Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > Σαντορινιός στην Κυριακάτικη KontraNews: Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί αμερικανική βάση στην Κάρπαθο

Σαντορινιός στην Κυριακάτικη KontraNews: Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί αμερικανική βάση στην Κάρπαθο

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews, για τη μεγάλη τομή του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει τον προϋπολογισμό των νησιωτών, διαβεβαιώνει πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ συνεχίζεται “ώστε να εξαλειφθούν τα κατάλοιπα της διαπλοκής και της διαφθοράς στη χώρα”, σχολιάζει τις πρόσφατες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις και διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κάρπαθο.

Εξηγήστε μας με απλά λόγια, τι είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο

Το Μ.Ι. έχει τρεις διαφορετικούς πυλώνες. Ο ένας αφορά τους νησιώτες επιβάτες, ο δεύτερος τα εμπορεύματα και ο τρίτος τα καύσιμα. Και στους τρεις πυλώνες η φιλοσοφία είναι η ίδια. Να πληρώνει ο νησιώτης το κόστος, που θα πλήρωνε για την ίδια απόσταση ο κάτοικος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επομένως, το επιπλέον κόστος θα πιστώνεται στον λογαριασμό του. Είτε είναι επιβάτης, είτε επιχειρηματίας, είτε πρατηριούχος. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι να μπει στην πλατφόρμα του Μ.Ι. και να πάρει τον μοναδικό αριθμό νησιώτη, τον οποίο θα χρησιμοποιεί κάθε φορά που θα κινείται με την ακτοπλοΐα. Τα χρήματα της διαφοράς του εισιτηρίου θα μπαίνουν κάθε μήνα στον λογαριασμό του.

Για τις επιχειρήσεις;

Ο επιχειρηματίας θα περνάει στην πλατφόρμα τα παραστατικά των μεταφορικών μαζί με τα τιμολόγια μεταφοράς των προϊόντων και η διαφορά του κόστους θα πιστώνεται κάθε τρίμηνο στον λογαριασμό του. Οι πρατηριούχοι, κάθε φορά που θα γεμίζουν τις δεξαμενές, θα λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό, το οποίο έχει υπολογιστεί με βάση την απόσταση, το αν υπάρχουν αποθήκες καυσίμων κοντά τους, αλλά και το μέγεθος της αγοράς.

Μιλώντας με αριθμούς. Πόσο θα ωφεληθεί μία κυκλαδίτικη οικογένεια;

Για ένα ταξίδι στον Πειραιά με επιστροφή για μια τετραμελή οικογένεια, το όφελος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 160 ευρώ, ενώ κατά άτομο, για το ίδιο ταξίδι μπορεί να φτάσει τα 40 ευρώ. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την απόσταση.

Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη κάποιου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο;

Δεν υπάρχει κανένα εισοδηματικό κριτήριο, το Μ.Ι. αφορά όλους τους κατοίκους των νησιών.

Τώρα που χειμωνιάζει και λιγοστεύουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, κάποια νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Πχ οι δυτικές Κυκλάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Χρηματοδοτούμε μέσω του θεσμού των άγονων γραμμών αρκετά δρομολόγια. Πέρυσι παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα δρομολόγιο λιγότερο στις δυτικές Κυκλάδες. Ήδη έχουμε μιλήσει με την εταιρεία και αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρξει φέτος. Θα έχουμε τέσσερα δρομολόγια. Απο κει και πέρα, όσο λιγότερη είναι η κίνηση, τόσο μικρότερο είναι και το εμπορικό ενδιαφέρον. Φέτος έχουμε ακόμα ένα πρόβλημα, με το αυξημένο κόστος των καυσίμων. Οπότε αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η καλή πρόσβαση στα νησιά, αλλά και η υγεία των επιχειρήσεων.

Θα διατηρηθεί το μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης;

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές σε αυτά τα νησιά για όσο διάστημα υπάρχει η προσφυγική κρίση. Αφού δεν έχει σταματήσει η κρίση, είναι προφανές ότι θα διατηρηθεί.

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κινδυνεύει;

Με τους ΑΝΕΛ διατηρούμε μια έντιμη συνεργασία, η οποία είχε δύο βασικούς άξονες: Να οδηγήσουμε τη χώρα εκτός μνημονίων, κάτι το οποίο έχει συμβεί από τον Αύγουστο και είναι ήδη φανερό σε όλους, και δεύτερον να την απαλλάξουμε από τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Είναι μια προσπάθεια η οποία συνεχίζεται…

Πότε θα καταλάβει ο κόσμος τα πραγματικά οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια;

Ήδη είναι ορατά σημάδια ανάπτυξης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό φαίνονται αρκετά σημαντικά. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 στο 2,5%. Το ίδιο έκανε πρόσφατα και το ΔΝΤ, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το ’19 και το ’20. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει πέσει στο 19%. Μεταξύ άλλων, θα μειωθούν αρκετά οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς. Δεν θα κοπούν οι συντάξεις, ενώ θα υπάρξει μία σοβαρή ενίσχυση της ειδικής αγωγής στα σχολεία. Ταυτόχρονα, καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους και θεσμοθετείται μια ειδική ρύθμιση, με την οποία θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές τους. Αυτά είναι σημάδια τα οποία θα αντιληφθούν οι πολίτες στην τσέπη τους.

Με αφορμή τις αντιδράσεις για τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στις ΗΠΑ και τη δημόσια αντιπαράθεση Φίλη – Παππά για την ΕΡΤ, θεωρείτε πως η κυβέρνηση έχει την πολυτέλεια να αναλώνεται με τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις;

Η κυβέρνηση πορεύεται στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου. Δεν μπορεί κανείς στα πλαίσια μιας δημοκρατικής λειτουργίας να απαγορεύσει σε κανέναν να εκφράσει τη θέση του. Όμως θέσεις από τόσο υψηλόβαθμα στελέχη, θα πρέπει να εκφράζονται στα όργανα που έχει η κυβέρνηση, το κόμμα και η κοινοβουλευτική ομάδα. Σεβαστές οι απόψεις του Πάνου Καμμένου, αλλά πρέπει να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο. Σεβαστές επίσης οι απόψεις του Νίκου Φίλη, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος.

Θα γίνει βάση στην Κάρπαθο;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια κυβερνητική απόφαση. Δεν νομίζω πως αυτή τη στιγμή υπάρχει λόγος να συζητάμε κάτι τέτοιο.

Η αύξηση του τουρισμού είναι συγκυριακή ή βοήθησαν και κυβερνητικές ενέργειες;

Η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα από μία σταθερή πολιτική και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες προώθησης, να αυξήσει το τουριστικό πακέτο. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οπότε κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι απλά μια συγκυρία. Είναι σταθερή δουλεία, την οποία σε μεγάλο βαθμό έκανε το υπουργείο τουρισμού με τη συμβολή και των υπόλοιπων υπουργείων.

Δύο λόγια για τον “ήρωα του Αιγαίου”, Κυριάκο Παπαδόπουλο;

Ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος ενσάρκωσε την αυταπάρνηση, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξε όλο το Λιμενικό Σώμα στις δύσκολες στιγμές του προσφυγικού ζητήματος και έδειξε πώς οι Έλληνες λιμενικοί μπορούν να σώζουν ζωές και να περισώζουν και την ευρωπαϊκή αξιοπρέπεια. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην ξεχαστεί το παράδειγμά του και να βοηθήσουμε την οικογένειά του.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien