Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ψηφίστηκαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

Ψηφίστηκαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες

Ομόφωνα έγιναν δεκτά τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα οποία υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Η συζήτηση των δύο σχεδίων νόμου έγινε χωρίς την παρουσία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του Ποταμιού που συμμετείχε μαζί με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Ν.Δ., δεν συμμετείχε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ κατήγγειλαν την διαδικασία και αποχώρησαν τόσο από την συζήτηση όσο και από την ψηφοφορία. Είχε προηγηθεί χθες η έγκριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βελτιώσεις στο άρθρο για το αδίκημα του βιασμού

Μετά τις χθεσινές διευκρινίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις διατάξεις που αφορούν το έγκλημα του βιασμού, σήμερα ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου προχώρησε σε βελτιωτικές αλλαγές για το αδίκημα του βιασμού σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είναι παρόντα, ενώ διέψευσε ότι έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα και τόνισε ότι παραμένει ως κακούργημα.

Ο υπουργός τοποθετήθηκε για το θέμα που προέκυψε λέγοντας «το θέμα απασχόλησε ευρέως την κοινή γνώμη και δημιουργήθηκε ένα κοινωνικό αίτημα και μια εσφαλμένη εντύπωση ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο ασφαλώς»

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι προβλέψεις των ρυθμίσεων του άρθρου 336 ήταν πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία είχε μια σταθερή νομική κατεύθυνση.

Με τη σύμφωνη γνώμη, λοιπόν, της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία σημειωτέον σήμερα παρακολούθησε τη συζήτηση, η νέα διάταξη θα έχει ως εξής: «»Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη» (σ.σ. παράγραφος 5 του άρθρου 336). Τελειώσαμε και με αυτό και παρακαλώ να χαιρετιστεί ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή αφουγκράστηκε και εργάστηκε να δώσει λύση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που νωρίτερα είχε καταγγείλει εκείνους που επιχειρούν αυτές τις ημέρες να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπερασπιστή των βιαστών.

Ο πρώην υπουργός Στ. Κοντονής απηύθυνε έκκληση οι νέοι κώδικες να ισχύσουν είτε από 1ης Σεπτεμβρίου 2019, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, είτε από 1ης Ιανουαρίου 2020, με τον κ. Καλογήρου να απαντάει ότι είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σήμερα καθώς έχει απασχολήσει και τον ίδιο.

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στον Ανδρέα Λοβέρδο

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για καθυστέρηση και για αντισυνταγματική διαδικασία.

Υποστήριξε πως με αυτή την διαδικασία «παραβιάζεται το άρθρο ένα του το Συντάγματος «με την άδεια του Προέδρου της Βουλής. Και όλοι εσείς δεν έχετε το θάρρος να μιλήσετε για τις αλλαγές που φέρνετε και θα ψηφίσετε, όμως θα αναγκαστείτε να το κάνετε αύριο. Εσείς όχι εμείς. Γιατί μέσα μαζί με την υπέροχη δουλειά μπήκαν εκατοντάδες διατάξεις που η κοινωνία δεν τις ξέρει και θα φρίξει μεθαύριο».

Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε πως στις διατάξεις του νομοσχεδίου κρύβονται σκορπιοί και φίδια. «Υπάρχουν σημαντικές διατάξεις και θεμελιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο που λύνει θέματα πράγματι δεκαετιών. Όμως η κυβέρνηση ντρέπεται να πει τι περιέχει το κείμενο, δεν έχει το θάρρος μετά την υπέροχη δουλειά που έγινε και έρχεται με διαδικασίες αντισυνταγματικές και φέρνει διατάξεις για να υπερψηφιστούν που κρύβουν σκορπιούς και φίδια», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως «όλα όσα είπε επικαλούμενος μάλιστα τη σοβαρότητα, την επιστημοσύνη των μελών της Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών αποτελούν μια ευθεία προσβολή στα πρόσωπα και των δυο Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, οι οποίοι με κόπο εργάστηκαν τέσσερα χρόνια τουλάχιστον προκειμένου να ολοκληρώνουν τα δυο αυτά Σχέδια αλλά και μια ολόκληρη προσπάθεια σε βάθος 10ετίας προκειμένου να αναμορφωθεί η ποινική δίκη στη χώρα.

Ο κ. Καλογήρου τόνισε πως «απέναντι σε μια έντιμη πράξη πολιτικής δεοντολογίας του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών να προαναγγελθεί μια πολιτική δέσμευση σε σχέση με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με την παρακολουθηματική συμπεριφορά του, ενδεικτική για τη σχέση και την ταύτιση των δυο αυτών κομμάτων, αποφάσισαν να επινοήσουν ένα δήθεν συνταγματικό επιχείρημα απονομιμοποίησης τόσο της κυβέρνησης, που σύμφωνα και με το Σύνταγμα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της, όσο και της Βουλής που δεν έχει διαλυθεί».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «ο κ. Λοβέρδος στο παρελθόν, όπως και σήμερα τί μας κάλεσε να κάνουμε να καταργήσουμε το Νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Τι να κάνουμε δηλαδή, αυτό που όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν κάνει όλα αυτά τα χρόνια στους Ποινικούς Κώδικες, αποσπασματικές τροποποιήσεις προκειμένου να πετύχουν συγκεκριμένα πολιτικά ή δήθεν ποινικά επιχειρήματα, αποσπασματικές νομοθετήσεις που οδήγησαν στην κατάσταση την οποία βιώνει ο νομικός κόσμος, ο δικαστής ο δικηγόρος και κυρίως οι πολίτες με αυτή την «ποινική φούσκα» η οποία δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια με τις αποσπασματικές τροποποιήσεις των Ποινικών Κωδίκων».

EFSYNΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien