Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός: Οι πολιτικές μας βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των νησιωτών

Σαντορινιός: Οι πολιτικές μας βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των νησιωτών

Το νησί των Λειψών επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους και φορείς του νησιού σχετικά με τα ζητήματα που τους απασχολούν, τις πολιτικές της Νησιωτικότητας που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης, αλλά και τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο νησί. Μαζί του ήταν και οι υποψήφιοι βουλευτές Δωδεκανήσου Άννα Μοσχονά και Ηλίας Καματερός.

«Οι κάτοικοι των Λειψών έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου που έχει καταφέρει να μειώσει το κόστος μεταφοράς των νησιωτών από και προς τα νησιά. Τώρα πια καλύπτεται και η δυνατότητα χρήσης του αεροπλάνου ως μέσου μεταφοράς για τη μετακίνηση των νησιωτών, εκτός από τα ακτοπλοϊκά μέσα. Η εφαρμογή του μέτρου στην επιδότηση των καύσιμων, έδωσε ήδη μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά αλλά και στους επισκέπτες του νησιού. Οι Λειψοί είναι ένα από 33 νησιά που έχουν ενταχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για τα καύσιμα από 01/01/19 και ήδη έχει άμεσα αποτελέσματα στη μείωση της τιμής τους. Το κόστος της αμόλυβδης δηλαδή, έπεσε από 2,04€ σε 1,69€ και του diesel κίνησης από 1,69€ σε 1,458€».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός στη συζήτηση με επιχειρηματίες του νησιού ανέφερε ότι «Η μεγάλη ανταπόκρισή σας στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις νησιωτικές επιχειρήσεις, που εξαλείφει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Νησιωτικότητας στη μεταφορά προϊόντων από και προς το νησί, μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Είναι η πρώτη φορά και δεν είναι τυχαίο που υλοποιήθηκε από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που η Νησιωτικοτήτα αντιμετωπίζεται ουσιαστικά με την θεσμοθέτηση μόνιμων πολιτικών που έχουν άμεσα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των κατοίκων».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός αναφέρθηκε αναλυτικά και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί σημειώνοντας ότι στους Λειψούς ολοκληρώνεται η επισκευή του κτιρίου επιβατών του λιμανιού των Λειψών με χρηματοδότηση του ΥΝΑΝΠ, ύψους 39.725€, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης νέου λιμένα με χρηματοδότηση από το Εθνικό ΠΔΕ.

Επίσης, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ύψους 300.000€ θα εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή νέου Δημαρχείου. Στο δε άμεσο χρονικό διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (pillars) του λιμανιού ύψους 94.900€, με χρηματοδότηση του ΥΝΑΝΠ.

Μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών για την αναβάθμιση όλων των υποδομών των νησιών, έργα που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Εδώ και έναν χρόνο περίπου, διατίθεται στους Λειψούς δωρεάν παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης, ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1.975.000 ευρώ. Η δράση αφορά τους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών και εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών, όπως τις είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Δεκέμβριο από τη Νίσυρο.

Στόχος μας, όπως σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι να αποκτήσουν τα νησιά μας ίσες ευκαιρίες και προσβασιμότητα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε εγκαινιάσει στις 5 Μαΐου τη μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργεί εδώ και έναν μήνα στο νησί παρέχοντας στους κατοίκους ποιοτικό νερό. «Εγκαινιάσαμε πριν από λίγες μόνο ημέρες στο νησί των Λειψών τη μονάδα αφαλάτωσης, η οποία υπήρχε και παρέμενε ανενεργή από το 2013. Η τοποθέτηση και η λειτουργία της μονάδας είναι ένα έργο το οποίο εκτελέστηκε, μέσω σύμβασης και θα αποδοθεί εξ ολοκλήρου στον Δήμο Λειψών, μετά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Η δυναμικότητα της φτάνει μέχρι και τα 600 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και για τους θερινούς μήνες. Τέλος πια η υδροφόρα. Το νησί έχει υδατική αυτονομία με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του νερού ανά κυβικό. Μέχρι σήμερα το Δημόσιο δαπανούσε 10,30 € προ ΦΠΑ, ανά κυβικό για την μεταφορά νερού στους Λειψούς με την υδροφόρα, ενώ το νερό της αφαλάτωσης, στοιχίζει 1,98 €. Το συνολικό κόστος δηλαδή για την υδροδότηση του νησιού ανερχόταν περίπου στις 650.000 € ετησίως, ενώ το συνολικό όφελος από τη λειτουργία της αφαλάτωσης ανέρχεται στο 84,77%».

«Συνολικά το Δημόσιο, για την μεταφορά νερού σε όλα τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου δαπανούσε περίπου 5εκ. ευρώ. Με τη συστηματική προσπάθειά μας για τη λειτουργία της μ/α, το Δημόσιο έχει εξοικονομήσει 4,5εκ €, χρήματα που ήδη διοχετεύονται για την υλοποίηση δράσεων και έργων στα νησιά με σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή των κατοίκων».

«Είμαστε περήφανοι διότι οι πολιτικές που αυτή η Κυβέρνηση υλοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια για τα νησιά ύφανε ένα δίκτυ προστασίας πάνω από τους νησιώτες. Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι πολιτικές μας να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των νησιωτών ώστε να παραμένουν στον τόπο τους, να εργάζονται και να δημιουργούν».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien