Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Παγώνουν οι μετατάξεις στη Βουλή με εντολή Τσίπρα

Παγώνουν οι μετατάξεις στη Βουλή με εντολή Τσίπρα

Τέλος στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει επιχειρεί να βάλει ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή να παγώσουν όλες οι μετατάξεις στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να παγώσουν όλες οι μετατάξεις.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία που, παρά το ότι ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Εξηγήσεις από τον Νίκο Βούτση

Νωρίτερα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε εξηγήσεις.

Όπως είπε ο Νίκος Βούτσης, «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για μόνιμο προσωπικό στη Βουλή. Για τις μόνιμες θέσεις, που έχουν προβλεφθεί, εξελίσσονται διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ.

Ταυτόχρονα, όμως, τα τελευταία χρόνια στη Βουλή, με διακομματική μάλιστα συναίνεση, δημιουργήθηκαν νέες υπηρεσίες που ήταν αναγκαίες για να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν (τμήμα αρχείων, πολυσχιδής δραστηριότητα και αναμόρφωση του προγράμματος του καναλιού της Βουλής, εξωστρεφείς δραστηριότητες κ.λπ.) που κατέστησαν αναγκαίες οριακές ενισχύσεις σε επίπεδο προσωπικού».

Εξήγησε ότι για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, «δεν υπήρξε καμία διάκριση στην αντιμετώπισή τους ούτε και παύση της υπαλληλικής τους ιδιότητας, ιδίως την περίοδο της κρίσης» και ότι οι ανανεώσεις των συμβάσεών τους έγιναν οριζόντια και χωρίς καμία διάκριση.

Όπως τόνισε, τόσο για όσους ήταν ήδη εργαζόμενοι στη Βουλή όσο και για εκείνους που απέκτησαν την υπαλληλική ιδιότητα στην πορεία, δεν υπήρξε κομματικό κριτήριο.

Πρόσθεσε επίσης ότι στο προσωπικό της Βουλής εντάχθηκαν 68 ειδικοί φρουροί, οι οποίοι από το 2003 ήταν σε ειδικό εργασιακό καθεστώς. «Η απόφαση ήταν ομόφωνη και χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα της Βουλής, είπε ότι «για πρώτη φορά έγινε οργανόγραμμα, το οποίο, μάλιστα, δεν έχει εξαντληθεί».

Ειδικά για τους μετακλητούς υπαλλήλους, είπε ότι η Βουλή προχώρησε «στην εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, για την κινητικότητα, και με απόφαση που, επίσης είχε διακομματική συμφωνία, δόθηκε η δυνατότητα αυτή για τους 64 αποσπασμένους υπαλλήλους από τα υπουργεία σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, ακολούθησε αλληλογραφία με τα διάφορα υπουργεία, και έτσι, για όσους υπαλλήλους το επέλεξαν, προωθήθηκε η διαδικασία των μετατάξεων που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη για όλους».

Ειδικά για λίστες ονομάτων με συγγενικούς δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα, ο πρόεδρος της Βουλής τις χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο για τη δημιουργία εντυπώσεων, πολύ περισσότερο που είναι γνωστή η κατάσταση που παρέλαβε. Για πολλούς από αυτούς είναι άδικη η κριτική, διότι δεν θα μπορούσε κάποιος που έχει τις προϋποθέσεις να εξαιρεθεί από τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση υπαλλήλου, αν συγγενικό του πρόσωπο έχει σχέση με τη Βουλή».

«Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι απολογούμενος για όλα αυτά που έχουν γραφτεί για ορυμαγδό τακτοποιήσεων. Η λειτουργία της Βουλής προχώρησε με διαφάνεια, αξιοκρατία, με δουλειά όλων των εργαζομένων και όχι με αργομισθίες», κατέληξε.

Και παραιτήσεις συγγενών

Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις παραιτήθηκαν δύο συγγενείς εργαζομένων στη Βουλή για λόγους ευθιξίας.
Πρόκειται για την Α.Α., θυγατέρα της διευθύντριας του γενικού γραμματέας της Βουλής, η οποία είχε τοποθετηθεί στο Ίδρυμα της Βουλής. Η Α.Α. ήταν υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας εντός έτους στο Ίδρυμα.

Επίσης, παραιτήθηκε η Μ.Λ.Σ., θυγατέρα της προϊσταμένης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπάλληλος ΙΔΟΧ διάρκειας ενός έτους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Οι αποφάσεις για την πρόσληψή τους είχαν υπογραφεί στις 31 Μαΐου 2019 από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Νίκη Μαρωνίτη.

Αντιπολιτευτικά πυρά για τις μετατάξεις

Τις εξελίξεις σχολίασαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από τον ΣΕΤΕ έκανε λόγο για «όργιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών ρουσφετιών», ενώ, εκ μέρους του ΚΙΝ. ΑΛΛ. , ο Παύλος Χρηστίδης σημείωσε «όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε για τους πολλούς, εννοούσε τα ρουσφέτια του. Στον πανικό της ήττας του ο κ. Τσίπρας διορίζει τους πάντες. Φαίνεται πως, όταν μιλούσε για τους πολλούς, εννοούσε τα ρουσφέτια του».

EFSYNΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien