Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Υπόθεση Novartis: Πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης νομοθετούσε κατ’ εντολήν Φρουζή

Υπόθεση Novartis: Πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης νομοθετούσε κατ’ εντολήν Φρουζή

Κατ’ εντολήν Novartis φέρεται να νομοθετούσε ο Άδωνις Γεωργιάδης την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, όπως προκύπτει από την «Proposal for Adonis», που εμπεριέχεται στη δικογραφίαα που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έφεραν στο φως της δημοσιότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εφημερίδες Δημοκρατία και Documento, ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, είχε τόσο οικειότητα με τον Mr Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, που εκείνος… τον «διέταζε» σε ενικό πρόσωπο, με τον δεύτερο να κάνει τις εντολές Φρουζή… νόμο του κράτους. Ο Φρουζής είναι μάλιστα τόσο αλαζόνας για τις διασυνδέσεις του, που σε έκθεση που αποστέλλει σε ανώτερο του, κομπάζει για τη δυνατότητα του να παρέμβει σε υπουργικές αποφάσεις με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Γράφει συγκεκριμένα για το πως έχει πετύχει κάτι τέτοιο τη φράση: «Achieved through my SFEE hat».

Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε η Αυγή, ο Φρουζής μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχε κάνει τρεις συναντήσεις με τον Γ. Στουρνάρα, και είχε δει ακόμη πέντε υπουργούς της ΝΔ και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Με αφορμή μάλιστα ανακοίνωση της γαλάζιας παράταξης που μετά από μια εβδομάδα εκκωφαντικής σιωπής μίλησε για να χαρακτηρίσει «μετρ της διαπλοκής»… τον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου σχολίασε πως «αν δεν είχαν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα θα ήταν απλά γελοίοι. Δεν είναι όμως. Είναι επικίνδυνοι…» και σημείωσε πως «ούτε βέβαια ο κ. Μητσοτάκης αποδοκίμασε τον Πρωθυπουργό της Novartis κ. Σαμαρά, ούτε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη, που νομοθετούσε κατ’ εντολήν Φρουζή».

Σύμφωνα με το Documento, η σύνταξη της «ανήθικης»… proposal for Adonis, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε έναν μήνα αργότερα, στο τελικό έγγραφο που φέρει τον τίτλο «Personal Note to MoH», δηλαδή «προσωπικό σημείωμα προς τον υπουργό Υγείας».
Με οικοιότητα συνεργάτη αν όχι φίλου, ο Κωνσταντίνος Φρουζής στέλνει λοιπόν τον Οκτώβριο του 2013, ένα «προσωπικό σημείωμα» στον τότε υπουργό Άδωνι, με το οποίο –ως νομοπλάστης – ζητά επιτακτικά τη διευθέτηση διάφορων θεμάτων αναφορικά με την πολιτική φαρμάκου, με φράσεις όπως «σε παρακαλώ να..» μέχρι «πρέπει να γίνει…».

Τι του ζήτησε;

Πρώτα από όλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Documento η Novartis ζητά από τον τότε υπουργό Υγείας να διαχωριστούν τα φάρμακα αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης από τον κατάλογο των φαρμάκων σοβαρών παθήσεων του ν. 3816, με σκοπό να διατίθενται και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές με λιγότερα από 60 κρεβάτια.

Δεύτερον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο συγκεκριμένο έγγραφο ζητείται τα φάρμακα υψηλού κόστους, η τιμή των οποίων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ, να διανέμονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με αντάλλαγμα ένα ισχυρό κίνητρο – προμήθεια προκειμένου οι φαρμακοποιοί να τα βάλουν στα ράφια τους.

Τρίτον, προτείνεται στον υπουργό η αξιοποίηση του ΗΔΙΚΑ προκειμένου να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος για το αν συμπίπτουν οι πωλήσεις των φαρμάκων με τις εκτελεσθέντες συνταγές ανά φάρμακο. Όπως εξηγεί η εφημερίδα η Novartis θέλησε να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία ενός κρατικού μηχανισμού προκειμένου να έχει την καλύτερη στατιστική ανάλυση των πωλήσεων της, με μηδενικό κόστος.

Τι έκανε ο Άδωνις

Τι γίνεται στη συνέχεια; Αρκεί κανείς να διαβάσει το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 64, της 16ης Ιανουαρίου του 2014, στο οποίο δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη με τίτλο: «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων».

Όπως προκύπτει αν το διαβάσει κανείς, διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των απαιτήσεων Φρουζή περιλαμβάνεται στις σχετικές ρυθμίσεις, με την εφημερίδα Δημοκρατία να μας υπενθυμίζει ότι τότε ο Άδωνις απέδιδε τις νομοθετικές αλλαγές…σε άνωθεν εντολές της τρόικας.

Με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, στο παρα πέντε από την έξοδο Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες φέρονται να κέρδισαν 65 εκατ. ευρώ μέσω της ανατιμολόγησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, το μεγαλύτερο μερίδιο των οποίων κατέληξε στο κολοσσό Novartis.

Μια πολύ προσωπική σχέση

Ενδεικτικές φράσεις που περιλαμβάνονται στο «Personal Note to MoH», που βρέθηκε αποθηκευμένο στους κατασχεμένους υπολογιστές των γραφείων του τότε αντιπροέδρου της Novartis και αποδεικνύουν ότι Φρουζής διέταζε και Άδωνις εκτελούσε, είναι οι εξής:

«Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς καθημερινά και προσωπικά την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων δεδομένου ότι αφορούν το άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα».

«Σε παρακαλώ σταμάτα τους πειραματισμούς της ΕΠΥ οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι εποχή για πειραματισμούς και ερασιτεχνισμούς. Όλο το σύστημα των διαγωνισμών θα αδρανοποιηθεί μόνο και μόνο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν τη δουλειά τους».

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα, η Δημοκρατία, η οικειότητα δεν σταματά στο α’ ενικό, καθώς στις 31 Ιανουαρίου του 2014, ο Άδωνις εμφανίζεται να κόβει την πίτα του ΣΦΕΕ, δίπλα από τον χαμογελαστό Κ. Φρουζή. Λίγες μέρες μόλις μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου Γεωργιάδη για την τιμολόγηση των φαρμάκων…Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien