Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Ολοκληρώνεται ως αύριο η ανέλκυση του Corfu Island – Νομοθετική πρωτοβουλία για τους υπεύθυνους των ναυαγίων

Ολοκληρώνεται ως αύριο η ανέλκυση του Corfu Island – Νομοθετική πρωτοβουλία για τους υπεύθυνους των ναυαγίων

«Ξεκινάμε μία πρωτόγνωρη μεγάλη επιχείρηση ανέλκυσης των ναυαγίων στο λιμάνι του Πειραιά και στον κόλπο της Ελευσίνας. Υπάρχουν σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο ερωτήματα γιατί τόσο χρόνια αφέθηκαν αυτά τα ναυάγια στην τύχη τους και δεν κλήθηκαν οι ασφαλιστικές να πληρώσουν για την ανέλκυσή τους», τόνισε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία του οποίου ξεκίνησε, μετά από 32 ολόκληρα χρόνια, η ανέλκυσή από τον βυθό της θάλασσας του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Corfu Island», που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως αύριο το βράδυ.

Αφορμή για να ανοίξει το ζήτημα της ανέλκυσης των ναυαγίων από τις ελληνικές θάλασσες στάθηκε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017 και οι συνέπειές του.

«Το λιμάνι του Πειραιά θα καθαρίσει από τα ναυάγια που αποτελούν περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Αργοσαρωνικού» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημόσιας Αρχής Λιμένος Δημοσθένης Μπακόπουλος στην επισκευαστική βάση του Περάματος, κατά την ανέλκυση του «Corfu Island».

Σημειώνεται, ότι το μήκους 103 μέτρων επιβατηγό πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1961 στην Ισπανία και το όνομά του ήταν «Cuidad de Tarifa», το οποίο διατήρησε μέχρι το 1984-1985, οπότε αγοράστηκε από την εταιρεία των αδελφών Αγαπητού και μετονομάστηκε σε «Corfu Island» υψώνοντας την ελληνική σημαία.

Το 1985 το πλοίο έκανε δρομολόγια στη γραμμή της Αδριατικής και στις 20 Μαΐου 1986 βυθίστηκε στη βάση Περάματος, σε βάθος 22 μέτρων, μπροστά στην προβλήτα ΙΙ, πάνω από την ήδη βυθισμένη φορτηγίδα «Ευαγγελία». Ωστόσο από τότε μέχρι και σήμερα δεν είχε αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την ανέλκυσή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 99 ναυάγια έχουν καταγραφεί στο λιμάνι του Πειραιά από την υδρογραφική υπηρεσία στρατού χωρίς ακόμα να έχουν χαρτογραφηθεί.

Μετά την ανέλκυση του «Corfu Island» θα ακολουθήσει και του «Ευαγγελία» που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Για το «Corfu Island» η όλη η διαδικασία έγινε αζημίως γα το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί για την απομάκρυνσή του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ανέλκυση του πλοίου, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, γίνεται με τροφοδότηση αέρα στο εσωτερικό του ναυαγίου.

Τις εργασίες ανέλκυσης θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Greek Diving Center EΠΕ.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien