Οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του δημάρχου Μυκόνου, Κωνσταντίνου Κουκά, για το ζήτημα της ανεπαρκούς αστυνόμευσης στο νησί προδίδουν μια προσέγγιση του ζητήματος της εγκληματικότητας που θυμίζει τον απατηλό κόσμο των ταινιών γουέστερν, εκεί όπου οι Ινδιάνοι παρουσιάζονται πάντα σαν απειλητικοί εισβολείς και οι δύσκολες καταστάσεις επιδέχονται μαγικές και απλές λύσεις.
Με αφορμή επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Μυκόνου, Μιλτιάδης Ατζαμόγλου, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, καθώς επέστρεφε στο σπίτι του, ο δήμαρχος, που είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη την Τετάρτη εμφανίστηκε εσπευσμένα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες τους για την υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος του νησιού.
Στην κάμερα
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε τον κ. Σκουρλέτη για τη μηνυτήρια αναφορά και δημοσιοποίησε την ενέργειά του απευθείας στην κάμερα του «Πρώτου Θέματος», που όλως τυχαίως τον συνάντησε όταν έβγαινε από την Εισαγγελία.
Αλλά η έλλειψη αβρότητας και τα ζητήματα εθιμοτυπίας δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της κίνησης του δημάρχου. Με δεδομένο ότι η υποστελέχωση του αστυνομικού τμήματος του νησιού έχει βάθος τουλάχιστον οκταετίας και οφείλεται εν πολλοίς στις μνημονιακές δεσμεύσεις για περιορισμό του δημόσιου τομέα, η στοχοποίηση του κυρίου Τόσκα μοιάζει να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.
Αλλωστε, οι δηλώσεις του δημάρχου προδίδουν τον αντιπολιτευτικό χαρακτήρα της κίνησής του: «Προφανώς, οι όψιμοι υποστηριχτές του ελληνικού τουρισμού δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τη διαφύλαξη του κορυφαίου τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, που φέρει το όνομα Μύκονος», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ενώ και το γραφείο Τύπου της ΚΕΔΕ έβγαλε ανακοίνωση που υποστηρίζει την κίνηση του δημάρχου, σημειώνοντας, στο γνώριμο αντιπολιτευτικό ύφος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη:
«Ας αντιληφθούν επιτέλους στην κυβέρνηση ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εικόνα της χώρας μας.
Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει νέο πλούτο, θέσεις εργασίας και εισοδήματα με τις πολιτικές της, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τις κατάλληλες προϋποθέσεις σε αυτούς που μπορούν».
Η ίδια η πραγματικότητα δεν στάθηκε στο πλευρό του δημάρχου. Πριν καλά καλά τελειώσει τις δηλώσεις του, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ταυτοποίησε τους τρεις δράστες της επίθεσης εναντίον του κ. Ατζαμόγλου, τρεις Ελληνες 26, 28 και 30 ετών, συνέλαβε τους δύο και αναζητά τον τρίτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης της αστυνομίας στο νησί.
Οπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, Βαγγέλης Κεφάλας, οι οργανικές θέσεις του Α.Τ. Μυκόνου παραμένουν ακάλυπτες σε ποσοστό μεταξύ 30% και 40% εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο αριθμός των ενισχυτικών δυνάμεων που προστίθενται το καλοκαίρι για την τουριστική περίοδο ανέρχεται σε 15 με 20 αστυνομικούς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περίπου 40.
Σε αυτούς προστίθενται οι δόκιμοι αστυνομικοί που τελειώνουν τις αστυνομικές σχολές -περίπου 40 πέρυσι και 18 φέτος, οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία τον Αύγουστο, λόγω έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τη στέγασή τους.
Ο αριθμός θεωρείται τελείως ανεπαρκής για ένα αστυνομικό τμήμα που συνενώνει τα τμήματα Ασφάλειας, Τροχαίας και Δημόσιας Τάξης, με δεδομένες μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες του νησιού το οποίο αποτελεί κορυφαίο προορισμό κρουαζιερόπλοιων, που απαιτούν δυνάμεις για την ταυτοποίηση των τουριστών εκτός Σένγκεν, που έχει αεροδρόμιο και που το επισκέπτονται πολλοί επίσημοι από το εξωτερικό, για τους οποίους απαιτείται αστυνομική συνοδεία.
Προβλήματα στέγασης
Σε μια κίνηση αντιπολιτευτικού χαρακτήρα ο δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κουκάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του πρώην αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για την υποστελέχωση του Α.Τ. Μυκόνου
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, κάτι που παραλείπει να αναφέρει ο δήμαρχος. Από το 2007, προβλεπόταν να δημιουργηθεί τμήμα Ασφαλείας στη Μύκονο, έμεινε στα χαρτιά και τελικά καταργήθηκε στις τελευταίες αναδιοργανώσεις της αστυνομίας.
Ενώ παλιότερα τα έξοδα των αποσπασθέντων αστυνομικών τα κάλυπτε το Δημόσιο, η πολιτική λιτότητας στην περίοδο των μνημονίων άλλαξε άρδην την κατάσταση, με αποτέλεσμα η απόσπαση των αστυνομικών να γίνεται σε εθελοντική βάση.
Το αυξημένο κόστος ζωής του νησιού σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης λόγω της αύξησης του τουρισμού και της εξάπλωσης των δωματίων Airbnb καθιστούν το νησί απαγορευτικό για πολλούς αστυνομικούς. Ο δήμος προσφέρει στέγαση σε 18 αποσπασμένους αστυνομικούς, κυρίως σε δημοτικό οίκημα που διατίθεται τον χειμώνα σε αποσπασμένους δασκάλους, ωστόσο οι συνθήκες δεν θεωρούνται ελκυστικές.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι υπάρχει πάγια εντολή στην περιφερειακή διοίκηση της αστυνομίας να καλυφθούν οι ανάγκες στο πλαίσιο του δυνατού. Σημειώνουν ότι η αστυνομία κατανέμει το δυναμικό της αξιολογώντας τις ανάγκες και με βάση τις δυνατότητές της, που δεν είναι απεριόριστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι αστυνομικές δυνάμεις της Μυκόνου ενισχύονται επίσης από κλιμάκιο της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων που μεταφέρεται από την Αθήνα, υπάρχει συνδρομή αστυνομικών τα Σαββατοκύριακα από άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενώ στο νησί επιχειρεί και ομάδα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία έχει μάλιστα σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στους ελέγχους για φοροδιαφυγή και άλλες οικονομικές παραβάσεις.
Αποτελεί, επίσης, ζητούμενο τι έχει στο μυαλό του ο δήμαρχος, όταν μιλά για ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας.
Σε αναφορά του στην Εισαγγελία στις αρχές Αυγούστου, ο κ. Κουκάς ανέφερε ως βασικό παράγοντα εγκληματικότητας την παρουσία νομάδων Ρομά, κυρίως αλλοδαπής προέλευσης, όπως και πλανόδιων μικροπωλητών στις παραλίες, οι οποίοι διαπράττουν τα εξής αδικήματα: επαιτεία και εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων, πιθανότητα για αρπαγή ανηλίκων (!), κλοπές, απειλή και εκφοβισμός, διατάραξη οικιακής ειρήνης και φθορά ξένης περιουσίας και δημοτικών κτιρίων και διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών.
Στο παρελθόν, η ρατσιστική στοχοποίηση των Ρομά εκ μέρους του δημάρχου οδήγησε σε αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσής τους από το νησί, βασισμένη στα φυλετικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της.
Δημήτρης Αγγελίδης από την Εφημερίδα των Συντακτών