Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ολοκλήρωσε τη μεταστροφή της ΝΔ στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο ίδιος, άλλωστε, πριν λίγο καιρό είχε τονίζει ότι τα πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στη χώρα μας και τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τώρα, σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή ή μη βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην EE αλλά και τη «θωράκιση των μακεδονικών προϊόντων», ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι «η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων, φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει».
Δηλαδή, με απλά λόγια, η νέα κυβέρνηση απλά θα επιτηρεί την εφαρμογή της Συμφωνίας από τους γείτονες.
Αναλυτικά, η απάντησή του ήταν η εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί μια σταθερή και θετική στάση απέναντι στην προοπτική διεύρυνσης της Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Για την ένταξή τους, όμως, θεωρούμε ως απαραίτητα στοιχεία την τήρηση των αρχών κράτους δικαίου και, βέβαια, την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτό σημαίνει συμμόρφωση με τις συνταγματικές αλλαγές που έχουν θεσπιστεί και εγκατάλειψη κάθε στοιχείου αλυτρωτισμού.
Η Αθήνα θα παρακολουθεί κάθε βήμα των Σκοπίων, φροντίζοντας να βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχουμε ορίσει. Πέραν της διάστασης του διμερούς θεσμικού διαλόγου και της διεθνούς ομάδας ειδικών που συστάθηκε για να υποβοηθήσει τον επιχειρηματικό αυτό διάλογο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προκρίνει ένα πρόσθετο πολιτικό και τεχνοκρατικό δίπτυχο. Αφενός, έχουμε θέσει τις βάσεις εφαρμογής ολιστικών δράσεων προώθησης του «brand» των μακεδονικών προϊόντων, αφετέρου όλο αυτό το πλέγμα θα περάσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο πρόκριμα την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική της γείτονος.»
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται πως έχει περάσει από τα συλλαλητήρια στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας. Άλλωστε είναι γεγονός πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, είχαν διαπραγματευτεί λύσεις διπλής ονομασίας, χωρίς erga omnes, πολύ χειρότερες από τη Συμφωνία των Πρεσπών.