Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Στη… σέντρα η ΕΑΣ Νάξου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στη… σέντρα η ΕΑΣ Νάξου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Ίσως είναι η πιο γρήγορη αυτεπάγγελτη έρευνα που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές για πολύχρονες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων σε σειρά σημαντικών υποθέσεων. Το ενδιαφέρον όμως από την τελευταία αυτεπάγγελτη έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής, πέρα από την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Επιτροπή, μέσα σε μόλις 8 ημέρες, είναι αυτή καθ’ αυτή η υπόθεση.

Στην υπόθεση, η οποία έγινε γνωστή εχθές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εμπλέκεται η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ η οποία προσπάθησε να χειραγωγήσει, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, τους παραγωγούς μέλη της, τις τιμές λιανικής πατάτας και της τιμές παραγωγού γάλακτος.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από την Ανεξάρτητη Αρχή –σ.σ. το Capital.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με μέλη της Ένωσης αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση- στις 29 Νοεμβρίου, η ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, με ανακοίνωση της ενημέρωσε τους πατατοπαραγωγούς της Νάξου, επικαλούμενη τη προστασία του δημόσιου συμφέροντος, ότι με βάση ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης της 24.11.2017, θα έπρεπε να μην διαθέσουν την πατάτα της χειμερινής σοδειάς πριν τις 24 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που θα κινούνταν κόντρα στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τότε η τιμή του γάλακτος που θα παρέδιδαν στην ΕΑΣ θα μειωνόταν για όλο το 2018 στο μισό ποσό απ’ αυτό που πληρώνεται σήμερα.

Το επίμαχο εδάφιο της απόφασης του δ.σ. της ΕΑΣ αναφέρει τα εξής: «Όποιος από τους πατατοπαραγωγούς, χωρίς εξαίρεση, παραβιάσει την απόφαση του Δ.Σ. και διαθέσει την πατάτα της χειμερινής εσοδείας, πριν της 24-12-2017, τότε η τιμή του γάλακτος που παραδίδει στην ΕΑΣ θα μειώνεται για όλο το 2018 στο μισό ποσό απ’ αυτό που πληρώνεται σήμερα.»

Κατά την άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, τυχόν συμμόρφωση των μελών της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ με την ως άνω απόφαση πιθανολογείται ότι, εν όψει και της επικείμενης εορταστικής περιόδου, είναι ικανή να επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά της πατάτας, καθώς θα περιοριστεί η διάθεση των πατατών χειμερινής καλλιέργειας εις βάρος, τόσο των παραγωγών της Νάξου όσο και των καταναλωτών, αλλά ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στην αγορά προμήθειας γάλακτος, μέσω της μειωμένης στο ήμισυ τιμής αγοράς γάλακτος, η οποία δύναται να προκαλέσει σημαντική ζημία εις βάρος των παραγωγών.

Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν έχει γίνει γνωστό, ποιοι και πόσοι πατατοπαραγωγοί ακολούθησαν το «φιρμάνι» του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης. Ήδη έχει περάσει κοντά ένας μήνας από την απόφαση του δ.σ, 20 ημέρες από την ενημέρωση των πατατοπαραγωγών οπότε δεν γνωρίζουμε τι ποσότητες έχουν πέσει στην αγορά εν όψει της εορταστικής περιόδου και αν έχουν επηρεαστεί οι τιμές. Επίσης, άγνωστο παραμένει ακόμη, αν η ίδια πρακτική έχει ακολουθηθεί και κατά το παρελθόν, και αν η Ένωση «εξαναγκάσθηκε» να ενημερώσει μέσω ανακοίνωσης τους πατατοπαραγωγούς μέλη της διότι οι τελευταίοι δεν συμμορφώθηκαν σε «άτυπες» οχλήσεις της.

Ερωτήματα που αναμένεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της συγκεκριμένης υπόθεσης στην Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής. Η Ολομέλεια θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να εξετάσει, λόγω του κατεπείγοντος κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, τη σχετική εισήγηση της Ε.Α, περί του αν μπορεί να πιθανολογηθεί παράβαση των άρθρων 1 του ν. 3959/2011 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από την ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΑΞΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ) που δραστηριοποιείται στην αγορά πατάτας και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η πατάτα Νάξου, Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, είναι ένα premium προϊόν το οποίο απολαμβάνει υψηλές τιμές ή για να είμαστε ακριβείς, υψηλότερες τιμές από άλλες εγχώριες πατάτες, όπως είναι η πατάτα Ηλείας. Η τιμή για ένα κιλό πατάτες Νάξου, κινείται πάνω από 1 ευρώ, -σ.σ. υπάρχουν και περίοδοι, κυρίως τους θερινούς μήνες, που η τιμή της πέφτει κάτω από τα 80 λεπτά- αν και το τελευταίο διάστημα αυτή έχει υποχωρήσει στα 78 λεπτά το κιλό (σ.σ. τιμή αγοράς 15/12).

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ιδρύθηκε το 1926 από μια μικρή ομάδα παραγωγών του νησιού, με σκοπό την υποστήριξη των αγροτικών τους δραστηριοτήτων και την τυροκόμιση μικρών ποσοτήτων γάλακτος. Από τότε βέβαια, η επιχείρηση εξελίχθηκε, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της, αυξάνοντας την παραγωγή και την γκάμα των προϊόντων της, εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις της. Σήμερα η Ε.Α.Σ. Νάξου αποτελείται από 26 μέλη-Συνεταιρισμούς, περιλαμβάνοντας συνολικά 3.274 φυσικά μέλη. Πέρυσι ο τζίρος της ανήλθε στα 18,353 εκατ. ευρώ από 17,312 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ τα καθαρά κέρδη περιορίσθηκαν στα 91.153 ευρώ από 249.874 ευρώ το 2015.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien