Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Πολάκης: Αποκαλύφθηκε το πάρτι στην υγεία, πολιτική βούληση είναι να φτάσουμε ως το τέλος (Video)

Πολάκης: Αποκαλύφθηκε το πάρτι στην υγεία, πολιτική βούληση είναι να φτάσουμε ως το τέλος (Video)

Της Κατερίνας Μπρεγιάννη

«Μεγάλο κέρδος υπάρχει ήδη» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης υποστηρίζοντας ότι «αποκαλύφθηκε το τι έχει παιχτεί στην υγεία. Είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να φτάσει ως το τέλος και δουλειά της δικαιοσύνης να βρει τη διαδρομή του μαύρου χρήματος. «Πρέπει να γίνει κοινωνική συνείδηση ότι αυτό το μοντέλο χρεοκόπησε τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Alpha, το Σάββατο.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για το μαύρο χρήμα της υγείας και το σκάνδαλο Novartis ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται με το κουκούλωμα όχι με τις αποκαλύψεις για ένα σύστημα που μετά την μεταπολίτευση βυσσοδόμησε πάνω στη χώρα.

«Πριν από 4 – 5 χρόνια για όλα αυτά, υπήρχε κουβέντα στους κύκλους αυτών που ήξεραν ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου ήταν βαθιά νυχτωμένο για το πάρτι στην υγεία. Αυτή τη στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια μια μεγάλη «μπόχα» δεν είναι φαντασιακό σενάριο αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, ποσά κλπ. Δουλειά της δικαιοσύνης είναι να βρει τη διαδρομή του μαύρου χρήματος.» ανέφερε ο κ. Πολάκης.

Το μαύρο χρήμα στην υγεία είναι γύρω στα 340 δις δηλαδή το χρέος της χώρας

O αν. υπουργός υγείας εξήγησε ότι «από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, των εθνικών λογαριασμών σε μελέτες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από το 1991 – 2010 δόθηκαν στο χώρο της υγείας δημόσια και ιδιωτική δαπάνη μαζί 260 δισεκ. ευρώ από αυτά τα 160 ήταν δημόσια και τα άλλα 100 ιδιωτική. Υπολογίζοντας ένα κόστος υπερτιμολόγησης, το οποίο είναι μεσοσταθμικό και υποεκτιμημένο 30% στη δημόσια δαπάνη και 40% στην ιδιωτική βγάζει το αποτέλεσμα για τα 85 δις ευρώ σε μια εικοσαετία στο χώρο της υγείας».

Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι, από αυτό το 10% είναι οι παράνομες αμοιβές χωρίς αποδείξεις, φακελάκια κλπ. Το μεγάλο ποσοστό αυτών των χρημάτων είναι υπερτιμολόγηση φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών υποστήριξης νοσοκομείων και στον ιδιωτικό τομέα. Η άθροιση είναι εντυπωσιακή διότι είναι 340 δις, δηλαδή το χρέος της χώρας. Αυτό που έγινε ατομικές περιουσίες που βγήκε σε καταθέσεις στα Κέιμαν, Σιγκαπούρη, Ελβετίες κ.α. και μπήκαμε στα μνημόνια και η κοινωνία μας στον όλεθρο των περικοπών και της απώλειας του 25% του ΑΕΠ.

Για το πάρτυ στην υγεία Novartis αποκλείεται να μην γνώριζαν οι πολιτικοί

«Ούτε μία στο δισεκατομμύριο δεν υπάρχει να μην γνώριζαν οι υπουργοί υγείας» υποστήριξε ο κ. Πολάκης προσθέτοντας ότι η Novartis δεν ήταν η μοναδική εταιρεία απλά μετά από κάποιο καιρό ήταν ο «μαέστρος της ορχήστρας» σε μια ορχήστρα διαπλοκής και διαφθοράς.

«Την περίοδο του «εκσυγχρονισμού» 1996 – 2004 έγινε νόμος κίνησης της κοινωνίας μας το μαύρο χρήμα και η μίζα. Τίποτα δεν εκτελούνταν, τίποτα δεν υλοποιούνταν αν δεν υπήρχε παράπλευρο όφελος για τις πολιτικές ηγεσίες και για ένα κομμάτι που μηχανισμού από κάτω. Ακόμα και την περίοδο των παχιών αγελάδων οι μισθοί και οι αμοιβές του υγειονομικού προσωπικού ήταν υποπολλαπλάσιες των αντίστοιχων αμοιβών που έπαιρναν συνάδελφοι μας σε άλλες χώρες. Το κοινωνικό συμβόλαιο της προηγούμενης περιόδου που χρεοκόπησε τη χώρα ήταν να μην πληρώνεται το προσωπικό στο χώρο της υγείας με αμοιβές όπως στις άλλες χώρες αλλά θα μπορείς «να βγάλεις» από τα φάρμακα, τα υγειονομικά αντιδραστήρια κ.α. «Σε κάνω συμμέτοχο σε μια παρανομία, το βουλώνεις και εσύ και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι». Αυτό είχε πολλούς μέσα, αλλά αυτό δεν οργανώνεται χωρίς πολιτική απόφαση. Αυτό οργανώνεται με πολιτικά μέτρα, δηλαδή με πολιτικές αποφάσεις που επιτρέπουν να συμβαίνει αυτό το πράγμα».

Ο κ. Πολάκης ανέφερε συγκεκριμένους νόμους που οργάνωσαν το «πάρτι» στην υγεία. Ο νόμος για τις προμήθειες για παράδειγμα που αντί να γίνονται διαγωνισμοί για την αγορά του φθηνότερου, ή το συμφερότερο έβαζαν μία ανώτερη τιμή στο ένα προϊόν και μία ανώτερη τιμή στο άλλο στο παρατηρητήριο και ενώ στην αγορά έκανε για παράδειγμα 5 ευρώ με βάση την υπουργική απόφαση ήταν 100 ευρώ και άρα αν το έδιναν 99 μπορούσε το νοσοκομείο να το αγοράσει. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και στα δημόσια έργα. «Τιμολογούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες σε ακριβές χώρες Αγγλία, Γερμανία και αυτή την τιμή έπαιρνε και η Ελλάδα και αυτή ήταν η τιμή που τιμολογούσαν και επειδή η χώρα μας ήταν αναφοράς για πολλές άλλες χώρες έπαιρναν την ίδια τιμή και στις άλλες χώρες. Επίσης η εταιρεία δήλωνε την τιμή του φαρμάκου στις χώρες. Εκτίναξαν τη φαρμακευτική δαπάνη».

Μιλώντας για τις συνταγογραφήσεις και τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων ο κ. Πολάκης εξήγησε ότι στη χώρα μας δεν γινόταν ποτέ διαπραγμάτευση ανάμεσα στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εταιρείες. Για παράδειγμα ο γερμανικός ΕΟΠΥΥ έπαιρνε μετά από διαπραγμάτευση 50% κάτω από την τιμή αρχικής πώλησης. Στην Ελλάδα η πρώτη διαπραγμάτευση έγινε το 2016 με τα φάρμακα της ηπατίτιδας.

«Δεν διαφθάρηκαν οι γιατροί μόνο αλλά όλο αυτό οργανώθηκε από ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο είχε προσωπικά οικονομικά ανταλλάγματα, πολιτική στήριξη και ήταν ένας ολόκληρος μηχανισμός με τη βοήθεια και των ΜΜΕ.».

Προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων

Υπάρχει προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων για παράδειγμα οι εισαγγελείς ζήτησαν την πρόταση του ΕΟΦ για το δελτίο τιμών. Στο Διαύγεια υπάρχει το τελικό και όχι η πρόταση του ΕΟΦ. Πρέπει η χώρα μας να αναζητήσει αποζημίωση για αυτά τα πράγματα διότι όλα αυτά μας έβαλαν στα μνημόνια αυτά τα χρόνια δήλωσε ο κ. Πολάκης διαβεβαιώνοτνας ότι τα έγγραφα θα βρεθούν. Η Δικαιοσύνη αν ψάξει θα βρει την άκρη. Είναι πολλά τα λεφτά και όπως και να τα κρύψεις ίχνη αφήνουν. Υπάρχει πληροφορία ότι τα Χριστούγεννα του 2014 – 2015 φόρτωναν φορτηγά και έφευγαν. Για τις χρονιές 2012 – 2013 στη διεύθυνση φαρμάκου του υπουργείου δεν υπάρχουν τα αρχεία. Δεν υπάρχουν τα κομπιούτερ που ήταν. Το ίδιο όμως έγινε και στο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά βρίσκονται τα στοιχεία.

Μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη αλλά με τις περικοπές που έκανε ο κ. Λοβέρδος και ο Άδωνις ένα μεγάλο κομμάτι έπεσε στις πλάτες των ασθενών. Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στα επιστημονικά κριτήρια που τίθονται πλέον καθώς και ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα επεκταθεί στο σύνολο της δαπάνης και της φαρμακευτικής αγοράς». Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η συμμετοχή του κόσμου και επίσης πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για την ασφαλιστική τιμή που είναι πολύπλοκος διότι έτσι τον είχαν φτιάξει.

Ντρέπομαι και εγώ που ο κ. Στουρνάρας είναι ακόμα στην ΤτΕ

Αναφερόμενος στο ρόλο μερίδας των δημοσιογράφων ο κ. Πολάκης υπενθύμισε την συνέντευξη τύπου από την οποία ξεκίνησε η «δολοφονία χαρακτήρα» εις βάρος του. «Πόσο τρυφερά πόδια ήμασταν που καλέσαμε σε συνέντευξη τύπου τότε τους ανθρώπους που ήταν τα payroll του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τους καλέσαμε αυτούς που είχαν πάρει ένα σκασμό λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ τι ανακαλύψαμε για την κ. Στουρνάρα κ.α.»

Ο κ. Πολάκης απάντησε ότι και εκείνος «ντρέπεται που ο κ. Στουρνάρας είναι ακόμα στην Τράπεζα της Ελλάδος» εξήγησε μάλιστα ότι «όταν έχουμε μια εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο και εκείνος επιμένει να μείνει η χώρα σε προληπτική γραμμή στήριξης δηλαδή σε μνημόνιο. Θέλουν να μείνουμε σε μια επιτήρηση και επιτροπεία προκειμένου να μην ακουμπηθούν οι ίδιοι».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien