Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ποινική δίωξη για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Ελέγχονται οι ταμίες των κομμάτων

Ποινική δίωξη για τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Ελέγχονται οι ταμίες των κομμάτων

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Παραγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων για τα θαλασσοδάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δόθηκε την Παρασκευή από την οικονομική εισαγγελία. Για την υπόθεση ελέγχονται πάνω από εκατό τραπεζικά στελέχη, ενώ θα κληθούν σε απολογία για κακούργημα εννέα κομματικά στελέχη, τα οποία είχαν τη θέση του ταμία στα δύο κόμματα από το 2000 έως και το 2011. Πάντως, μέχρι αυτήν την ώρα δεν φαίνεται να ελέγχονται οι πολιτικοί αρχηγοί ή οι Γραμματείς των κομμάτων εκείνης της περιόδου. Την έρευνα διενήργησαν τρεις εισαγγελείς, οι Γιώργος Καλούδης, Γιάννης Δραγάτσης και Χρήστος Ντζούρας.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε νέα έρευνα τον Μάρτιο του 2017, καθώς η προηγούμενη του εισαγγελέα Καλούδη, είχε κλείσει με φωτογραφική τροπολογία επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εκτίμηση, το συνολικό ποσό των επίμαχων δανειοδοτήσεων υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια ευρώ (αν υπολογισθούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις το ποσό ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο), τα οποία θεωρούνται ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

Τα δάνεια δίνονταν με το σκεπτικό ότι η κρατική επιχορήγηση των δύο κομμάτων θα ήταν η ίδια και στο μέλλον και άρα, σύμφωνα με αυτή τη λογική, υπήρχαν οι αναγκαίες εξασφαλίσεις. Βεβαίως αυτό το επιχείρημα δεν λάμβανε υπόψιν τον αστάθμητο εκλογικό παράγοντα και τον Λαό, ο οποίος έστειλε το ΠΑΣΟΚ από το 45% στο 5%… Πάνω από το 98% των δανείων των κομμάτων έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020.

Σύμφωνα με το παλιότερο πόρισμα Καλούδη, το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε δάνειο άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Eurobank, για την απόδοση του οποίου δόθηκε μια υποσχετική επιστολή εξόφλησης μέσω της κρατικής επιχορήγησης του 2011, χωρίς να γίνει «νομότυπη εκχώρηση αυτής, αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ». Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ πήρε δύο δάνεια, βάζοντας ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση της ίδιας χρονιάς.

Την περίοδο 2009- 2011 τα δύο κόμματα ήταν άκρως ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι τράπεζες συνέχιζαν τη χρηματοδότηση τους…

Η κατηγορία για τους τραπεζικούς υπαλλήλους αφορά το αδίκημα της απιστίας, ενώ για τους ταμίες αφορά ηθική αυτουργία στην απιστία.

Η Οικονομική Εισαγγελία ζητά να τεθεί στο αρχείο το σκέλος της έρευνας που αφορά δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καθώς διαπιστώνει πως τα δάνεια τους δεν έχουν κανένα ποινικό ενδιαφέρον είτε γιατί έχουν εξοφληθεί, είτε γιατί εξυπηρετούνται κανονικά.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ποινική δίωξη για τα δάνεια των κομμάτων έφερε πολιτική αναταραχή.

«Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα… Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μεριά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «νόμιμα δάνεια» και για «αδίστακτες μεθοδεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, όμως, έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό» ήταν το σχόλιο της ΝΔ για την παραγγελία των ποινικών διώξεων.

«Για το θέμα των δανείων των κομμάτων σας παραπέμπουμε στην από 13-9-2018 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου την οποία σας παραθέτουμε» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων. Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.

Έχουν ήδη τελειώσει……».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ 241 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ

Στη Βουλή έφτασε όπως αναμενόταν η δικογραφία από την έρευνα των εισαγγελέων διαφθοράς για τα 241 εκατ. ευρώ από το rebate, η οποία περιέχει τα ονόματα τριών πρώην γαλάζιων υπουργών. Πρόκειται για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη και Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Οι τρεις πρώην υπουργοί ελέγχονται για τα χαμένα 241 εκατομμύρια ευρώ των επιστροφών των φαρμακευτικών εταιρειών την επίμαχη περίοδο, μια υπόθεση την οποία είχαν αποκαλύψει πριν μερικές εβδομάδες τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΕΝΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ – 70 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Κ. Κούτριας, στο δεξί χέρι του Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Πάσχα, ο οποίος το 2007 φέρεται να έλαβε ενδοϋπηρεσιακά δάνεια άνω των 800.000 ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα χωρίς να έχει καταβάλλει ούτε ευρώ.

Προς υπεράσπιση του, ο κ. Πάσχας δηλώνει πως «ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» και χαρακτηρίζει «συκοφαντικό» το δημοσίευμα που αποκάλυψε την υπόθεση.

Από τη μεριά του, ο Παύλος Πολάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του Γιάννη Στουρνάρα και ορισμένων ΜΜΕ που απέκρυψαν τη συγκεκριμένη είδηση Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «πληρωμένους δημοσιογράφους και… κανίς της διαπλοκής», ενώ κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να απολύσει τον συνεργάτη του και να παραιτηθεί.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς ερευνούν δεκάδες περιπτώσεις δανειοδοτήσεων συγκεκριμένης τράπεζας σε στελέχη της με ευνοϊκούς όρους. Τα επίμαχα δάνεια φθάνουν τα 70 και αφορούν στην πλειοψηφία τους τα λεγόμενα «μετοχοδάνεια».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien