Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μπελαβίλας στην Κυριακάτικη Kontranews: Απέρριψα την πρόταση να κατέβω στην Αθήνα γιατί αγαπώ τον Πειραιά

Μπελαβίλας στην Κυριακάτικη Kontranews: Απέρριψα την πρόταση να κατέβω στην Αθήνα γιατί αγαπώ τον Πειραιά

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

O υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Μπελαβίλας αποκαλύπτει στην Κυριακάτικη Kontranews τον λόγο που απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας και μιλά για τα προβλήματα του Πειραιά, την Cosco και τον Ολυμπιακό.

Γιατί στον Πειραιά; Ισχύει ότι σας έγινε πρόταση να κατέβετε στην Αθήνα αρχικά;

Γιατί είμαι Πειραιώτης. Ο πιο σημαντικός λόγος από όλους. Γιατί ζω στην πόλη μου, ανδρώθηκα σε αυτή, ερωτεύτηκα, μεγαλώσαμε τα παιδιά μας. Εδώ είναι οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου, οι συναγωνιστές μου, που δίπλα-δίπλα μετράμε δεκαετίες κοινής πορείας. Γιατί αγαπώ το Πασαλιμάνι και τα Καμίνια, τα Μανιάτικα αλλά και την Καστέλα, το Φάληρο και την Πειραϊκή. Γιατί έχω περπατήσει με πόνο ή με χαρά, κάθε του γωνιά. Η πόλη δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία. Γνωρίζω τα προβλήματα της, τα μελετώ πολλά χρόνια ως μέλος του Λιμανιού της Αγωνίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως το πρόγραμμά μας ήδη από το 2002, μπόλιαζε τα προγράμματα των αντιπάλων με τις ιδέες μας. Ναι μου έγινε πρόταση για την Αθήνα αλλά αυτό, παρότι με τιμούσε ιδιαίτερα, το απέκλεισα αμέσως. Στην Αθήνα άλλωστε προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ από άλλες θέσεις. Είτε το ΕΜΠ είτε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» την οποία διοικώ. Είναι ο Πειραιάς που μετράει αυτή τη στιγμή. Που δικαιούται την ευκαιρία να πορευθεί κυρίαρχος στον 21ου αιώνα. Αν έχω βοηθήσει, αν έχω συμβάλει λόγω της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας, στον επανασχεδιασμό πολλών άλλων πόλεων της Ελλάδας, είναι υποχρέωσή μου να το κάνω και για τον Πειραιά.

Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά προβλήματα του Πειραιά; Έχετε σχέδιο επίλυσής τους;

Τον Πειραιά τον γνωρίζω καλά. Όχι μόνο εγώ αλλά και όσοι προχωράμε μαζί προχωράμε όλα αυτά τα χρόνια. Πολλά από τα προβλήματα διασταυρώνονται. Το λιμάνι είναι το κορυφαίο. Η αντιφατική αλλά και δυναμική ταυτόχρονα σχέση του με την πόλη. Τα τεχνικά, τα πολεοδομικά, τα περιβαλλοντικά είναι αυτά που τα δουλεύουμε και τα ξέρουμε απέξω. Είναι τα «εύκολα», αρκεί ο δήμαρχος να γνωρίζει από αυτά. Η καθημερινότητα, η ποιότητα ζωής στην πόλη, από τα πεζοδρόμια και τα σκουπίδια μέχρι τους χώρους πρασίνου είναι τα «δύσκολα». Τα κτίρια φαντάσματα που μας κόβουν τον ήλιο ενώ θα μπορούσαν να είναι μοχλός ανάπτυξης. Σχέδιο έχουμε. Καταγεγραμμένο, γνωστό σε όλους. Κατατεθειμένο και φτιαγμένο από εμάς, όχι από διαφημιστικά γραφεία. Και αυτή την περίοδο μέσω ενός δημόσιου διαλόγου το επικαιροποιούμε.

Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η σχέση των πολιτών του Πειραιά με το λιμάνι και την Cosco;

Το λιμάνι είναι η φυσική προέκταση της πόλης. Το λιμάνι έφερε τους πρώτους κατοίκους, γέννησε τον Πειραιά πριν από δύο αιώνες. Είναι και τώρα άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα μας. Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι διέρχονται τον χρόνο για να περάσουν από αυτό, να εργαστούν γύρω από αυτό. Οι κάτοικοι ζουν γύρω από αυτό! Οφείλουμε να σταθούμε απέναντι από την COSCO ως ισότιμος συνομιλητής και να διεκδικήσουμε μία υγιή, αμοιβαίου συμφέροντος, σχέση. Η κυβέρνηση φρόντισε να δοθούν ανταποδοτικά οφέλη στον Πειραιά όπως και σε όλους τους παραλιμένιους δήμους. Πλέον όμως πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να οδηγηθούμε στην επόμενη μέρα. Από την πρόσβαση στο λιμάνι μέχρι την ορθή του λειτουργία που δεν θα επιβαρύνει την πόλη περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακά ή με άλλον τρόπο. Αυτή η σχέση, ο ιδιότυπος γάμος, θα κρατήσει πολλά χρόνια. Για αυτό θέτουμε στην κρίση των Πειραιωτών, το σχέδιο που θα μας εξασφαλίσει μια ομαλή συμβίωση, που θα μας οδηγήσει σε μία νέα επωφελή σχέση με το λιμάνι μας.

Θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τον Γιάννη Μώραλη, o οποίος σήμερα είναι και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πως θα καταφέρετε να πείσετε τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να ψηφίσουν εσάς;

Νομίζω ότι αδικούμε τους Πειραιώτες όταν θέτουμε το ζήτημα σε αυτό το επίπεδο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως ψήφισαν τον απερχόμενο δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές λόγω του Ολυμπιακού. Άλλωστε τότε δεν ήταν καν πρόεδρος της ΠΑΕ. Και δεν θέλω να πείσω κανέναν να με ψηφίσει για την ολυμπιακή του ταυτότητα αλλά για το γεγονός πως μπορώ να προσφέρω στην πόλη μας όπως έχω προσφέρει σε άλλες πόλεις.

Ναι λοιπόν, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι η μεγάλη ομάδα του Πειραιά που μας έχει κάνει να κλάψουμε, να γελάσουμε, να πανηγυρίσουμε να αισθανθούμε όμορφα. Φυσικά και το μπάσκετ του Ολυμπιακού. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα τμήματα του Ολυμπιακού; Τι γίνεται με τα δεκάδες άλλα σωματεία της πόλης; Μιλάμε για 194 αθλητικά σωματεία στα οποία αθλούνται 38.000 νέοι και νέες του Πειραιά. Για αυτούς πότε θα μιλήσουμε; Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Αυτό είναι θέμα, όχι τι ομάδα είμαστε!

Με την ευκαιρία που μου δίνετε να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά κάτι: παραμένω και θα παραμείνω Ολυμπιακός μέχρι τέλους. Αλλά αυτό είναι κάτι προσωπικό. Όπως η θρησκεία κάποιου. Δεν αφορά, ή καλύτερα, δεν θα έπρεπε να αφορά κανέναν. Δεν έχω καμία βλέψη να γίνω δήμαρχος των Ολυμπιακών. Στόχος μου είναι να γίνω δήμαρχος των Πειραιωτών. Και αυτοί είναι πολλοί με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Γιατί έτσι είναι ο Πειραιάς.

Το ψηφοδέλτιο σας θα αποτελείται μόνο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε προσεγγίσει άτομα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, το ΚΙΝΑΛ ή τη ΝΔ;

Η κομματική μου ταυτότητα δεν είναι κρυφή ούτε το γεγονός πως στηρίζομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι, εκτός και αν το θέλεις. Εγώ δεν το θέλω! Να σας θυμίσω γιατί ίσως να μην το γνωρίζετε, πως προέρχομαι από ένα πολυσυλλεκτικό χώρο, το Λιμάνι της Αγωνίας. Εκεί μάθαμε να βάζουμε στην άκρη τα κομματικά μας πιστεύω και να συγκλίνουμε σε θέσεις και πολιτικές υπέρ της κοινωνίας, των αδύναμων, του περιβάλλοντος και της πόλης μας. Αυτό κάνουμε και τώρα. Σας απαντώ λοιπόν πως το ψηφοδέλτιο μας θα είναι πολυσυλλεκτικό. Δεν αποκλείουμε κανέναν που έχει αποδείξει την αγάπη του για τον Πειραιά και που θα έρθει για να δουλέψουμε όλοι μαζί. Βασική προϋπόθεση να υπηρετεί την δημοκρατία. Αν υπάρχει αυτό όλα τα άλλα τα βρίσκουμε. Όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για ανακοινώσεις. Δεν βιαζόμαστε. Αυτές θα προκύψουν υπό το φως του ήλιου, μέσα από δημοκρατικές και κυρίως ισότιμες σχέσεις.

Την υποψηφιότητα του κ. Βλαχάκου με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας πως την σχολιάζετε;

Την έμαθα μόλις τώρα. Η ιατρική ταυτότητα του κυρίου Βλαχάκου και η οικογενειακή του ιστορία με κάνει να τον αντιμετωπίζω κατ’ αρχήν με σεβασμό.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien