Από την Κυριακάτικη Kontra News
ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Ο ΠΤΔ
Η νομική υπηρεσία της Προεδρίας vτης Δημοκρατίας έστειλε πίσω την Παρασκευή ανυπόγραφα τα δύο σχέδια των Προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αφορούσαν την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Ιουνίου. Πλέον, μετά την άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να επικυρώσει την απόφαση, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη ΝΔ, η οποία θα επιλέξει τα πρόσωπα που εκείνη επιθυμεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Έως τότε, χρέη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα εκτελεί ο αρχαιότερος των εισαγγελέων, Δημήτρης Δασούλας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λόγο για «υποκρισία» και «μεθοδεύσεις» από πλευράς κυβέρνησης:
«Παρά το γεγονός ότι για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης τηρήθηκε η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη, παρά το γεγονός ότι επιδιώξαμε την πολιτική συναίνεση στις επιλογές αυτές, παρά, επίσης, το γεγονός ότι συνταγματολόγοι και καθηγητές του Δικαίου δεν είχαν όλοι την άποψη που ευρέως, μέσω των φιλικών δικτύων και Μέσων της ΝΔ, διαδόθηκε, το σχέδιο για την απόπειρα κυβερνητικής χειραγώγησης της Δικαιοσύνης χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους λειτουργούς της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι άλλη μια απόδειξη της υποκρισίας όσων παρίσταναν μέχρι χθες τους δήθεν υπερασπιστές των θεσμών. Οι μεθοδεύσεις αυτές, προκαλούν τραύμα στη Δικαιοσύνη, και συνιστούν βαρύτατη προσβολή στα πρόσωπα δικαστικών λειτουργών εγνωσμένης αξίας και αποδεδειγμένης ακεραιότητας».
ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ… ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προσαρμόστηκε άμεσα στη νέα πραγματικότητα, ασκώντας από την πρώτη μέρα αντιπολίτευση και σκληρή κριτική στη νέα κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως διαμηνύουν ανώτατες πηγές της Κουμουνδούρου, το 31,5% της 7ης Ιουλίου τους δίνει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να γίνουν… στενός κορσές στη ΝΔ.
Η αρχή έγινε κιόλας από τη Δευτέρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική στην επιλογή των 50 υπουργών «Το νέο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ, ούτε νέο είναι, ούτε μικρό κι ευέλικτο» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία γινόταν αναφορά και για τις λίγες γυναίκες που επιλέχθηκαν, ενώ στηλίτευε και την ένταξή των αρμοδιοτήτων για το Προσφυγικό, αλλά και για τη Σωφρονιστική Πολιτική, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνέχεια, η Κουμουνδούρου υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αντιλαμβάνεται τη δημόσια ενημέρωση και την εθνική ασφάλεια ως κομματικά λάφυρα», με αφορμή την απόφαση του νέου πρωθυπουργού να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.
Αντιπολίτευση χωρίς να κάνει αντιπολίτευση. Αυτή η οξύμωρη …αλλά ακριβής φράση περιγράφει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη θεομηνία στη Χαλκιδική. «Αυτές οι στιγμές δεν είναι για πολιτική εκμετάλλευση. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές -χωρίς καν να αναφερθεί συγκεκριμένα- για την αντιπολιτευτική ρητορεία της ΝΔ μετά από τις καταστροφές σε Μάνδρα και Μάτι.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του Πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, ως μεταβατικού Προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες» ανέφερε την Παρασκευή η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τη σχετική απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται πως αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο είχαν χαρακτηρίσει μέχρι και πραξικοπηματία τον Γκουαϊδό…
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, πως «παράγουν με ασύλληπτη ταχύτητα fake news», και πως επιχειρούν «να υπονομεύσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
«Οι ισχυρισμοί του κ. Βρούτση περί 400.000 απλήρωτων συντάξεων σήμερα είναι παντελώς ψευδείς όπως και η εικόνα διάλυσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που επιχειρεί να δημιουργήσει» αναφέρεται μεταξύ άλλων και θύμισε πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που έχει σταθεί ξανά στα πόδια του, είναι πλεονασματικό, με δίκαιους και ενιαίους κανόνες για όλους. Έβαλε τέλος στις περικοπές και ξεκίνησε τις αυξήσεις συντάξεων, θέσπισε τη νέα 13η σύνταξη, μείωσε τις εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης».
«Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας για την απόφαση της κυβέρνησης να μην ιδρυθεί τελικά η Νομική Πατρών.
«Ως προς τους 15.000 διορισμούς για μόνιμους εκπαιδευτικούς, η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα μελετήσει τις ανάγκες.
Το επιχείρημα είναι γελοίο» ανέφερε μεταξύ άλλων, από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή του να δώσει χαρτοφυλάκιο στον Δημήτρη Οικονόμου. «Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», τονίζει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου και ζητά την αποπομπή του νέου υφυπουργού. Από τη μεριά του, ο νέος υφυπουργός αποσαφηνίζει ότι ήταν γνωστή σε όλους η σχέση του με την εταιρεία και εξηγεί ότι είναι καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας, αλλά και μελετητής επί πολλά χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα. «Στο πλαίσιο αυτό έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με το ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ, το Πράσινο Ταμείο, διάφορους δημάρχους (όπως πχ. ο νυν δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης), τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κόκκαλη και δεκάδες άλλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε πως «ο ΣΕΒ ορίζει την ατζέντα της επόμενης μέρας», με αφορμή την τοποθέτηση Σκέρτσου στο πρωθυπουργικό γραφείο και την προσφυγή του ΣΕΒ στη Δικαιοσύνη κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η βουλευτής επικρατείας και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης ότι εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο 1 προς 5 στο Δημόσιο, «δεν μπορούν να προχωρήσουν οι 9 χιλιάδες προσλήψεις στην παιδεία και την υγεία το 2019, αλλά μπορούν να γίνουν μόνο 1.800».
Με βάση τα παραπάνω, το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο όταν ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ίδωμεν…