Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Π. Κουρουμπλής: Μαζεύουμε το πετρέλαιο, δεν το διαλύουμε απλώς με χημικά – Γίνεται καθαρισμός των ακτών ακόμη και με ατμό

Π. Κουρουμπλής: Μαζεύουμε το πετρέλαιο, δεν το διαλύουμε απλώς με χημικά – Γίνεται καθαρισμός των ακτών ακόμη και με ατμό

Τα κανάλια δείχνουν ακόμη πλάνα από την κατάσταση των ακτών την πρώτη ημέρα, αλλά οι ρυθμοί αντιμετώπισης της μόλυνσης είναι εντατικοί και αφορούν την συλλογή και όχι την διάλυση των πετρελαιοειδών με χημικά, όπως σε άλλες χώρες, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη. «Δεν θα μείνει ανεξερεύνητο τίποτε» για τα αίτια της βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ.

«Η επιχείρηση αποκαθαρισμού των ακτών συνεχίζεται με την ίδια ένταση … με τους ρυθμούς που δουλεύουμε, θα έχουμε θετικότερα αποτελέσματα, μέρα με τη μέρα», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους παράγοντες υπουργείου και εταιρειών σε ένα μήνα τα πράγματα θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως. «Εγώ μπορώ να πω ότι έχουμε καθημερινή βελτίωση».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «σε άλλες χώρες, χρησιμοποιούνται αμέσως χημικά, για να διαλυθεί το πετρέλαιο, αλλά δεν φεύγει. Εδώ, μαζεύουμε με μηχανικά μέσα το πετρέλαιο από τη θάλασσα. Αυτή είναι μία δύσκολη διαδικασία, τόσο το μάζεμα όσο και το ξεφόρτωμα».

«Ο δεύτερος στόχος είναι να μαζευτεί η πίσσα που έχει ακουμπήσει την άμμο και τα βότσαλα. Θα πλύνουμε με υδρατμούς και τους βράχους. Γίνεται μία δουλειά ποιοτική που θα αξιολογηθεί σε ένα μήνα», σημείωσε.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ειδοποιηθεί και «το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και άρχισε τις μετρήσεις, για να δούμε στο τέλος του μήνα τι εξέλιξη έχουμε. Ότι είναι να γίνει, έχει μπει σε διαδικασία. Είναι η πιο γιγάντια προσπάθεια απορρύπανσης που έχει γίνει στην Ελλάδα. Έχουμε κινητοποιήσει και δημόσια και όσα ιδιωτικά μέσα» είναι διαθέσιμα.

«Αν πάρει κανείς το χρονικό άλλων, παρόμοιων περιπτώσεων, θα δει ότι είμαστε σε λιγότερο χρόνο από τις περισσότερες», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

Συνεχίζουν να δείχνουν τα πλάνα της πρώτης ημέρας

Σημείωσε επίσης ότι σε κάποια κανάλια «προβάλλονται ακόμη οι εικόνες της πρώτης ημέρας, όχι οι σημερινές … αυτή είναι η λογική κάποιων. Την Τρίτη έχω ζητήσει να έρθει κλιμάκιο από δημοσιογράφους και τους τομεάρχες των κομμάτων, να κάνουμε μία περιοδεία … να αξιολογήσουν πώς είναι τα πράγματα».

«Η Νέα Δημοκρατία βιάζεται να ζητάει κεφάλια υπουργών, μέχρι τώρα έχει ζητήσει 18, είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που ζητάει το δικό μου», είπε εξάλλου για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

Το χρονικό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού

Για τις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «έχουμε το ημερολόγιο του θαλάμου επιχειρήσεων. Αυτό ήταν ένα σκάφος που αγκυροβόλησε στο σημείο αυτό και 2.30 πήρε σήμα ο θάλαμος επιχειρήσεων ότι υπήρχε πρόβλημα και βυθίζεται».

«Το πρώτο σκάφος του Λιμενικού έφτασε εκεί σε 30-40 λεπτά, ενώ ενημερώθηκαν και τα παραπλέοντα σκάφη, για να διασωθούν οι ναυτικοί», ενώ σημείωσε ότι «ήταν δύο και αυτό είναι ένα θέμα για τον καπετάνιο, καθώς η σύνθεση ήταν 11 άτομα» πλήρωμα.

«Στις 05.30 έφτασε το πρώτο αντιρυπαντικό του υπουργείου και στις 06.14, λιγότερο από 4 ώρες μετά, στέλνεται μήνυμα να αναλάβει η εταιρεία το πρόβλημα της στεγανοποίησης του πλοίου, για να μην έχουμε διαρροή, που μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε», συνέχισε ο κ. Κουρουμπλής.

Ακολούθως, «στις 07.30 είχαν πετάξει τα ιπτάμενα του Λιμενικού για να έχουν εποπτεία από αέρος, είχαν πέσει τέσσερις δύτες για να εντοπίσουν το πλοίο προκειμένου να μπουν οι φράκτες και είχαν μπει λίγο πριν τις 09.00 … στις 10.00 άρχισε η στεγανοποίηση».

«Αυτό είναι το ιστορικό. Τίθεται το ερώτημα, τι άλλο μπορούσε να γίνει; Μου λένε, αργήσατε γιατί έπρεπε να μπούνε οι δύτες τη νύχτα … δεν μπορούν να μπουν νύχτα … αν ήταν ημέρα, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Δεν θα μείνει ανεξερεύνητο τίποτα»

«Παλαιότερα, η Ελλάδα είχε νομοθεσία που έθετε όρους για τα πλοία, τώρα η ΕΕ έχει καταργήσει αυτούς τους νόμους, είναι απεριόριστος ο χρόνος τους … δεν υπάρχει πια περιορισμός, αν ήταν 45 ετών ή λιγότερων», διευκρίνισε εξάλλου ο κ. Κουρουμπλής.

Στο «ζήτημα του ελέγχου, το πλοίο έχει όλα τα σχετικά πιστοποιητικά της επιθεώρησης του υπουργείου. Αλλά αυτός ο τύπος πλοίων, μέχρι ένα όριο δεν υπάγονται στην διαδικασία του νηογνώμονα. Για ζημίες προς τρίτους το πλοίο έχει ασφάλιση, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ», συνέχισε, ενώ σε άλλο σημείο, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, «δεν θα μείνει ανεξερεύνητο τίποτα» για το πώς βυθίστηκε το Αγία Ζώνη ΙΙ.

Ανέφερε εξάλλου ότι το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και περιήγηση με σκάφος στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Πηγή: Στο ΚόκκινοΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien