Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > M. Μαυρικάκη στο Atlantea: Η δυναμική του Νοσοκομείου Θήρας δεν αμφισβητείται από κανέναν

M. Μαυρικάκη στο Atlantea: Η δυναμική του Νοσοκομείου Θήρας δεν αμφισβητείται από κανέναν

Με αφορμή την πρώτη επέτειο λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ και εντεταλμένη σύμβουλος της εταιρείας για θέματα διοίκησης του νοσοκομείου, Μαρία Μαυρικάκη μίλησε για τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένα χρόνος λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Ως διοικήτρια του νοσοκομείου τους τελευταίους εννέα μήνες βιώσατε τις επιτυχίες αλλά και τα προβλήματα του νεοσύστατου αυτού οργανισμού. Με τις όποιες ελλείψεις και εκκρεμότητες, πιστεύετε πως το Γ.Ν.Θ. έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Σαντορίνης;

Ο πιο ασφαλής τρόπος να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Σαντορίνης είναι μέσα από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας μας. Από την πρώτη μέρα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας (Γ.Ν.Θ.) κέρδισε την μάχη στο Τμήμα Επειγόντων, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία που επεξεργαζόμαστε με το κλείσιμο ενός έτους. Η ποιοτική ανάλυση των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο καθημερινά σε 24ωρη βάση αποδεικνύουν ότι σώζονται συνεχώς ανθρώπινες ζωές. Δεν αναφέρομαι στα ποσοτικά στοιχεία που αριθμούν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ασθενών και τα οποία θα δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Ο κόσμος του νησιού μάς στήριξε από την πρώτη στιγμή κι έκανε ειλικρινείς παρεμβάσεις στις αδυναμίες μας που ήταν και παραμένουν πολλές, καθώς είδε ότι τα παράπονά του είχαν αποδέκτη κι ότι μας βοηθούσαν να βελτιωθούμε. Συνεπώς θεωρώ ότι η εμπιστοσύνη έχει κερδηθεί και θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου. Η δυναμική του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν.

Ποια τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν σήμερα και ποιος είναι ο προγραμματισμός για αυτά που δεν λειτουργούν;

Εκτός από τα Επείγοντα, στο Γ.Ν.Θ λειτουργούν πρωινά Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, Σηπτικό και Κεντρικό Χειρουργείο, Μαιευτικό τμήμα, Ακτινολογικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια, Φυσικοθεραπευτήριο και σύντομα ο Αξονικός. Τα τμήματα του Νοσοκομείου, οι ιατρικές ειδικότητες και κάθε πληροφορία που αφορά την λειτουργία του περιγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Γ.Ν.Θ. http://www.santorini-hospital.gr.

Προγραμματίζουμε να ανοίξουν και τα υπόλοιπα τμήματα με πρωταρχικό την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και οφθαλμολογικό και δερματολογικό. Ο λόγος που τα ιατρεία αυτά παραμένουν κλειστά είναι η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, κυρίως ιατρών. Παρά τις συνεχείς προσκλήσεις μας για πρόσληψη πολλών ειδικοτήτων η ανταπόκριση είναι πεπερασμένη. Πιστεύω ότι η αρνητική φήμη του νησιού όσον αφορά την εύρεση στέγης έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην άρνηση ανταπόκρισης στις προσκλήσεις μας. Καλώ τους κατοίκους να φανούν γενναιόδωροι και να ανοίξουν τα σπίτια τους στους γιατρούς. Ένα χρόνο μετά, το πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Γίνεται πολλή συζήτηση για το θέμα της επιδότησης για τη στέγαση του ιατρικού προσωπικού. Είχατε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου ότι προωθείται τροπολογία που θα λύνει τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την καταβολή χρημάτων για τον σκοπό αυτό από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Γνωρίζετε εάν και πότε θα γίνει αυτό;

Ήδη βρίσκεται κατατεθειμένο σε φάση επεξεργασίας στη Βουλή σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τους ΟΤΑ, το οποίο στο άρθρο 32 “Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους από ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών” δίνει τη δυνατότητα σε δήμους και τα ΝΠΔΔ αυτών να παρέχουν μεταξύ άλλων δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής σε ιατρούς και νοσηλευτές.

Άρα ο Δήμος μπορεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου να προβεί σε εκταμίευση των χρημάτων που διαχειρίζεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού και τα οποία προορίζονται για τη λύση του κεφαλαιώδους αυτού προβλήματος του Νοσοκομείου. Εξάλλου, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη τροποποιητική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Δήμο Θήρας και το Γ.Ν.Θ., πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Αν.Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης.

Το θέμα της διαδικασίας των συνταγογραφήσεων γίνεται συχνά θέμα σχολίων και παραπόνων. Εξηγήστε μας ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες και τι έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που λειτουργούσε το παλιό Κέντρο Υγείας.

Οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που έχουν χρόνια θέματα υγείας δεν επιτρέπεται να ταλαιπωρούνται. Γι’ αυτό και παίρνουμε όλα τα μέτρα να τους εξυπηρετούμε όσο καλύτερα γίνεται, δεδομένων των συνθηκών. Γνωρίζετε ότι η συνταγογράφηση αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εξυπηρετείται στα πέντε Περιφερειακά Ιατρεία στο Καμάρι, το Εμπορείο, τον Πύργο, την Οία και την Θηρασία. Το ιδανικό θα ήταν τα ιατρεία να λειτουργούν όλα καθημερινά, καθώς όμως οι περιφερειακοί ιατροί εξυπηρετούν και εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών(ΤΕΠ) του Γ.Ν.Θ. που παραμένει ανοιχτό μέρα – νύχτα, αυτό είναι αδύνατον. Έτσι, ο συντονιστής Διευθυντής ιατρός του ΤΕΠ έχει καταρτίσει πρόγραμμα παρουσίας των ιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία, κατά μέσο όρο τρεις φορές εβδομαδιαίως, αναρτημένο στα Περιφερειακά Ιατρεία μαζί με το τηλέφωνο του αγροτικού. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του προγράμματος, που θεωρώ ότι μπορεί κάποτε να συμβεί καθώς θα υπάρχει σοβαρός λόγος παρουσίας του ιατρού αλλού, παρακαλώ να ενημερώνεται το Νοσοκομείο.

Επίσης συνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται καθημερινά και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου. Παρακαλώ τους πολίτες να χρησιμοποιούν το τηλεφωνικό μας κέντρο και να κλείνουν ραντεβού για να εξυπηρετούνται καλύτερα. Κι επίσης την κατανόησή τους, σε περίπτωση που ο γιατρός που περιμένουν να τους γράψει τα φάρμακα έχει χρειαστεί να μεταβεί σε κάποιο σοβαρό επείγον περιστατικό, από αυτά που συμβαίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα το καλοκαίρι. Είμαστε ένα δευτεροβάθμιο γενικό νοσοκομείο και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο σύνολο των αναγκών όσο καλύτερα μπορούμε, με προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει.

Ο αξονικός τομογράφος, του οποίου η εγκατάσταση ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες, θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες του νοσοκομείου. Τι κτιριακές παρεμβάσεις απαιτήθηκαν προκειμένου να γίνει εφικτή η τοποθέτησή του;

Θα χρειαζόμασταν σελίδες για να περιγράψουμε πώς ακριβώς μεταμορφώθηκε μέρος του υπογείου του Γ.Ν.Θ. από τόπος συσσώρευσης τόνων μπάζων και υλικών παρατημένων εκεί από την εποχή της ανέγερσης του κτιρίου, σε χώρο εγκατάστασης ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις απαιτήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Εκτελέστηκαν εκτενείς οικοδομικές εργασίες που περιλάμβαναν καθαιρέσεις, νέες τοιχοποιίες, μεταλλικές κατασκευές, θωρακίσεις για ακτινοπροστασία, δημιουργία χώρων για ΑΜΕΑ, πυράντοχες θύρες. Οι πολύπλοκες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του χώρου περιλαμβάνουν σύστημα κλιματισμού-θέρμανσης- αερισμού, διαφράγματα πυρασφάλειας, μόνωση αεραγωγών, εγκατάσταση ιατρικών αερίων που συνδέονται με την γεννήτρια παραγωγής οξυγόνου και πολλά ακόμη. Συναντήσαμε τεχνικές δυσκολίες και απρόβλεπτα εμπόδια όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλο έργο, χρειάστηκαν αλλαγές σε σχέδια και στην όδευση των αγωγών, αλλά καταφέραμε την ολοκλήρωση του έργου επιτυχώς και μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Η μεταμόρφωση του υπογείου σε χώρο εγκατάστασης μοντέρνου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού είναι γεγονός και η επιτυχής λειτουργία του προϋποθέτει τη συνδρομή του αξιολογότατου, έμπειρου και διαρκώς εκπαιδευόμενου προσωπικού του Γ.Ν.Θ. -ιατρούς ακτινοδιαγνώστες και τεχνολόγους απεικονίσεων που θα στελεχώσει το τμήμα του αξονικού. Οι τεχνικοί μας, οι νοσηλευτές μας, οι διοικητικοί υπάλληλοι, το βοηθητικό προσωπικό, ο καθένας συνέβαλε από τη θέση του με προθυμία στο μεγάλο αυτό βήμα που έγινε στο Νοσοκομείο. Η εγκατάσταση του αξονικού μάς φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος για πλήρη λειτουργία του Γ.Ν.Θ ως πρότυπο δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο, που θα εξυπηρετεί στο 100% των προδιαγραφών του τους κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien