Aigaio365 > MAIN SLIDER > Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Ενισχύεται η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Ενισχύεται η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα στα νησιά του Ν. Αιγαίου

Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ο οποίος τόνισε ότι «το ΕΚΑΒ, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα νησιωτικότητας, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με συνέργειες και συνεργασίες για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στη νησιωτική Ελλάδα».

Toν περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7, είχε τονίσει ότι «το 2016 ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης του συστήματος δημόσιας υγείας» και ότι το 2017 θα ενισχύονταν ακόμα περισσότερο οι δομές μέσω συνεργειών και οποιουδήποτε τρόπου μπορεί να βοηθήσει στη γεωγραφική διεύρυνση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Στη νέα μας ραδιοφωνική συνάντηση –αφού ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ βρίσκεται ξανά στη Ρόδο- ρωτήθηκε για όλες τις εξελίξεις.

«Τον Φεβρουάριο 2017 είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για προσλήψεις 100 ατόμων στο ΕΚΑΒ. Η διαδικασία έχει προχωρήσει, περιμένουμε άμεσα τον οριστικό κατάλογο και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Από αυτά τα 100 άτομα, τα 16 θα κατευθυνθούν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου (1 Τήνος, 2 Πάρος, 2 Νάξος, 4 Μύκονος, 2 Κως, 5 Σαντορίνη, όπου εδώ υπάρχουν οι μεγαλύτερες ‘τρύπες’ του συστήματος)» αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 ο Κώστας Καρακατσιανόπουλος.

Και προσθέτει: «Παράλληλα επειδή συνεχίζεται το πρόβλημα με το προσφυγικό και τις παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή, υπάρχει η ανάγκη της κάλυψης όλων των νησιών κατά μήκος της ακτογραμμής με τα απέναντι παράλια. Πιθανότατα μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα να προκηρυχθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ με το πρόγραμμα AMIF (όπως είχε γίνει και το 2015), ο διαγωνισμός, που έχει καθυστερήσει, για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Εδώ προβλέπονται 40 άτομα (5 Χίος, 5 Κάλυμνος, 7 Κως, 5 Σάμος, 3 Λέρος, 6 Ρόδος, 9 Λέσβος).

«Επίσης, έχουμε αφήσει «καβάντζα» 40 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων, η κατανομή των οποίων θα γίνει αφού δούμε πώς θα διαμορφωθεί συνολικά η εικόνα από τις προσλήψεις και τις μεταθέσεις που ανέφερα πριν (τα 100 άτομα). Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, ολοκληρώνεται μια διαδικασία μεταθέσεων στο ΕΚΑΒ , σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 67 του κώδικα υπαλλήλων δημοσίου.
Μέσα στο 2017 θα καλυφθούν οι επιτακτικότερες και πλέον κρίσιμες ανάγκες και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις για να ενισχυθεί το προσωπικό».

Για τα οχήματα

«Είχαμε δώσει μια μεγάλη μάχη στα τέλη του 2015, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, σε ένα διαγωνισμό που πήγαινε άπατος, για καταφέραμε να πάρουμε τα 90 από τα 186 ασθενοφόρα. Ένας μεγάλος αριθμός απ’ αυτά κατευθύνθηκε στο Νότιο Αιγαίο. Δε μπορώ να πω ότι έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα οχήματα. Θεωρούμε όμως ότι ‘ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο’ η περιοχή θα μπορούσε επιπλέον να ενισχυθεί με ειδικές κατηγορίες οχημάτων και γι’ αυτό προγραμματίστηκε η προμήθεια 9 ασθενοφόρων μικρού όγκου, 2 ασθενοφόρων 4Χ4 (Νάξος και νότια Ρόδος) και μιας κινητής μονάδας για τη βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο. Είχε λήξει η ημερομηνία πρόσκλησης από την Περιφέρεια, μετά από συνεννόηση θα επαναληφθεί σε λίγο καιρό και θα προχωρήσει το ζήτημα».

Οι πλωτές μεταφορές

«Τα νησιά έχουν την ιδιαιτερότητα να έχουν ανάγκη τριών ειδών μεταφορών –επίγειες, πλωτές και αεροδιακομιδές. Σε ό,τι αφορά τις πλωτές, είμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής –μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, το ΕΚΑΒ και τη Β’ ΥΠΕ για να προχωρήσει πολύ γρήγορα το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τη διάθεση 2 πλωτών για τα Δωδεκάνησα (1 Ρόδος, 1 Λέρος). Κάνουμε προσπάθειες για να ενισχυθεί και με προσωπικό (4 + 4 διασώστες και 2 γιατρούς επιπλέον στα δύο νησιά. Προσπάθειες γίνονται και για τον εξορθολογισμό του συστήματος αεροδιακομιδών έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος».

Η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης εργασίας (26/6) με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο, ο κ. Καρακατσιανόπουλος παρουσίασε τον παραπάνω σχεδιασμό των προσλήψεων που αναμένονται το προσεχές διάστημα για την ενίσχυση των δομών του στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» – στην τροποποίηση του οποίου ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να προχωρήσει προκειμένου να δοθεί έμφαση στο τομέα της υγειονομικής θωράκισης των νησιών – θα ενισχυθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ με την αγορά 12 νέων ασθενοφόρων (επιπλέον των 8 που η Περιφέρεια παρέδωσε στο ΕΚΑΒ προ ολίγων μηνών).

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδέχθηκε την πρόταση του Περιφερειάρχη για την οικονομική στήριξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ με ίδιους πόρους της Περιφέρειας, οι οποίοι θα διατεθούν για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΚΑΒ με γιατρούς ετοιμότητας για τις αεροδιακομιδές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και με διασώστες, εντοπισμένα στις περιοχές όπου υπάρχουν χρόνια προβλήματα και ειδικότερα εκεί όπου υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς ασθενών (ασθενοφόρα), αλλά παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέτοιες περιοχές είναι η Κως, η Κάλυμνος, η Νότια Ρόδος και ο Αττάβυρος.

Ο κ. Καρακατσιανόπουλος ανέφερε επίσης Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 για τη συνάντηση είχε και με την διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου Κατερίνα Χατζηστρατή για να ενισχυθεί η ταχύτητα της εξυπηρέτησης των ασθενών, τόσο των νεφροπαθών όσο και των εξιτηρίων προς τα σπίτια. Σχολίασε επίσης τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κτήριο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο και το αναγκαίο ζήτημα της τηλεματικής.

Καταλήγοντας, τόνισε: «Η δημόσια υγεία είναι ένας ενιαίος φορέας, ο καθένας από την πλευρά του πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχυθεί το σύστημα. Ποτέ δεν καλύπτονται οι ανάγκες 100%, η κάλυψη της προνοσοκομειακής φροντίδας είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία ποτέ δεν σταματά. Και γι’ αυτό το λόγο εμείς πάντα θα πρέπει να καταβάλλουμε όλη μας την προσπάθεια για να την βελτιώνουμε και να την διευρύνουμε. Εκείνο που θα πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι η δωρεάν δημόσια υγεία».

Πηγή : stokokkino.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien