Aigaio365 > MAIN SLIDER > Στόχος η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα

Στόχος η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα

Του Χρήστου Κεραμιώτη

Η ΔΕΗ ήταν η πρώτη που εγγυήθηκε τη βιωσιμότητα των νησιών. Σήμερα, στις νέες συνθήκες η ΔΕΗ αποτελεί και πάλι την εγγύηση για την ανάπτυξη της αγοράς Η/Ε στα νησιά στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών δεδομένων.

Στο νησιωτικό χώρο η ΔΕΗ κατέχει το σύνολο των 32 αυτόνομων θερμικών συστημάτων που ηλεκτροδοτεί τις Μη Διασυνδεδεμένες Νήσους (ΜΔΝ) με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να βρίσκονται στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Το έμπρακτο ενδιαφέρον του ομίλου για τις ΑΠΕ στα ΜΔΝ, πέραν της συνεχούς προσπάθειας των θερμικών σταθμών για τη διατήρηση της ευστάθειας του δικτύου με τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση περιθωρίου για τις ΑΠΕ, στοιχειοθετείται πλέον από το γεγονός ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί σχεδόν τα ¾ του αιολικού της στόλου στο Αιγαίο, κατέχοντας σήμερα περί το 20% της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος στα ΜΔΝ. Επιπροσθέτως, διατηρεί έως σήμερα το μόνο μικρό υδροηλεκτρικό σε νησιωτικό χώρο και είναι η πρώτη εταιρία που ξεκίνησε την κατασκευή υβριδικού σταθμού, με το έργο της στην Ικαρία.

Το Υβριδικό Έργο Ικαρίας αποτελείται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς 1.05 MW και 3.1 MW, ένα αιολικό πάρκο ισχύος 2.7 MW, δύο δεξαμενές ύδατος και αντλιοστάσιο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα έκκλησης της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο όταν απαιτείται, συνδράμοντας συνάμα τις αρδευτικές ανάγκες του νησιού. Το πρωτοποριακό αυτό έργο θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα του νησιού και θα συνδράμει στην αποφυγή εκπομπών CO2 της τάξεως των 13.800 τόνων/έτος. Σήμερα, το έργο έχει κατασκευασθεί κατά 85-90% με εκτιμώμενη περάτωση των εργασιών το φθινόπωρο του 2018. Ο όμιλος ΔΕΗ κατασκευάζει σήμερα πιλοτικά υβριδικά έργα όπως αυτά της Καρπάθου (30kW) και της Γαύδου (20kW). Στα νέα αυτά υβριδικά, πιλοτικά έργα εγκαθίστανται πλησίον των υφιστάμενων θερμικών σταθμών φωτοβολταϊκά πάρκα με ηλεκτροχημικές συστοιχίες αποθήκευσης ενέργειας.

Με επιδίωξη τη συνεργασία και τη στήριξη ιδιωτικών και δημοσίων αρχών, τοπικών φορέων, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρηματικού κόσμου, ο όμιλος επιδεικνύει συνεχή εξωστρέφεια με σκοπό την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησιωτικό αρχιπέλαγος. Προτεραιότητα αποτελούν δράσεις που στοχεύουν στη διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής των νησιών, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων Νισύρου, Λέσβου και του συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και η εκμετάλλευση των απορριμμάτων μέσω θερμικής επεξεργασίας. Στόχευση γίνεται επίσης σε δράσεις ολιστικής διαχείρισης, όπως η προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και η διεύρυνση των εφαρμογών των ΑΠΕ σε τομείς όπως η αφαλάτωση και η ηλεκτροκίνηση.

Στόχος του ομίλου είναι η δημιουργία πράσινων νησιών με ευφυή δίκτυα και βέλτιστη διαχείριση της ζήτησης και του διαθέσιμου δυναμικού ΑΠΕ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διευκολύνει την ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής και αφήνει ένα βιώσιμο αποτύπωμα για τις νησιωτικές περιοχές αλλά και για την ηπειρωτική χώρα, άμεσα μέσω των διασυνδέσεων και έμμεσα μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής για τους όλους τους πολίτες.

Σ αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ και η ΔΕΗΑΝ χαιρετίζουν, υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στα ΧανιάΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien