Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σαντορινιός: Αναβάθμιση λιμανιών, επανασχεδιασμός ακτοπλοϊκού χάρτη, περισσότερα χρήματα για άγονες γραμμές

Σαντορινιός: Αναβάθμιση λιμανιών, επανασχεδιασμός ακτοπλοϊκού χάρτη, περισσότερα χρήματα για άγονες γραμμές

Κεντρικός ομιλητής στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ερμούπολης- Σύρου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, την Δευτέρα 23/10,στο νησί της Σύρου, με θέμα «Ακτοπλοϊκή Διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων», ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στην ομιλία του, επισήμανε ότι η συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων είναι δεδομένη και σαν σκοπό έχει την επίλυση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζει η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα δρομολόγια των Κυκλάδων και παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια τις αλλαγές σε αυτά καθώς και τις θεσμικές παρεμβάσεις που πρόκειται να λάβουν χώρα για την ολική αναβάθμιση των συγκοινωνιών στα νησιά. Τέλος, ο Υφυπουργός χαιρέτισε την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη διενέργεια της ημερίδας, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε έγινε μια πολύ γόνιμη και παραγωγική συζήτηση.

Σημαντική η ακτοπλοΐα για την ανάπτυξη των νησιών

«Η ακτοπλοΐα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των νησιών. Πεποίθησή μου είναι πως πρέπει, σε ένα διαχρονικό πλαίσιο, να επικαιροποιείται ο ακτοπλοϊκός χάρτης της χώρας και να ανανεώνεται, έτσι ώστε να απαντά στις σύγχρονες οικονομικό-κοινωνικές συνθήκες. Η βελτίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας, σήμερα, είναι βασικός παράγοντας που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξή τους. Με βάση αυτή την αρχή το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο πολύ καλής συνεργασίας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό να απαντήσει στις ανάγκες νησιωτών και επισκεπτών».

Αρνητικά και θετικά στο σχεδιασμό των δρομολογίων

«Παρόλο που έχουμε μια έντιμη και ειλικρινή σχέση με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, εντούτοις σα πρόβλημα παραμένει ότι δεν επαρκεί ο στόλος ώστε να σχεδιάσουμε καλύπτοντας πλήρως όλες τις ανάγκες του δικτύου. Σαν πολιτική ηγεσία, είμαστε αναγκασμένοι να σχεδιάζουμε όχι με βάση τις ευχές μας, αλλά με βάση τον διαθέσιμο στόλο, αξιοποιώντας τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι φέτος, για πρώτη φορά προκηρύχτηκαν δρομολόγια για τις Δυτικές Κυκλάδες, κατηγορίας ένα και για τριετή διάρκεια αλλά δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενη εταιρεία να κάνει προσφορά».

«Σαν ένα επιπλέον αρνητικό, κρίνω ότι είναι η κατάσταση των λιμένων των νησιών, που δημιουργεί δυσχερείς συνθήκες για την προσέγγιση πλοίων. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι αυτά τα λιμάνια, που σήμερα δυσχεραίνουν την διασύνδεση των νησιών, όπως της Σαντορίνης, της Τήνου ή της Κιμώλου,έχουν χρηματοδοτηθεί από προηγούμενες Κυβερνήσεις με μεγάλα ποσά και όμως δεν πληρούν τον σκοπό τους αν και δεν έχει παρέλθει ούτε δεκαετία από την ολοκλήρωσή τους. Αυτές δεν είναι καταστάσεις και χρέος δικό μας είναι να ψάξουμε να δούμε ποιοι εγκλημάτησαν εις βάρος των νησιών, ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα. Σκοπός δικός μας, τέλος, είναι να διορθώσουμε την κατάσταση των νησιωτικών λιμανιών, διεκδικώντας βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ειδικό Αναπτυξιακό του Νοτίου Αιγαίου, με τα επιπλέον 25 εκ που δίνονται. Για κάτι τέτοιο όμως, χρειάζονται σοβαρές μελέτες και προτάσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις οποίες και αναμένουμε».

«Στα θετικά της υπόθεσης, και πρέπει να τονιστεί αυτό, είναι ότι φέτος προκηρύχτηκαν γραμμές συνολικού προϋπολογισμού 90 εκ ευρώ- περισσότερο από πέρσι- ποσό που συνεχώς θα αυξάνεται με τα χρόνια. Παράλληλα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση ότι για την ακτοπλοΐα των νησιών, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποσά του αποθεματικού».

Θεσμικές παρεμβάσεις για τις μεταφορές

«Στο νομοσχέδιο που άμεσα αναμένεται για ψήφιση εμπεριέχεται η σύσταση Συμβουλίου επιβατηγών μεταφορών και νήσων, όπου επί της ουσίας θα αναλάβει να βελτιώσει την διασύνδεση των λιμανιών, των αεροδρομίων αλλά και των χερσαίων συγκοινωνιών, από και προς τα νησιά μας. Ελπίζουμε ότι και σε αυτό το βήμα να έχουμε μια καλή και γόνιμη συνεργασία με το Σύνδεσμο Ακτοπλόων, όπως και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελπίζοντας να αναβαθμίσουμε τις νησιωτικές μετακινήσεις και μεταφορές».

«Ακόμη, στα αποτελέσματα της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που έγινε για την «αλλαγή του 2932/2001- του βασικού νόμου για την ακτοπλοΐα, θα επιμείνουμε έτσι ώστε να προβλεφθεί ως υποχρεωτική η διαμόρφωση του ενδεικτικού δικτύου από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες και τα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια».

«Τέλος με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκπονείται μελέτη που θα εξετάσει την πτυχή εκείνη της νησιωτικότητας που άπτεται της μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων από και προς τα νησιά, με σκοπό τα αποτελέσματά της να οδηγήσουν σε πολιτικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του κόστους διαβίωσης του νησιώτη».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien