Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Οι δράσεις καθαρισμού δεν αποτελούν βιώσιμη λύση αν δεν συνοδεύονται από πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων

Οι δράσεις καθαρισμού δεν αποτελούν βιώσιμη λύση αν δεν συνοδεύονται από πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων

Πώς μετασχηματίζεται από θεωρία σε πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας στην περίπτωση των ελληνικών θαλασσών; «Ως φορέας έχουμε κάποιους πυλώνες, ένας από τους οποίους είναι και η κυκλική οικονομία. Θεωρούμε ότι οι δράσεις καθαρισμού έχουν κάποιο νόημα σχετικά με την αποφόρτιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ωστόσο δεν αποτελούν βιώσιμη λύση αν δεν συνοδεύονται από πρακτικές διαχείρισης των απορριμάτων» τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» o επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος και εξέφρασε την πεποίθηση πως δίχως την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, κάθε δράση, όσο πρακτική και φιλόδοξη οικολογικά και αν είναι, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από μέγιστη αποτελεσματικότητα.

«Απώτερος στόχος μας είναι η δημιουργία σταθμών συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε διαφορετικά σημεία της Ελλάδας. Το εγχείρημα αυτό αφορά στην εγκατάσταση υπαίθριου σταθμού, όπου ουσιαστικά μαζί με την τοπική κοινωνία, εκτός της συλλογής των θαλάσσιων και παράκτιων απορριμμάτων, παρακολουθούμε τις ποσότητες. Τις καταγράφουμε για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον βαθμό επιβάρυνσης κάθε περιοχής, ενώ παράλληλα θέλουμε αυτοί οι σταθμοί να λειτουργήσουν και ως ένας κόμβος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών» τόνισε ο κ. Σαρελάκος, ο οποίος ταυτόχρονα επισήμανε πως γύρω από αυτούς τους σταθμούς συλλογής απορριμμάτων υπάρχουν ακόμη «15 άξονες έτερων δραστηριοτήτων» του σχεδιασμού δράσεων του Aegean Rebreath.

«Σε πολλά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και στη Μακεδονία, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε δράσεις, επί παραδείγματι στη Νέα Μηχανιώνα στη Θεσσαλονίκη και στη Νέα Πέραμο στην Καβάλα… Επιθυμούμε να γνωρίσουμε αρχικά τις τοπικές κοινωνίες και να λειτουργήσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες… Η ιδέα αυτή αρχικά ακουγόταν σαν θεωρία, αλλά αυτήν τη στιγμή ο φορέας έχει ήδη δημιουργήσει, μαζί με τις τοπικές κοινότητες, σταθμούς στην Πάρο και την Αντίπαρο, ενώ επίκειται και εγκατάσταση σταθμών σε άλλα σημεία του Αιγαίου. Είναι μια λύση αρκετά χαμηλού κόστους, η οποία βασίζεται στον συντονισμό των εταίρων που λειτουργούν μαζί» σημείωσε, εξηγώντας τις παραμέτρους με βάση τις οποίες έχει στηθεί και υλοποιηθεί η μέχρι τώρα δράση της Aegean Rebreath. «Στα σχέδιά μας είναι και η εγκατάσταση σταθμών σε σημεία της Μακεδονίας, ώστε να μπορέσουμε να το δούμε (σ.σ.: το ζήτημα της συλλογής και επανάχρησης απορριμμάτων) πιο διεξοδικά» συμπλήρωσε.

Το «μετά» της συλλογής των απορριμμάτων

«Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε, θελήσαμε να βάλουμε στην ατζέντα την ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων, μια έννοια άγνωστη έως και εκείνο το χρονικό σημείο, σήμερα δε, μέσω των σταθμών και της ενημέρωσης που έχουμε κάνει, έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι η ανακύκλωση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι κάτι ρεαλιστικό» ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» ο άνθρωπος που βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της ομάδας του «Aegean Rebreath».

Ο κ. Σαρελάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που απαιτούνται μετά τη συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα, είπε: «Όλα τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν διοχετεύονται στο τοπικό δίκτυο ανακύκλωσης, (και έτσι) ενισχύουμε αν θέλετε και τη βιωσιμότητα των τοπικών μονάδων, ενώ για άλλα υλικά όπως είναι τα δίχτυα, συμμετέχουμε σε ένα δίκτυο που μόλις έχει δημιουργηθεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη». Τόνισε μάλιστα πως, με βάση τους σχεδιασμούς, «αυτά συλλέγονται στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Cycle σε μονάδες και στη συνέχεια θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα, σχετικά με τη χρηστικότητά τους και την αξιοποίηση τους», και πως αυτό «είναι ένα εγχείρημα που συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα».

Περισσότερες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ή/και να συμμετάσχουν είναι διαθέσιμες μέσω του info@aegeanrebreath.org, αλλά και με επικοινωνία στα social media της κίνησης, όπως ενημέρωσε ο κ. Σαρελάκος.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien