Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Σαντορίνη: Κραυγή αγωνίας για να μην αλλοιωθεί η παραλία της Βλυχάδας

Σαντορίνη: Κραυγή αγωνίας για να μην αλλοιωθεί η παραλία της Βλυχάδας

Ξεκίνησαν εργασίες για την ανέγερση ξενοδοχείου στους βράχους. Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους για να µην αλλοιωθεί από την τουριστική αξιοποίηση το φυσικό κάλλος της παραλίας.

Οι βράχοι που δεσπόζουν πάνω από την παραλία της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, χαραγµένοι σαν από γλύπτη, µοιάζουν µε έργο του Γκαουντί. Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού προστατεύουν µε νύχια και µε δόντια αυτήν τη µοναδική παραλία, η οποία είναι ένα από τα τελευταία µέρη της Σαντορίνης που δεν έχουν υποκύψει στην ανεξέλεγκτη τουριστική αξιοποίηση. Και µπορεί πριν από λίγα χρόνια να απετράπη η κατασκευή τουριστικής µονάδας που έχτιζε υπόσκαφα µέσα στους βράχους, εδώ και λίγες εβδοµάδες, ωστόσο, οι γερανοί επέστρεψαν και οι εργασίες ξεκίνησαν για τη δηµιουργία ενός άλλου ξενοδοχείου, αυτήν τη φορά στην κορυφή τους.

Οι κάτοικοι βλέπουν µε ανησυχία τα έργα να προχωρούν και επαναλαµβάνουν το πάγιο αίτηµά τους για την προστασία της περιοχής. Οπως επισηµαίνουν, η φυσιογνωµία της Βλυχάδας θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα µε την κατασκευή του ξενοδοχείου, το οποίο θα ανοίξει τον δρόµο για να οικοδοµηθούν και άλλα κτίρια στους βράχους. «Αν υλοποιηθεί, θα είναι η πρώτη µεγάλης κλίµακας επέµβαση στην περιοχή και θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Η Βλυχάδα θα αστικοποιηθεί όπως η υπόλοιπη Σαντορίνη» λέει στο «Εθνος» ο αρχιτέκτων Νίκος ∆ελένδας, ο οποίος είναι πρόεδρος του Τοπικού Συµβουλίου Σαντορίνης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισµού.

Η τουριστική µονάδα που δηµιουργείται έλαβε ξανά άδεια από την Πολεοδοµία τον περασµένο Δεκέµβριο, αφού η πρώτη του 2009 είχε ανακληθεί έπειτα από κινήσεις της δηµοτικής Αρχής. Οπως λέει στο «Εθνος» ο δήµαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος, «η θέση του δήµου είναι ότι η άδεια που εκδόθηκε στις 24 Δεκεµβρίου βγήκε κατά παράβαση της νοµοθεσίας. Με το Π∆ 538 / 1978, προϋπόθεση για την έκδοση άδειας, όταν έχουµε δοµηµένο χώρο πάνω από 4.000 τετραγωνικά µ., είναι η εισφορά γης. Η άδεια εξεδόθη χωρίς να ικανοποιείται αυτή η προϋπόθεση. Εστειλα επιστολή και τους επέστησα την προσοχή. Η Βλυχάδα είναι µοναδική περιοχή και, δυστυχώς, η Πολιτεία δεν θέλησε να την προστατεύσει».

Προστασία

Ο κ. Ζώρζος αναφέρεται στην απόφαση της Πολιτείας να καθορίσει την γραµµή προστασίας της Βλυχάδας σε απόσταση 150 µ. από την ακτή. Το 2012 ο δήµαρχος εισηγήθηκε στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Σαντορίνης να καθοριστεί η απόσταση στα 500 µ. και, τελικά, οι δηµοτικοί σύµβουλοι συµφώνησαν στα 200 µ. Η πρόταση επέστρεψε µε το ΦΕΚ 144 ∆ του 2012, που έριξε το όριο στα 150 µ. Αυτά τα 150 µ. ήταν αρκετά για να αποτρέψουν την κατασκευή της τουριστικής µονάδας το 2016, αλλά όχι για να προστατεύσουν τη Βλυχάδα αυτήν τη φορά. Η Τοπική Επιτροπή της Ελληνικής Εταιρείας, µε ανακοίνωσή της, επισηµαίνει ότι η περιοχή είναι ένα παρθένο τοπίο µεγάλου φυσικού κάλλους. «Αποτελεί µια περιοχή µε αναγνωρισµένη γεωµορφολογική µοναδικότητα, µε γεωλογικούς σχηµατισµούς που ξεκινούν από τον αιγιαλό και προχωρούν µε χαράδρες και άλλους φυσικούς σχηµατισµούς σε µεγάλο βάθος από την παραλία. Οποιος δει τον χάρτη θα καταλάβει ότι τα 150 µ. προστασίας δεν επαρκούν».

Αναστολή αδειών

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού ζητά από την Πολιτεία να θεσπίσει γεωγραφική ζώνη προστασίας του τοπίου και των φυσικών σχηµατισµών σε βάθος 500 µ., σε ολόκληρη την περιοχή που εκτείνεται από τη Βλυχάδα έως τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, και να ανασταλούν η έκδοση οικοδοµικών αδειών, καθώς και όλες οι εργασίες που εκτελούνται. Ζητά επίσης τη στελέχωση του τοπικού πολεοδοµικού γραφείου και των υπόλοιπων αρµόδιων υπηρεσιών, προκειµένου να ελέγχονται και να αποτρέπονται οι παράνοµες ενέργειες.

«Δεν είµαστε κατά της επιχειρηµατικότητας. Οµως πιστεύουµε ότι το αίτηµα για την προστασία της Βλυχάδας υποστηρίζεται τόσο από τους πολίτες της Σαντορίνης όσο και από τους πολυάριθµους επισκέπτες του νησιού, που απολαµβάνουν και αναζητούν αυτό που κάνει το νησί µοναδικό στον κόσµο: την απόκοσµη γεωλογική οµορφιά του. Αυτήν οφείλουµε να διαφυλάξουµε και να παραδώσουµε στις επόµενες γενεές» καταλήγει ο κ. Δελένδας.

Ethnos.gr


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien