Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Νίκος Γραικός στην Κυριακάτικη Kontranews: Πρέπει να κριθώ για το έργο μου και όχι για τον γάμο μου

Νίκος Γραικός στην Κυριακάτικη Kontranews: Πρέπει να κριθώ για το έργο μου και όχι για τον γάμο μου

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

O υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Γραικός μιλάει στην Κυριακάτικη Kontranews για τις αιτίες και τους λόγους που τον οδήγησαν να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές και τονίζει πως όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει «να σταθούν ενωμένες ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς».

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι ιδρυτικό μέλος, συντονιστής και καθηγητής του Συλλόγου Φωνή-Γραφή για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία. Έχει οργανώσει μεγάλο αριθμό συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, κυρίως για τη μετάφραση και έκδοση της ελληνικής λογοτεχνίας στη Γαλλία, ενώ έχει πρωτοστατήσει στην προσπάθεια διατήρησης των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα γαλλικά πανεπιστήμια και ως μέλος του Δ.Σ. της επιστημονικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου φιλελληνικών και ελληνογαλλικών συλλόγων και για δύο θητείες μέλος του Δ.Σ.

Είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και έχει συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές στο Παρίσι με ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο. Έχει έντονη πολιτιστική δράση και διοργανώνει ως ηθοποιός θεατρικά αναλόγια με ελληνική λογοτεχνία σε θέατρα στο Παρίσι.

Στο βιογραφικό του σημειώνει πως είναι «παντρεμένος με τον Φιλίπ Ρενιέ, που είναι δραστήριο μέλος σε πολλές κοινωνικές οργανώσεις, παλεύει για την αναγνώριση της διαφορετικότητας στην κατά κανόνα συντηρητική παροικία. Συμμετέχει σε οργανώσεις ασθενών». Αυτή η αναφορά αναδείχθηκε εντόνως από διάφορα ελληνικά ΜΜΕ και σχολιάστηκε αρνητικά από τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας. «Πάνω από όλα προέχει ο σεβασμός κι η αγάπη. Και ότι το δικαίωμα στη διαφορετικότητα πρέπει να οδηγήσει στο δικαίωμα για την αδιαφορία» δηλώνει ο ίδιος…

Πιο αναλυτικά:

Ποιος είναι ο Νίκος Γραικός; Τι πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι για εσάς;

Ο Νίκος Γραικός, αποφασισμένος, συνεπής πάντα με τις δύσκολες επιλογές και αποφάσεις του, υποστηρίζει έμπρακτα ότι η προσωπική ευτυχία εξαρτάται κυρίως από την αλληλεγγύη, την ανοχή, τη σχέση μας με τους άλλους και τους συλλογικούς αγώνες. Από νεαρός υπότροφος φοιτητής στη Γαλλία, δάσκαλος δραστήριος σήμερα, αγωνίζεται πάντα για την κοινωνική δικαιοσύνη και στις δυο του πατρίδες. Η επαγγελματική του στράτευση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και για την ελληνική πολιτιστική παρουσία στη Γαλλία συνδέεται δημιουργικά και με την κριτική ματιά του απέναντι στα ελληνικά πράγματα.

Γιατί λαμβάνετε μέρος στις ευρωεκλογές; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα τους;

Δέχτηκα την πρόταση των συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπου θα ήθελα να ακουστεί η φωνή του απόδημου ελληνισμού και η διεθνιστική μας πρόταση για την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πάλη κατά της ανόδου της ακροδεξιάς. Πιστεύω ότι μπορώ να είμαι ο εκφραστής της φωνής των κοινωνικών κινημάτων κι θεωρώ ότι ξέρω να λειτουργώ συλλογικά.

Μία μερίδα του τύπου επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι είστε παντρεμένος με άνδρα. Κάποιοι μάλιστα σας κατέκριναν για αυτό. Τι τους απαντάτε;

Είμαι παντρεμένος με τον Φιλίπ Ρενιέ που συμμετέχει και αυτός σε συλλόγους συμπαράστασης σε μαθητές με μαθησιακά προβλήματα καθότι ειδικευμένος δάσκαλος για παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα. Αν αναφέρθηκε κι αυτό το στοιχείο στη βιογραφία μου είναι για να τονίσω ότι πάνω από όλα προέχει ο σεβασμός κι η αγάπη. Κι ότι το δικαίωμα στη διαφορετικότητα πρέπει να οδηγήσει στο δικαίωμα για την αδιαφορία. Πρέπει να κριθώ για το έργο μου κι όχι για το γάμο μου.

Θεωρείτε πως σε επίπεδο κοινωνικών ελευθεριών, δικαιωμάτων και ανοχής στη διαφορετικότητα, η ελληνική κοινωνία είναι σε καλό επίπεδο; Πώς θα τη συγκρίνατε με την αντίστοιχη γαλλική;

Κάθε κοινωνία έχει τις θετικές και τις αρνητικές της πλευρές. Υπάρχουν αντικρουόμενα οικονομικά και ταξικά συμφέροντα. Το ζήτημα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την κοινωνική πρόοδο αλλά κυρίως με την παιδεία. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη από ότι νομίζουμε. Η δήθεν σκανδαλώδης ζωή μου και το θέμα που προσπάθησαν να δημιουργήσουν είχε και ως αποτέλεσμα τα χιλιάδες όμορφα μηνύματα φιλίας και συμπαράστασης. Προβλήματα υπάρχουν πολλά και στη Γαλλία.

Οι ομοφοβικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα είναι συχνές. Η απελευθέρωση του ακροδεξιού λόγου είναι μεγάλος κίνδυνος. Όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν ενωμένες ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Ελλάδα δυστυχώς εντάχθηκαν στη Νέα Δημοκρατία στελέχη του ΛΑΟΣ που δεν άλλαξαν ιδεολογία. Η αντιμετώπιση αυτής της ιδεολογίας είναι ζήτημα, επαναλαμβάνω, παιδείας. Ο καθένας πρέπει να δίνει το παράδειγμα στην καθημερινή του ζωή, προσωπική κι επαγγελματική. Κάθε πράξη μας είναι πολιτική.

Η δημιουργία της «προοδευτικής συμμαχίας» κρύβει κινδύνους για τον ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι μιλούν για πασοκοποίηση…

H ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου που θα εναντιωθεί στον ακροδεξιό κίνδυνο επιβάλλει αυτή τη συσπείρωση. Η διεύρυνση του μετώπου δε γίνεται μόνο προς έντιμους σοσιαλδημοκράτες αλλά και προς όσους μάχονται καθημερινά κι έμπρακτα για την κοινωνική πρόοδο. Από τον καθένα μας εξαρτάται η διατήρηση του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και του συλλογικού τρόπου δράσης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μου επιτρέπουν να είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien