Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Μπουραντά: Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου εντός Μαΐου

Μπουραντά: Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου εντός Μαΐου

Με ανακοίνωσή της, η Κοινή Διοικήτρια των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Γ.Ν. Σύρου & Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου, Μαργαρίτα Μπουραντά, απαντά στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες ο Συλλόγος των εργαζομένων του Νοσοκομείου. 

Αναλυτικά η κ. Μπουραντά αναφέρει:

Το Νοσοκομείο, στο πλαίσιο του ενταγμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ, εξοπλίστηκε με δύο νέα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και συγκεκριμένα:

Μηχάνημα OCT (οπτικός τομογράφος) προϋπολογισμού 75.640,00€, για τις ανάγκες του Οφθαλμολογικού τμήματος. Με το νέο αυτό ιατρικό μηχάνημα δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης οπτικής τομογραφίας συνοχής η οποία αποτελεί τη νεότερη μέθοδο απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου.

Ένα νέο λαπαροσκοπικό πύργο, προϋπολογισμού 68.117,66€, για τις ανάγκες του Χειρουργικού τομέα.

Αναλυτικότερα το σύστημα αποτελείται από:

1.Ενδοσκοπική κάμερα high definition
2.Λαπαροσκοπικές οπτικές
3.Πηγή ψυχρού φωτισμού και καλώδιο
4. Monitor υψηλής ανάλυσης
5.Συσκευή πνευμοπεριτοναίου
6. Τροχήλατο

Ένα ακόμη βήμα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν οι κλινικές /τμήματα του Νοσοκομείου μας στους πολίτες των Κυκλάδων.

Ενισχύεται εντός του μηνός Μαΐου το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου με την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας είκοσι τεσσάρων (24) μηνών και ειδικότερα:

Μία θέση (1) κλάδου ΤΕ Ηλεκτρολόγων/Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών
Δύο θέσεις (2) κλάδου ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών
Μία (1) θέση κλάδου ΥΕ Γενικών Καθηκόντων
Μία (1) θέση κλάδου ΥΕ Βοηθητικών εργασιών Καθαριότητας/εργατών-τριων

Οι παραπάνω προσλήψεις αναρτήθηκαν σήμερα στο διαδικτυακό τόπο «διαύγεια».

Όσον αφορά τα οφειλόμενα ρεπό του προσωπικού, τα οποία παρέλαβε η Διοίκηση ως «προικοδότηση» από τις προηγούμενες Διοικήσεις έχει διευθετηθεί το 80% αυτών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.

Αυτά όσον αφορά την αξιοπιστία της Διοίκησης του Γ.Ν Σύρου και του Υπουργείου Υγείας.

Σχετικά με το αίτημα του Συλλόγου των εργαζομένων του Γ.Ν Σύρου για κατάρτιση νέου οργανογράμματος και στελέχωση του Νοσοκομείου, η διοίκηση θα ήθελε να ευχαριστήσει το Σύλλογο για την σύμπνοια που έχει, σε ότι αφορά τους στόχους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη η σύσταση νέων οργανισμών για τα Νοσοκομεία εντός του έτους, αλλά και η προκήρυξη 1.500 θέσεων εργασίας μόνιμου λοιπού προσωπικού με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ.

Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία!

Η ανακοίνωση του Συλλόγου των εργαζομένων του Γ.Ν Σύρου:

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης του Νοσοκομείου (Πτητική Βάση ΕΚΑΒ, Εγκατάσταση νέου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έναρξη παιδιατρικής κλινικής και προετοιμασία για έναρξη ΜΑΦ, νέοι Ιατροί).

Τα παραπάνω όμως «τα ακυρώνει» σε μεγάλο βαθμό η σοβαρή υποστελέχωση από μόνιμο προσωπικό στην Νοσηλευτική, Τεχνική και Διοικητική υπηρεσία.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι από την Νοσηλευτική υπηρεσία αποχώρησαν τα δύο τελευταία χρόνια, είτε με συντάξεις, είτε παραιτήσεις, είτε με μεταθέσεις, 8 μόνιμοι Νοσηλευτές και οι κενές θέσεις βάση του σημερινού μνημονιακού κουτσουρεμένου οργανισμού, που σίγουρα δεν αντεπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι 45. Αντίστοιχα στην Τεχνική και Διοικητική Υπηρεσία είναι 21.

Την παρούσα χρονική περίοδο η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων.

Αποτέλεσμα των όσων αναφέραμε και ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της Παιδιατρικής κλινικής, την οποία θεωρούμε απαραίτητη στο Νοσοκομείο μας και την στηρίζουμε ως εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο, είναι η πλήρης εξουθένωση του Νοσηλευτικού προσωπικού. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες του υποστελεχωμένου παιδιατρικού τμήματος καλούνται συνάδελφοι να καλύψουν τα κενά από άλλες κλινικές στερούμενοι τα ρεπό τους με ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής. Η συγκεκριμένη τακτική εκ της Διοικήσεως ενέχει κινδύνους καθώς καλείται μια εξουθενωμένη νοσηλεύτρια – που έχει στερηθεί το ρεπό της, να περιθάλψει μικρούς ασθενείς σε ένα άγνωστο τμήμα του οποίου τις λειτουργίες δε γνωρίζει.

Οι δεσμεύσεις της Διοίκησης για στελέχωση έστω με επικουρικούς νοσηλευτές του νέου τμήματος – καθότι η δυναμική του τμήματος δεν επαρκούσε για να καλύψει όλες τις βάρδιες (5 νοσηλευτές συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης) – δεν έχουν υλοποιηθεί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στην περίπτωση χορήγησης έστω και μιας αναρρωτικής άδειας σε νοσηλεύτρια του τμήματος, να ανατρέπονται τα προγράμματα βαρδιών των υπολοίπων τμημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται στην ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου καθώς και την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού.

Επιπροσθέτως η επικείμενη λειτουργία της ΜΑΦ χωρίς την απαιτούμενη πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού (για την οποία είχε αρχικά δεσμευτεί η Διοίκηση) θα επηρεάσει τα μέγιστα το νοσοκομείο.

Στο Ακτινολογικό Τμήμα καλούνται κάθε πρωί 3 Τεχνολόγοι να λειτουργήσουν 1) Το Ακτινοσκοπικό μηχάνημα του Χειρουργείου, 2)τον Μαγνητικό Τομογράφο (3 ημέρες την εβδομάδα εκτός επείγοντος περιστατικού, 3)Ακτινολογικό μηχάνημα (καθημερινά), 4)Αξονικός τομογράφος (καθημερινά) και 5) Μαστογράφος ή Ωστική μάζα (καθημερινά). Πως μπορούν τρείς άνθρωποι να καλύψουν πέντε πόστα ταυτόχρονα;

Αντίστοιχα η Τεχνική Υπηρεσία, της οποίας ο ρόλος είναι κομβικός τόσο για την συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών (κτιρίων, ηλεκτρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) καθώς και την περαιτέρω Ανάπτυξη του Νοσοκομείου, αποδεκατίζεται. Για την όποια ανάπτυξη απαιτείται ειδική επιστημονική γνώση και εμπειρία (σχεδιασμός, μελέτη, προδιαγραφές, διαδικασίες ανάθεσης, επίβλεψη, ποιοτικός έλεγχος). Το προσωπικό λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο χωρίς να αντικαθίσταται ενώ η υπηρεσία λειτούργει με εφημερίες ετοιμότητας (24ωρες-7 ημέρες την εβδομάδα) του προσωπικού. Λόγω δε μη ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου για τις εφημερίες ετοιμότητας προσωπικού, η Διοίκηση αποζημιώνει τις εφημερίες ως υπερωριακή εργασία με πενιχρή αμοιβή.

Η Διοικητική υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει την με εκθετικό βαθμό αυξανόμενη επιβεβλημένη από την νομοθεσία γραφειοκρατία, χωρίς επιπλέον πόρους. Με την κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου, το Οικονομικό Τμήμα αποκτά την Ιδιότητα του Ελεγκτή με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται χωρίς καμία παραπάνω στελέχωση και μηδενική Νομική Συνδρομή. Αντίστοιχα τα στοιχεία (Δ.Α.Υ.Κ.) που απαιτείται να υποβληθούν στο Γενικό Λογιστήριο από το Γραφείο Μισθοδοσίας για των υπολογισμό των συντάξεων έχουν τουλάχιστον τριπλασιαστεί.

Το Γραφείο Κίνησης εξυπηρετείται από δύο υπαλλήλους (ορισμένου χρόνου, λες και δεν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες) οι οποίοι κλείνουν ραντεβού δια ζώσης και δια τηλεφώνου.

Σε υπαλλήλους του Θυρωρείου Οφείλονται πάνω από 350 ρεπό !!!

Την παρούσα χρονική στιγμή δημοσιεύτηκε η προκήρυξη 2Κ/2019 η οποία περιλαμβάνει έξι θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για το ΓΝ-ΣΥΡΟΥ, με την κάλυψη των οποίων όμως δεν θα αυξηθεί η δυναμικότητα του Νοσοκομείου, καθώς περιλαμβάνει μόνο μερικές από τις θέσεις υπαλλήλων που εργάζονται ήδη στο Νοσοκομείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Τέλος πολύ σημαντική θεωρούμε την επαναφορά της Φύλαξης του Νοσοκομείου ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες όπου παρατηρούνται τα περισσότερα παραβατικά περιστατικά. Μέχρι στιγμής το μόνο μέτρο που έχει λάβει η Διοίκηση είναι το κλείδωμα, κατά τις βραδινές ώρες, όλων των εισόδων/εξόδων του Νοσοκομείου εκτός μίας, ότι και αν συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού σε περίπτωση ανάγκης (φωτιά, σεισμός κλπ).

Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και ζητούμε από τους πολίτες τη συμμετοχή τους σε έναν αγώνα για:

-Την κατάρτιση σύγχρονου οργανογράμματος που να αντιστοιχεί (τόσο σε ειδικότητες όσο και σε αριθμό) στις αυξανόμενες πραγματικές ανάγκες.

-Την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.

-Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε όλοι στην 24ωρη Πανυγειονομική – Πανελλαδική Απεργία στις 16/5/2019


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien