Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ο «Κλεισθένης 1» βρήκε συνομιλητές στη Λέσβο (βίντεο)

Ο «Κλεισθένης 1» βρήκε συνομιλητές στη Λέσβο (βίντεο)

Σε αντίθεση με την απόλυτα μηδενιστική προσέγγιση που υιοθέτησαν οι πλειοψηφίες σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ απέναντι στο νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, («Κλεισθένης 1»),  υπάρχουν αυτοδιοικητικά στελέχη που επιλέγουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Τέτοια δείγματα γραφής δόθηκαν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιείται στην Λέσβο.

Εκεί, αιρετοί οι οποίοι συμμετείχαν στη συζήτηση με ομιλητή τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, χθες, Τετάρτη, πρώτη ημέρα των εργασιών, προτίμησαν να τοποθετηθούν επί της ουσίας. Εντόπισαν θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου εκφράζοντας και τους προβληματισμούς τους, ενώ κάποιοι αναγνώρισαν ανεπιφύλακτα τον θετικό ρόλο της απλής αναλογικής στο πεδίο της ισοπολιτείας και της ισονομίας, της δημοκρατίας και της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης.

Απέναντι στη «δαιμονοποίηση» της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης, με αιχμή την απλή αναλογική, υπάρχει και μένει να αναδειχθεί μια άλλη άποψη, καθόλου αμελητέα ως προς τον ρόλο και το πλήθος όσων την ενστερνίζονται. Μια άποψη που δεν αντιδρά φοβικά στην απλή αναλογική και δεν αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες μέσα στις οποίες δρουν και οι δύο πλευρές.

Ενδεικτικά είναι τα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις αιρετών στο 14ο  Περιφερειακό Συνέδριο, για τον «Κλεισθένη 1», αλλά και για τη συνεργασία τους με την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών:

Ακολουθούν απομαγμητοφωνημένες οι σχετικές αναφορές των αιρετών:

Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός

«Θεωρώ ότι είναι προς τιμήν της κυβέρνησης και των υπουργών ότι όλο αυτό το διάστημα είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και βεβαίως το υπουργείο Εσωτερικών είναι το κύριο υπουργείο με το οποίο συνεργαζόμαστε, αλλά και των Υποδομών και τα άλλα υπουργεία  είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία, μιλήσαμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων, προβλημάτων και νομίζουμε ότι δώσαμε λύσεις σε πάρα πολλά εξ αυτών.

Θα πω δυο λόγια για το νέο σχέδιο το Κλεισθένης, για την τοπική αυτοδιοίκηση και εκεί πέρα τα πράγματα είναι νομίζω καθαρά. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλά, μπορούμε να βελτιώσουμε, μπορούν να γίνουν βελτιωτικές κινήσεις.

Απλή αναλογική. Εγώ την απλή αναλογική δεν μπορώ να πω ότι τη φοβάμαι. Πάνω από 50% σκοπεύω να πάρω οπότε δεν έχω πρόβλημα. Και για το σπάσιμο του δήμου είναι ένα παλλαϊκό αίτημα»

Δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς

«Πριν από τρεις εβδομάδες όταν για ένα ζήτημα χρειάστηκε να μιλήσω στο γραφείο του υπουργού, πήρα καλώντας τον διευθυντή μετά από 10 λεπτά με κάλεσε ο ίδιος ο υπουργός και είχαμε μία συζήτηση και μετά από δύο ημέρες, για ένα θέμα το οποίο εμείς ψάχναμε για αρκετές εβδομάδες και γυρνούσαμε γύρω-γύρω, είχε πάρει το δρόμο του και θα έλεγα ότι νομίζω πως έχει λυθεί κιόλας. Μιλάω για ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την αλλαγή του δημοτικού φωτισμού με LED. Θέλω να πω ότι αυτό με εντυπωσίασε, γιατί δεν είμαι άνθρωπος, ο  οποίος συνηθίζει να καλεί τους υπουργούς στο τηλέφωνο για του λύσει τα ζητήματα.

Πιστεύω βαθιά στο πολιτικό κράτος, το οποίο οφείλει να έχει διαδικασίες οι οποίες να εξυπηρετούν τον πολίτη με ένα ισόνομο και ισοπολιτικό τρόπο και οι διαδικασίες να δίνουν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα.

Για το κομμάτι των εκλογικών διαδικασιών νομίζω ότι θα δοθούν άλλες ευκαιρίες. Το μόνο που θέλω να πω τηλεγραφικά είναι ότι η απλή αναλογική είναι εξαιρετική όταν συζητάμε για πράγματα που θα γίνουν μετά από τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια».

Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Νικολάρα

«Η προτεινόμενη απλή αναλογική και οι αναγκαίες συνεργασίες που ουσιαστικά θα δρομολογήσει, θα δώσουν λύση σε αυτά τα θέματα των στρεβλώσεων που αποτυπώνονται και στα περιφερειακά συμβούλια, όπως τα έχω ζήσει μέχρι τώρα».

Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιάννης Σπιλάνης

«Θετικό (σ.σ. μέτρο) η απλή αναλογική, αλλά νομίζουμε ότι είναι αναγκαίος ο καθορισμός  ελάχιστου ποσοστού εισόδου, ανάλογα με τον αριθμό των εδρών σε κάθε δήμο ή περιφέρεια. Δεν μπορούμε να περάσουμε από τη στρέβλωση της ψήφου και την αλαζονεία  της πλαστής πλειοψηφίας αυτοδυναμίας, στην ακυβερνησία των προσωπικών στρατηγικών. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης προεκλογικής».

Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας

«Θεωρώ ότι είναι πεμπτουσία της δημοκρατίας αυτό, να έχουμε τη μισή κυβέρνηση και να απευθύνουμε και να καταγράφονται τα προβλήματά μας, λάθος όσων θεώρησαν ότι πρέπει να απέχουν από αυτή τη συνεδρίαση,

Μεγαλεπήβολο σχέδιο κύριε υπουργέ, μακάρι να ευδοκιμήσει, εμείς είμαστε μαζί σας και στη διάδοση των δημοκρατικών διαδικασιών, όπως αυτή της απλής αναλογικής και βεβαίως επικροτούμε και χειροκροτούμε το γεγονός, ότι θα είναι ένα δημοκρατικό νομοσχέδιο, διότι ο Καλλικράτης δεν ήταν…. Δήμαρχοι, Δημοτικό Συμβούλιο, Λαϊκές Συνελεύσεις, θέλουμε ισότητα για όλους τους πολίτες της Λέσβου και αυτές ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνετε».

Πρόεδρος Κοινότητας Λουτρών, Μαμώλης Βασίλειος

«Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας και πραγματικά θεωρώ ότι είναι σημαντικό γεγονός αυτό το οποίο γίνεται σήμερα στη Μυτιλήνη.

Ασχολούμαι 35 χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κύριε Σκουρλέτη πραγματικά σας  άκουσα προηγουμένως να μιλάτε για την ΚΕΔΕ ότι έχει αντιρρήσεις κ.λπ. Θέλω να σας  ενημερώσω ότι ποτέ η ΚΕΔΕ δεν ήταν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αφορά τα χωριά μας. Πάντα ήταν αντίθετοι, τα υπομνήματά μας δεν λάμβαναν καθόλου υπόψη, ούτε στον Καποδίστρια, ούτε στον Καλλικράτη, πότε! Και το λέω με όλη τη σημασία της λέξεως. Προχωρήστε λοιπόν μπροστά, προχωρήστε λοιπόν μπροστά, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι δίνετε πόρους και αρμοδιότητες στα χωριά, πήραν ανάσα όλοι οι Πρόεδροι. Εχθές καλέσαμε το δίκτυο κοινοτήτων σε γενική συνέλευσή και σας πληροφορώ ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν αυτή την ενέργειά σας. Προχωρήστε λοιπόν, σας παρακαλούμε πολύ μην κάνετε πίσω, είμαστε κοντά σας. Σας ευχαριστώ».

Πρόεδρος του Δικτύου Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπιος Σινάνης

«Εμείς ως Ένωση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του νησιού -ανάγκη που προέκυψε το 2011 μετά την έλευση του Καλλικράτη- συμετείχαμε στον διάλογο απευθείας με το Υπουργείο Εσωτερικών τόσο με εσάς όσο και με τους συνεργάτες σας, με επιστολές, και πράγματι είδαμε με ικανοποίηση μετά από 20 χρόνια να επιστρέφουν οι ΚΑΠ στις Κοινότητες, είδαμε ένα σημαντικό γεγονός, αυτό της έλευσης των ενιαίων ψηφοδελτίων -που ήταν και δική μας πρόταση- τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τα δημοτικά ψηφοδέλτια, πράγματα τα οποία είναι καινοτόμα και θα φέρουν πραγματικες τομές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

(Ρεπορτάζ από το Left)Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien