Aigaio365 > VIRAL > Ο Πατρίκ Ογκουνσότο θα βρει τη λέξη στο Survivor κι εσύ τον υπολανθάνοντα ρατσισμό

Ο Πατρίκ Ογκουνσότο θα βρει τη λέξη στο Survivor κι εσύ τον υπολανθάνοντα ρατσισμό

Λίγη ακόμα απογοήτευση. Λίγο πιο χαμηλά. Δεν έχει πάτο το βαρέλι. Άβολο και λυπηρό. Το τελευταίο επεισόδιο του Survivor ήταν και άβολο και λυπηρό. Ο Πατρίκ Ογκουνσότο, η πιο πρόσφατη άφιξη στον Άγιο Δομίνικο, πήρε μέρος στο παιχνίδι «Βρες τη λέξη».

Πολύ αστείο σκέφτηκε η παραγωγή. Ευφυές κόλπο για να ανέβει η τηλεθέαση. Δαιμόνια μυαλά. «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και θα παίξω με τους Έλληνες παίκτες. Είμαστε ομάδα και είμαι εδώ για να κερδίσουμε. Είμαι Κρητικός. Είμαι από τα Ανώγεια. Μπορεί να γεννήθηκα στη Νιγηρία, αλλά νιώθω Έλληνας» είπε ο πρώην ποδοσφαιριστής την πρώτη ημέρα του στο Survivor. Η προφορά του και ο τρόπος που χειρίζεται την ελληνική γλώσσα ήταν οι λόγοι που επιλέχθηκε από τους υπεύθυνους ως τονωτική ένεση τη στιγμή που τα νούμερα τηλεθέασης έπαιρναν την κάτω βόλτα. Να πούμε ψέματα; Ας μείνουμε στις αλήθειες, θα ήταν προτιμότερο και πιο εποικοδομητικό.

Ο Σάκης Τανιμανίδης τον κάλεσε ώστε να περιγράψει, όπως όλοι οι παίκτες εναλλάξ, τις λέξεις. Στη συνέχεια κλήθηκε να καθίσει στην απέναντι θέση ώστε να βρει αυτός τη λέξη. Η δυσκολία ενός ανθρώπου να μιλήσει (και μάλιστα να περιγράψει) σε μία γλώσσα που δεν είναι η μητρική του ήταν ξεκάθαρη. Το λυπηρό της υπόθεσης ήταν τα γέλια της ομάδας και τα σχόλια του παρουσιαστή μπροστά στον κατά τα άλλα ιδιαίτερα ευγενικό -αλλά και αμήχανο- Πάτρικ.

«Γράφει ο καθηγητής στον πίνακα είπε ο Παναγιώτης και απάντησες: αμόλυβδη;» αναρωτήθηκε ο Σάκης Τανιμανίδης για να τον ευχαριστήσει λίγο αργότερα για τις καταπληκτικές στιγμές που χάρισε εκείνους αλλά και τους τηλεθεατές. Μία από τις καλά κρυμμένες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο υπολανθάνων ρατσισμός. Επωάζεται σιωπηλά και καμουφλαρισμένος εμφανίζεται σε ανύποπτες στιγμές. Εκεί έγκειται και η ουσιαστική επικινδυνότητά του. Το απρόβλεπτο χρειάζεται μαεστρία και αντανακλαστικά στη διαχείρισή του. Το καταφανές ρατσιστικό το αναγνωρίζεις αμέσως, μη σου πω, το περιμένεις κιόλας έχοντας ήδη «χτίσει» τις άμυνες σου.

Όταν δε στην εξίσωση μπαίνει το χιούμορ τότε ο κίνδυνος παρεξήγησης καραδοκεί. Η 21η Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Timing ωραιότατο. Όλα όσα συνέβησαν στις οθόνες μας ήταν βαθιά στερεοτυπικά. Ο Πατρίκ παρουσιάστηκε ως μία καρικατούρα που μιλάει αστεία τα ελληνικά και κάθε του λάθος ατάκα είναι προϊόν προς εκμετάλλευση. Για να γελάσουμε μωρέ. Ο ίδιος δε φάνηκε να το απολαμβάνει και πολύ αν και με ευγένεια στάθηκε στο ύψος (;) της περίστασης. Αναπαραγωγή στερεοτύπων με τρόπο έμμεσο, σχεδόν υποδόριο. Και πάλι για να γελάσουμε.

Όπως και πριν περίπου πριν ένα μήνα γελάσαμε με την προσπάθεια του Ζαχίρ του MasterChef που πάλεψε να διαβάσει μία συνταγή γραμμένη στα ελληνικά την ίδια στιγμή που στον εξώστη κάποιοι από τους συμπαίκτες του θεώρησαν ιδιαίτερα αστείο το περιστατικό. Εκείνος να δείχνει το χαρτί ζητώντας βοήθεια μην μπορώντας να κατανοήσει τη διαφορά της λέξης τσάι από τα τσάιβς και ο συμπαίκτης του, ο Σταμάτης, να δίνει ειρωνική χείρα βοηθείας απαντώντας: «Κάνε και ένα τσάι να το πιούμε στο τέλος». Κάνουμε σημαία μας το «εγώ δεν είμαι ρατσιστής».

Την επόμενη φορά που θα το ακούσεις περίμενε στωικά να ολοκληρωθεί η φράση. Γιατί στο ρατσιστής δεν μπαίνει πάντα τελεία αλλά γίνεται χρήση κόμματος ώστε να εισάγουμε κι ένα υπεροπτικό αλλά. Ο ρατσισμός δε μιλά απαραίτητα για φυλετική ανωτερότητα. Ο υπολανθάνων ρατσισμός βρίσκει εφαρμογή στην απλή καθημερινότητα μέσα από μια ματιά απαξίωσης, αλαζονείας, άρνησης και ανεπιτυχούς χιούμορ.

Ladylike.gr



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien