Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απαντάει στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Η ΝΔ δεν χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.
Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.
Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.
Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε νωρίτερα χτες η ακόλουθη ανακοίνωση για τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ:
«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
• Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
• Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
• Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
• Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».
Οι δηλώσεις Ζάεφ
Για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία». Παράλληλα, αποκάλυψε πως η τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί «απόψε (σ.σ. χτες), την Πέμπτη ή την Παρασκευή».
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση του πρώτου έτους στην πρωθυπουργία της χώρας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι η λύση που προκρίνεται είναι το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε πως το πλάνο του για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η επικύρωση από το κοινοβούλιο πριν γίνει δημοψήφισμα. Κι αυτό, όπως είπε, γιατί τον Ιούλιο είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ όπου η Ελλάδα χωρίς συμφωνία και εφαρμογή της σκοπεύει να μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, πρόσθεσε, «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».
Ο Ζ. Ζάεφ σημείωσε πως το δημοψήφισμα θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για το ζήτημα «έχοντας τον τελευταίο λόγο».
«Ο λαός θέλει να γνωρίζει τις θέσεις των πολιτικών. Τι πιστεύει ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης. Χαίρομαι που η Ελλάδα κατανοεί τη σημασία μιας τέτοιας διαδικασίας. Κάτι αλλάζει σ’ εμάς και όχι σ’ εκείνους και οι πολίτες πρέπει να εισακουστούν. Ελπίζω οι πολίτες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το
μέλλον της χώρας μας» είπε ο Ζάεφ.
Παράλληλα, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση. «Αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα των Μακεδόνων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στον πρόεδρο Ιβάνοφ και τη δυσαρέσκεια που ο ίδιος εξέφρασε για έλλειψη ενημέρωσης στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε πως ο Νίκολα Ντιμιτρόφ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες που συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.
«Μετά τη συνομιλία με τον Τσίπρα, ο πρόεδρος Ιβανόφ και όλα τα θεσμικά όργανα για την πορεία των συνομιλιών θα ενημερωθούν και πάλι» πρόσθεσε ο Ζάεφ.