Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Στρατής από τη Σύρο: Η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας

Στρατής από τη Σύρο: Η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τη μεγέθυνση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το πρώτο τρίμηνο του 2018 κατά 2,3%, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής ξεκίνησε την ομιλία του στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση των Κυκλάδων, που πραγματοποιείται στη Σύρο, τονίζοντας την επιτυχία της Κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα με σταθερά και αποφασιστικά βήματα στο τέλος της επιτροπείας και μάλιστα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές δυσκολίες και προκλήσεις.

Όπως επισήμανε, «η χώρα εξέρχεται σταθερά από την κρίση με βιώσιμο τρόπο. Πλέον είναι δική μας ευθύνη να σχεδιάσουμε και να αποφασίσουμε πού και πώς θα αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας που ανακτούμε».
Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου για την εκ νέου θέσπιση καθεστώτος Ενιαίας Τιμής για το σύνολο των βιβλίων, που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. «Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, λοιπόν, επουλώνουμε μία μεγάλη πληγή της μνημονιακής περιόδου στον χώρο του Πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πλέον, θα προστατεύονται η ποιότητα της εκδοτικής παραγωγής, ο πλουραλισμός των τίτλων, τα μεσαία και τα μικρά βιβλιοπωλεία ακόμα και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία για τα νησιά μας».

Περνώντας στην αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού, ο κ. Στρατής τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την ανάπτυξη μιας πολιτιστικής οικονομίας, μιας οικονομίας που περιστρέφεται γύρω από τον πολιτισμό, παράγοντας πλούτο και φτιάχνοντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Όπως επεσήμανε, «κεντρικό εργαλείο στην ανάπτυξη της πολιτιστικής οικονομίας που οραματιζόμαστε, είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, το ΤΑΠ», που εισπράττει τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα Μουσεία και τα μνημεία της χώρας.

Αφού ανέφερε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του ΤΑΠ, βήματα τα οποία οδήγησαν στο διπλασιασμό των εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά, που ήδη υπερβαίνουν τα 100 εκατ., απαρίθμησε τις σημαντικές πρωτοβουλίες που είναι δρομολογημένες.

-Επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία

-Επικαιροποίηση του πλαισίου για τις διαδικασίες και τα τέλη παραχώρησης των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων.

-Ανάπτυξη εκδόσεων και πολιτιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και αισθητικής προς διάθεση στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των μνημείων, στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας, καθώς και μέσω διαδικτύου

-Κατάρτιση και υλοποίηση προγράμματος αξιοποίησης των αναψυκτηρίων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων, καθώς και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδίως για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών εστίασης υψηλής ποιότητας και την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

-Συνδυασμένη εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (Enterprise Resource Planning – ERP), ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-Ticket), συστήματος ελέγχου πρόσβασης (Access Control) και συστήματος διαχείρισης πωλήσεων (Retail Management System) στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης του ΤΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη και το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου Πολιτισμού για φέτος. Η εφαρμογή του ξεκινάει από την Ακρόπολη και την Κνωσό, όπου έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του εξοπλισμού. Σε αυτήν τη φάση πραγματοποιούνται έλεγχοι σε πραγματικές συνθήκες επισκεψιμότητας, ενώ παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες μετάπτωσης στο νέο σύστημα.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου σε Ακρόπολη και Κνωσό, το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα επεκταθεί στους 50 σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων η Δήλος, το Ακρωτήρι Θήρας, το Μουσείο Θήρας και η Αρχαία Θήρα.

Τέλος, ο κ. Στρατής αναφέρθηκε στις 200 νέες προσλήψεις μονίμων αρχαιοφυλάκων, που θα στελεχώσουν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, εκ των οποίων οι 24 θα είναι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 13 σε Δωδεκάνησα, 11 σε Κυκλάδες.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien