Aigaio365 > ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ > Συμπληρώνονται 3 χρόνια λειτουργίας του Δημοσίου Νοσοκομείου Θήρας – Όταν το κράτος θέλει, μπορεί…

Συμπληρώνονται 3 χρόνια λειτουργίας του Δημοσίου Νοσοκομείου Θήρας – Όταν το κράτος θέλει, μπορεί…

Του Χαράλαμπου Πανοτόπουλου* από την Κυριακάτικη Kontra News

Αύριο 15/07/2019 συμπληρώνονται 3 χρόνια λειτουργίας του Δημόσιου Γ.Ν. Θήρας. Η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Γ.Ν. Θήρας ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2010 και έκτοτε το νοσοκομείο παρέμενε κλειστό. Το 2014 η ιδιωτικοποίησή του είχε ήδη δρομολογηθεί από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και απετράπη από το κίνημα του Θηραϊκού Λαού και την απόφαση του Μητροπολίτη Θήρας – Αμοργού και Νήσων Επιφάνιου να μην αλλάξει τον όρο περί Δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου στο συμβόλαιο παραχώρησης από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Θήρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τήρησε την προεκλογική της δέσμευση για λειτουργία του νοσοκομείου ως Δημόσιο και έτσι στις 15 Ιουλίου του 2016 το Δημόσιο Γ.Ν. Θήρας εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έκτοτε το νοσοκομείο λειτουργεί ανελλιπώς και εφημερεύει 365 ημέρες και νύχτες το χρόνο. Τα τρία χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση, αφού η υποστελέχωση της Ιατρικής κυρίως υπηρεσίας λόγω της έλλειψης στέγης ήταν ένα μόνιμο αγκάθι. Παρ’ όλα αυτά με υπεράνθρωπες προσπάθειες της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής και της Διοικητικής Υπηρεσίας, το Γ.Ν. Θήρας όχι απλά στάθηκε στα πόδια του, αλλά κατέγραψε νούμερα υπερφυσικά θα έλεγε κανείς για το μέγεθός του.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Θήρας επισκέφθηκαν στα 3 χρόνια λειτουργίας του 67.602 ασθενείς, ενώ 92.995 ασθενείς επισκέφθηκαν τα Εξωτερικά Ιατρεία. Αριθμός ορόσημο για τη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας είναι οι 3.248 νοσηλείες που πραγματοποιήθηκαν, σε ασθενείς που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να διακομιστούν για νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας ή της Κρήτης, με ότι αυτό συνεπάγεται ακόμα και σε οικονομικό κόστος για τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα το Γ.Ν. Θήρας έχει εξοπλιστεί με επιπλέον σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και όχι μόνο εξοπλισμό, όπως σύστημα πανοραμικών ακτινογραφιών, γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου, ψυγείο αποβλήτων, συσκευή μέτρησης οστικής πυκνότητας, αξονικό τομογράφο, λαπαροσκοπικό πύργο, υπερσύγχρονα μηχανήματα υπερήχων, ενώ επισκευάστηκε πρόσφατα και ο ψηφιακός μαστογράφος που είχε βρεθεί χαλασμένος από τις κλιματολογικές συνθήκες στο χώρο εγκατάστασής του, κατά την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου.

Το Γ.Ν. Θήρας διαθέτει και υπερσύγχρονη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία τίθεται σε πιλοτική λειτουργία εντός των επόμενων ημερών, ενώ θα μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ΙΔΑΧ και την έλευση νοσηλευτικού προσωπικού ικανού να συμβάλλει στη λειτουργία του. Η απερχόμενη Διοίκηση είχε ήδη λάβει έγκριση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Παύλο Πολάκη για την ανέγερση νέας πτέρυγας όπου θα εγκαθίστατο το Τμήμα Μαιευτικής του νοσοκομείου, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον χειρουργικών αιθουσών στο κεντρικό κτήριο.

Η έναρξη λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας ήταν μία τεράστιας πρακτικής και συμβολικής σημασίας πολιτική απόφαση, αφού ελήφθη και υλοποιήθηκε εντός μνημονίων και απέδειξε ότι όταν το κράτος θέλει μπορεί. Το Δημόσιο νοσοκομείο της Σαντορίνης είναι πια καλά στερεωμένο στη συνείδηση των πολιτών της Θήρας και ελπίζουμε η παρούσα κυβέρνηση να σεβαστεί το γεγονός αυτό, να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες.

 

* Ο Χαράλαμπος Πανοτόπουλος είναι Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΑΕΜΥ Α.Ε. – Εντεταλμένος Σύμβουλος Γ.Ν. Θήρας

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien