Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σταθάκης: Ηπιότερα, αλλά αυστηρότατα πρόστιμα για τα νέα αυθαίρετα

Σταθάκης: Ηπιότερα, αλλά αυστηρότατα πρόστιμα για τα νέα αυθαίρετα

Του Κώστα Πουλακίδα

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Βουλή ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, περισσότερες δόσεις και χαμηλότερα πρόστιμα για τη νομιμοποίησή τους. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά και Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων δήλωσε “παρών”, ενώ κατά ήταν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ. Υπογραμμίζεται ότι και πάρα πολλά από τα άρθρα εγκρίθηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο με το οποίο αδειοδοτείται η οικοδομική δραστηριότητα, διαχωρίζοντας την αδειοδότηση από τον έλεγχο. Επισήμανε ότι απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης και το βάρος του ελέγχου πέφτει πια στους μηχανικούς και τους επιθεωρητές, ενώ δημιουργούνται και αποκεντρωμένες ελεγκτικές δομές.

Για τα πρόστιμα, ο υπουργός τόνισε ότι «είναι ηπιότερα», καθώς εισάγονται δύο καινούργιες κοινωνικές ομάδες, με πολύ ελαφρά πρόστιμα, οι άνεργοι και αυτοί που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Πάντως, ο Γ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν «δρακόντεια μέτρα» για την αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων και εκτίμησε πως με τα μέτρα για δάση, κτηματολόγιο, χωρικό σχεδιασμό στους δήμους, τα τοπικά χωρικά σχέδια για κατοικία τουρισμό κ.λπ. αλλάζει η νοοτροπία στο θέμα της αδειοδότησης και του ελέγχου. Η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα επισήμανε ότι, για να μην υπάρξει νέα γενιά αυθαιρέτων, χρειάζεται συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτισμού. Ανέφερε ότι διαχωρίζονται οι εργασίες της μικρής κλίμακας και διαμορφώνονται τρεις περιπτώσεις έκδοσης αδειών.

Άλλη φιλοσοφία

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο «διαπνέεται και από μια άλλη φιλοσοφία. Προσπαθεί να βάλει τάξη όχι μόνο στη δόμηση, αλλά να πάει και την ανάπτυξη σε μια άλλη ‘πίστα’, σε ένα άλλο επίπεδο, όπου η ανάπτυξη δεν θα στηρίζεται μόνο στην άναρχη οικοδομική δραστηριότητα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση «εισηγείται στη Βουλή νομοσχέδια τα οποία πάσχουν από ανίατη αντισυνταγματικότητα με βάση τη νομολογία του Ακυρωτικού Διοικητικού Δικαστηρίου» για τη μεταφορά τού συντελεστή της δόμησης. Ο Γ. Σταθάκης απάντησε ότι η απαγόρευση αφορά τη μεταφορά συντελεστή δόμησης για εμπορική χρήση.

«Το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει ρυθμίσεις που βασίζονται σε δικά μας νομοθετήματα, του ΠΑΣΟΚ, και προσπαθεί, έστω και με καθυστέρηση, να επιλύσει προβλήματα» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν είχε Κτηματολόγιο. Αυτά κάνατε; Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να μπουν οι δασικοί χάρτες;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Κλειδί επιτυχίας θα είναι η αποφυγή νέας γενιάς αυθαιρέτων» ανάφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης και πρόσθεσε εμφατικά: «Θα είναι ευχής έργο με τις τωρινές ρυθμίσεις να απαλειφθεί η διαπροσωπική σχέση υπηρεσίας – ενδιαφερομένων και ο έλεγχος να μετατοπιστεί στην ανέγερση των κτισμάτων».

«Προωθείτε το πλαίσιο δόμησης που ευνοεί μεγάλες εταιρείες στον χώρο των κατασκευών. Αυτός είναι ο αστικός εκσυγχρονισμός σας! Χτυπάτε τη φτωχολογιά, γιατί πυροβολείτε τη λαϊκή στέγη, όχι όμως στον ίδιο βαθμό τη στέγη των πλουσίων» είπε η εισηγητής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Κέντρα Αποτέφρωσης

Με το νομοσχέδιο επιλύεται και το πρόβλημα της χωροθέτησης του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Αθήνα. Στο άρθρο 139 (που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής), το ΚΑΝ χωροθετείται στον Ελαιώνα και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να μπορέσει ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει στην κατασκευή του. Η Ε. Καρακώστα υπογράμμισε ότι πλέον δεν χρειάζεται άλλη νομοθετική πρωτοβουλία πλην των σχετικών αδειών και οι οικογένειες των αποθανόντων δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν στο εξωτερικό.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien