήν υπό την τρέχουσα σημασία που της αποδίδουμε. Αυτοκριτικά σκεπτόμενος, είμαι πολύ προσεκτικός σε παρόμοιες αναφορές, όχι γιατί φοβούμαι ή έχω να κρύψω τίποτα, αλλά γιατί ενθυμούμαι τη φράση του Βασίλη Αυλωνίτη, από την παλιά καλή ελληνική ταινία, «πνεύμα και ηθική».

Τελειώνω εδώ. Αναφέρθηκα αυτοκριτικά σε μένα, όπως προείπα, προκειμένου να μην εκληφθεί ότι έστω και υπαινικτικά επιχειρώ να θίξω οποιονδήποτε άλλον.»


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien