Aigaio365 > ΚΟΣΜΟΣ > Παγκόσμιο σύμβολο ο Τσε – 50 χρόνια από την δολοφονία του

Παγκόσμιο σύμβολο ο Τσε – 50 χρόνια από την δολοφονία του

Του Πάνου Τριγάζη

Αν ζούσε σήμερα ο Τσε Γκεβάρα θα ήταν 89 ετών, αφού δολοφονήθηκε στη Βολιβία( 09.10.1967), μόλις στα 39 του χρόνια. Μισός αιώνας πέρασε από τότε, αλλά ο Τσε παραμένει ζωντανός μέσα στους λαούς του κόσμου, κυρίως μέσα στην νεολαία. Κατά κάποιο τρόπο, δολοφονούμενος ξαναγεννήθηκε και κέρδισε την αιωνιότητα, τον τίτλο του αιώνιου επαναστάτη. Μαζί του από τον περασμένο Νοέμβρη στον κάτω κόσμο, ή καλύτερα στον ουρανό, είναι ξανα ο Φιντέλ, με τον οποίο ηγήθηκαν της κουβανικής επανάστασης, της πρώτης νικηφόρας σοσιαλιστικής επανάστασης στο δυτικό ημισφαίριο.

Ο Τσε εξακολουθεί να ακτινοβολεί παγκοσμίως, όχι διότι υπήρξε μεγάλος θεωρητικός, ούτε επειδή πρότεινε την σωστή ΄΄συνταγή΄΄ για την επανάσταση. Λατρεύεται και συνεγείρει συνειδήσεις ως ηθικό πρότυπο ενός ασυμβίβαστου αγωνιστή και διεθνιστή της πράξης, που ένωσε την πολιτική με την ηθική.

Όταν έφευγε από την Κούβα, το 1965, παραιτούμενος από τη θέση του υπουργού, ο Τσε Γκεβάρα έγραφε στον Φιντέλ ότι «άλλες χώρες του κόσμου ζητάνε τη συμβολή των σεμνών μου προσπαθειών». Στους γονείς του δήλωνε ότι «ο μαρξισμός μου έχει βαθιές ρίζες και έχει εξαγνιστεί», ενώ άρχιζε το γράμμα του με την φράση «νοιώθω και πάλι κάτω από τις φτέρνες μου το ανεβοκατέβασμα των πλευρών του Ροσινάντε», παρομοιάζοντας τον εαυτό του με τον Δον Κιχώτη (Ροσινάντε ήταν το όνομα του αλόγου του ήρωα του Θερβάντες). Αρχικά πήγε στην Αφρική για να πολεμήσει την αποικιοκρατία μαζί με τους εξεγερμένους λαούς της και το 1966 μετέφερε τον αγώνα του στα βουνά της Βολιβίας, όπου αιχμαλωτίστηκε- αφού έπεσε σε ενέδρα με τους δεκαεπτά αντάρτες που του είχαν απομείνει και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

Σήμερα, η Βολιβία, με τον Ινδιάνο Έβο Μοράλες στη θέση του Προέδρου, τιμάει και επίσημα τον Τσε. Αλλά και γενικότερα η Λατ. Αμερική κινείται – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – στην κατεύθυνση που εκείνος οραματίστηκε, όχι όμως μέσω ένοπλων εξεγέρσεων, αλλά με πολύμορφα μαζικά κινήματα και εκλογικές νίκες μετώπων συνεργασίας αριστερών δυνάμεων, στη βάση αντινεοφιλελεύθερων προγραμμάτων.

‘’Ο Τσε Γκεβάρα είναι ένας από τους μεγάλους θρύλους αυτού του αιώνα΄΄, είχε πει ο Ζαν Πολ Σάτρ, το 1968. Στα χρόνια που πέρασαν, η διαπίστωση αυτή ενισχύθηκε και διατηρεί την ισχύ της και στον νέο αιώνα που διανύουμε.

Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν όλη η ανθρωπότητα βλέπει τα όνειρά της να μετατρέπονται σε εφιάλτες από την νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, οι ανισότητες διευρύνονται και οι κοινωνικές πληγές βαθαίνουν, όχι μόνο στις φτωχές αλλά και στις πλούσιες χώρες. Όταν η ίδια η ζωή στη γη απειλείται από την οικολογική καταστροφή. Όταν – σε αντίθεση με όλα αυτά – ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος και εφικτός. ‘’ Ένας κόσμος που να χωράει πολλούς κόσμους’’, σύμφωνα με ένα σύνθημα των Ζαπατίστας.

Η είδηση της δολοφονίας του Τσε έφτασε στον ελληνικό λαό μέσα στη ‘’μαύρη νύχτα’’ της χούντας του 1967. Οι Έλληνες αριστεροί, είτε στην εξορία, είτε στις φυλακές, δεν τον έκλαψαν αλλά τον τραγούδησαν. Ο Τάσος Λειβαδίτης, του αφιέρωσε ποίημα του, το οποίο μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο δε Μάνος Λοΐζος τραγούδησε τους ακόλουθους στίχους: «Μια φωτογραφία σου ήρθε και σε μένα/ μια φωτογραφία σου απ΄τα ξένα/ Απ΄αυτές που κρατάν οι φοιτητές/ απ΄αυτές που ξεσκίζει ο χαφιές/ απ΄αυτές που κρεμάν οι φοιτητές / στην καρδιά τους».

Διαχρονικό και χιλιοτραγουδισμένο το ποίημα του Καρλος Πουέμπλα: ΄΄Εδώ θα μείνει για πάντα / το ζεστό το πέρασμα σου / φωτιά που ανάβει η ματιά σου / είναι των ματιών σου οι κύκλοι / που αγκαλιάζουνε τον κόσμο / κομαντάντε Τσε Γκεβάρα.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien