Aigaio365 > MAIN SLIDER > Sea Change Greek Islands: Πρόγραμμα για την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Sea Change Greek Islands: Πρόγραμμα για την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης

Με την πρόσφατη ανακάλυψη μη αποδομημένων πλαστικών σακουλών σε ερευνητική αποστολή στα 2200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Μεσόγειο, αλλά και την ανακάλυψη του Τεξανού επιχειρηματία και εξερευνητή, Βίκτορ Βεσκόβο, που ενώ πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης με υποβρύχιο σκάφος, βρήκε στον βυθό της Τάφρου των Μαριανών και σε βάθος 10.927 μέτρων πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων, η κοινή γνώμη βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στο να αποδεχτεί -δια της εικόνας αυτή τη φορά- τη σημασία των προειδοποιήσεων των ειδικών επιστημόνων.

«Τα σκουπίδια και η πλαστική ρύπανση γενικότερα ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια ρύπανση που έχει φτάσει σε μέρη που δεν εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε πάει ακόμη, ρύπανση που μας προλαβαίνει και δημιουργεί μια καταστροφή που πέρα από το αισθητικό σκέλος, αφού καταστρέφεται η αίσθηση του παρθένου χώρου όπως την έχουμε, δημιουργεί και πάρα πολλά προβλήματα για την ύπαρξη του ανθρώπου,προβλήματα στην υγεία μας, με την επόμενη ημέρα και το σχεδιασμό της», σχολίασε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ -ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη», πριν αναφερθεί σε ειδικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά νησιά της Ελλάδας, το επονομαζόμενο Sea Change Greek Islands, πρόγραμμα με το οποίο επιδιώκεται η πλήρης κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης.

«Σε αυτό το γενικό πλαίσιο τοποθετείται και το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands, που τρέχει το ίδρυμά μας για δεύτερη χρονιά φέτος σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, σε ένα συνεκτικό δηλαδή κομμάτι γεωγραφικό των Κυκλάδων, τη Δονούσα, τη Σίκινος, την Ανάφη, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, το Κουφονήσι, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Κίμωλο και τη Σέριφο» εξηγεί η κα Κοσμοπούλου, ενώ περιγράφει τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού που έχει ήδη εκκινήσει.

«Αυτός ξεκινά από καθαρισμούς ακτών και καθαρισμούς βυθών, για να περιορίσει όσο γίνεται τη ζημιά που έχει ήδη γίνει, αλλά την ίδια στιγμή δουλεύει και σε σχέση με το μέλλον στη λογική της πρόληψης. Κάνει λοιπόν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά στα σχολεία, κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα Citizen Science για εφήβους που κάνει τους εφήβους πρεσβευτές του περιβάλλοντος και υποστηρικτές του περιβάλλοντος νησί τους» σημειώνει η εκτελεστική διευθύντρια του συγκεκριμένου κοινωφελούς ιδρύματος, που ταυτόχρονα τονίζει πως το πλάνο δράσης περιλαμβάνει «μία σειρά από δράσεις που αφορούν τα πλαστικά μιας χρήσης που είναι ο βασικότερος ρυπαντής μας, προκειμένου να μειώσει τη χρήση τους και να πείσει τους ανθρώπους στα νησιά να μη χρησιμοποιούν καν πλαστικό μιας χρήσης όταν δεν χρειάζεται».

Μόνο με τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Έτσι, η Δονούσα έγινε στις 5 Απριλίου το πρώτο νησί στο Αιγαίο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης και είναι ένα νησί, στο οποίο ο επισκέπτης δεν θα βρει καν πλαστικό καλαμάκι, γιατί δεν υπάρχει στα τοπικά καταστήματα, ενώ δεν σερβίρεται στα μαγαζιά εστίασης και τα καφέ» σημειώνει η κα Κοσμοπούλου, που εμμένει στην έμφαση που πρέπει να δίνεται στο πλαίσιο κάθε δράσης τέτοιου τύπου στο «πριν»: «Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε λίγο στο κομμάτι πριν την καταστροφή δηλαδή στο κομμάτι της πρόληψης, επαναχρησιμοποιώντας όσο μπορούμε, δηλαδή να κυκλοφορούμε με το δικό μας μπουκάλι, με το δικό μας ποτήρι, να χρησιμοποιούμε λιγότερα καλαμάκια, που είναι ένα μάλλον άχρηστο αξεσουάρ, αφού είναι κάτι που χρησιμοποιείς για 3-4 λεπτά και μετά μένει στο περιβάλλον και θέλει 200 χρόνια να κλείσει τον κύκλο του» αναφέρει η κα Κοσμοπούλου και καταλήγει στο πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχει με έναν συνολικό τρόπο η τοπική αυτοδιοίκηση.

«(Τα νησιά) ανταποκρίνονται θετικά καταρχάς με την έννοια ότι όλοι είναι πολύ ανοιχτοί στο να δεχτούν μία ομάδα που πηγαίνει στο νησί τους και λέει τέτοια πράγματα και κάνει δράσεις, το ζήτημα βρίσκεται πάντοτε στη διάρκεια. Αυτό δηλαδή που αρχίζει ωραία και πανηγυρικά μερικές φορές θα πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο για να έχει αποτελέσματα» τονίζει, και δίνει τον τόνο της συνεργασίας που είναι δομικό στοιχείο σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Αυτό προσπαθούμε σε ένα βαθμό να κάνουμε, να δουλεύουμε με την αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμά μας είναι υπό την αιγίδα των τοπικών δήμων γιατί καταρχάς δεν είναι ευγενικό να πας σε ένα νησί χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης (…) είναι πολύ σημαντικός ο δικός τους υποστηρικτικός ρόλος, γιατί αυτοί είναι εκείνοι που Θα κληθούν όταν εμείς δεν είμαστε εκεί, που είναι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, να το υποστηρίξουν στην καθημερινότητά» σημειώνει η κα Κοσμοπούλου. «Να μπούμε σε μια λογική να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και να σκεφτούμε ότι κάθε ένας από μας έχει την επιλογή να είναι ένα μέρος της λύσης αντί να είναι ένα μέρος του προβλήματος. Ο κόσμος μας περιμένει, σε μεγάλο βαθμό αντιλαμβάνεται ότι αυτή η δουλειά είναι και μία αξία στον τόπο και το αντιλαμβάνονται και οι επιχειρηματίες. Είναι ο τουρισμός που πιστεύω ότι η χώρα μας θα φέρει από δω και πέρα και αυτό στο οποίο θέλει να στοχεύσει» καταλήγει.

ΑΠΕ -ΜΠΕΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien