Έληξαν το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση της πολιτικής απόφασης και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.
Το νέο όργανο απαρτίζεται από τους εξής:
Αναγνωστοπούλου Σία
Βίτσας Δημήτρης
Βούτσης Νίκος
Γεροβασίλη Όλγα
Δούρου Ρένα
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Θεοδωρακοπούλου Νατάσα
Καλαμαρά Έφη
Κνήτου Κατερίνα
Κοτσακάς Αντώνης
Λάμπρου Πάνος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπαλτάς Αριστείδης
Παππάς Νίκος
Σβίγκου Ράνια
Σκορίνης Νίκος
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Στην Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης.
Η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν το Σάββατο με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
«Η κυβέρνηση αυτή θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία. Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει», το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ο οποίος τόνισε ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας: Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του λαού. Ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, «να μετρήσουμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος»» – «Τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες θα κληθούν να συγκρίνουν: Την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα», έθεσε χαρακτηριστικά το διακύβευμα ο πρωθυπουργός.
Η ατζέντα της Κ.Ε.
Στο επίκεντρο της Κ.Ε. βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, καθώς επίσης και η ανασυγκρότηση του κόμματος και εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.
Eκτός από τα κεντρικά διλήμματα των επόμενων εκλογών, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος έδειξε να απασχολεί ιδιαίτερα, η επόμενη μέρα, τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πολιτών.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο στόχος είναι το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου να έχουν αποφασιστεί οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Περιφέρειες.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής το «χρίσμα» έχει δοθεί σε 7 Περιφέρειες. Πρόκειται για τους δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και την προηγούμενη φορά, τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επίσης, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Σχέδιο απόφασης
Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μετά και το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής υπογραμμίζεται στο σχέδιο απόφασης για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τονίζεται στο κείμενο, πλέον διαμορφώνεται ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης των δυο κύριων προγραμματικών προτάσεων. Ο ένας πόλος, σημειώνεται στο κείμενο, υπό τη ΝΔ προβάλλει εκ νέου ένα άγριο, αγοραίο με αυταρχικό πρόσωπο νεοφιλελευθερισμό, υιοθετώντας τη λογική των μνημονίων που αποτελούν το πολιτικό της πρόγραμμα και το οποίο απέρριψε ο ελληνικός λαός το 2015, αναγνωρίζοντας τη διαχρονικά επιζήμια επιλογή που συνιστά για τις ανάγκες του.
Ο άλλος πόλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνεται, εκφράζει την υποστήριξη μιας δίκαιης παραγωγικής και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαια κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων που έπληξε η οικονομική κρίση. «Την προστασία και στήριξη του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων του. Τη στήριξη των εργαζομένων αλλά και των μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν βάναυσα από την κρίση. Την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων αγαθών. Το δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και τις παρεπόμενες αλλαγές της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα» συμπληρώνεται.
Επίσης, στο κείμενο τονίζεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπέδωση και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, την ισονομία των πολιτών ανεξάρτητα από την καταγωγή , θρησκευτικές πεποιθήσεις εισόδημα, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό.
Στο κείμενο αναφέρεται και η συνέχιση της χάραξης μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ανέδειξε την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης.
Καταλήγοντας σημειώνεται πως πρόκειται για μια σύγκρουση δυο ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων και προταγμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας και τη ζωή των πολιτών της για τα επόμενα χρόνια.
Η προγραμματική αυτή αντιπαράθεση θα εκφραστεί κατ’ αναλογία και υπό προϋποθέσεις στις εκλογές στους δήμους και στις Περιφέρειες και στις ευρωεκλογές, μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως στις βουλευτικές εκλογές, επισημαίνεται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Left.gr