Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Μ. Παπαδοπούλου: Κάνουμε τιτάνιο αγώνα για να ενισχύσουμε τα νησιά μας

Μ. Παπαδοπούλου: Κάνουμε τιτάνιο αγώνα για να ενισχύσουμε τα νησιά μας

Η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου μίλησε στο Aigaio365 για τη νησιωτικότητα, για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και για το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι ΑΝΕΛ από το έργο της Έλενας Κουντουρά στο υπουργείο Τουρισμού. Μπορεί η χώρα μας, ακόμα και σήμερα να ξοδεύει υπέρογκα ποσά για τα εξοπλιστικά;
Όλες οι απαντήσεις, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πόσο σημαντική είναι η έννοια της νησιωτικότητας για τους ΑΝΕΛ?

Για εμάς η νησιωτικότητα είναι κορυφαίο ζήτημα. Άλλωστε αποτελεί επιταγή του Συντάγματος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στηριχθούν τα νησιά και για αυτό γίνεται φιλότιμη προσπάθεια στο μέτρο του δυνατού, με την έννοια ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Μην ξεχνάμε, πως εξελίσσεται μια σκληρή διαπραγμάτευση, κατά την οποία πολλές φορές οι δανειστές με τις απαιτήσεις τους, αγνοούν το ελληνικό Σύνταγμα, όπως έγινε από τη πρώτη μέρα που έφεραν το καθεστώς της λιτότητας στη χώρα μας. Παραλαμβάνοντας αυτή τη κατάσταση εντασσόμενοι στη κυβέρνηση του Σύριζα αγωνιζόμαστε να βάλουμε ένα οριστικό τέλος, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία και να επανέλθει η ευημερία σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως στα νησιά.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα νησιά μας, για αυτό βρίσκεται συνεχώς σε ταξίδια σε όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, προκειμένου να μπορεί να αφουγκράζεται τα προβλήματα των κατοίκων αλλά και να δίνει λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μέσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βλέπουμε πως παρεμβαίνει για παράδειγμα με την επανίδρυση της ΜΟΜΚΑ, αλλά και με την ανεκτίμητη βοήθεια που και οι στρατιωτικοί γιατροί προσφέρουν πλέον στους συμπολίτες μας των ακριτικών περιοχών. Ξέρουμε βέβαια ότι χρειάζονται περισσότερα και η στόχευσή μας παραμένει η περαιτέρω στήριξη της νησιωτικότητας.

Το ΦΠΑ στα νησιά όμως αυξήθηκε, παρά τις δεσμεύσεις του Πάνου Καμμένου…

Ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα έδωσε προσωπικά σκληρή μάχη για να αποφευχθεί η οριζόντια επιβολή του ΦΠΑ στα νησιά μας.
Δυστυχώς η άρση της εξαίρεσης του χαμηλότερου ΦΠΑ στα νησιά, εκτός αυτών των νησιών που επλήγησαν περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές όπως επιμείναμε, αποτέλεσε τη λιγότερο χειρότερη επιλογή για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε όταν οι δανειστές ζητούσαν περαιτέρω περικοπές στο δημόσιο, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις της φορολογίας στο ρεύμα και στο νερό από το 14% στο 23% περίπου. Η απόφαση τότε ήταν να καταμεριστεί η επιβάρυνση με μικρότερα ποσοστά σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι ΑΝΕΛ πάντως κατανοούμε την πολύ μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί η νησιωτικότητα, που άλλωστε αποτελεί συνταγματική επιταγή, με πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των ελληνικών νησιών.
Στην περίπτωση που οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου, η πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η ταυτόχρονη μείωση είτε του ΕΝΦΙΑ, είτε του ΦΠΑ, είτε του φόρου στις επιχειρήσεις.

Οι ΑΝΕΛ έχετε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού. Πόσο ικανοποιημένοι είστε από το έργο της Έλενας Κουντουρά;

Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι! Τα τελευταία δύο χρόνια ο τουρισμός μας σημειώνει ρεκόρ, τόσο σε αριθμό τουριστών, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Για πρώτη φόρα γίνεται προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου -από τον Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο-,αλλά και μια προσπάθεια για ανάπτυξη του τουρισμού όλο το χρόνο. Οι μεγάλες πόλεις φέτος είχαν περισσότερους τουρίστες και τους χειμερινούς μήνες. Έχουμε κλείσει μεγάλες συμφωνίες με tour operators, όπως επίσης και περισσότερες πτήσεις προκειμένου να έρθουν περισσότεροι τουρίστες από όλο τον κόσμο σε έναν απόλυτα ελκυστικό προορισμό, όπως είναι η Ελλάδα. Ακόμη, γίνεται μια προσπάθεια να υπάρξουν διευκολύνσεις στα τσάρτερ, ώστε να μπορεί ο κόσμος να έρθει στη χώρα μας ευκολότερα. Ενισχύθηκε και συνεχίζει να ενισχύεται ο θεματικός τουρισμός, όπως είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς επίσης δόθηκε έμφαση και στον εσωτερικό κοινωνικό τουρισμό ειδικά στα νησιά που επλήγησαν πολύ από τις μεταναστευτικές ροές του 2015. Τέλος, σχεδιάζεται και ολοκληρώνεται επιστημονικά η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Παρ΄όλα αυτά, μερικοί τουριστικοί επιχειρηματίες ακόμα διαμαρτύρονται…

Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό υφίστανται τις επιπτώσεις πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πολιτική της λιτότητας που έφεραν στη Πατρίδα μας έπληξε όλους τους κλάδους. Εμείς κάνουμε έναν τιτάνιο αγώνα δεδομένων των συνθηκών για να πετύχουμε ό, τι περισσότερο μπορούμε συνολικά για το δικό μας εθνικό συμφέρον. Όταν όμως υπάρχουν αντισυμβαλλόμενα μέρη σε μια διαπραγμάτευση, τότε ενδέχεται το στοιχείο του εκατέρωθεν συμβιβασμού. Αγωνιζόμαστε συνεχώς για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

«Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που έλεγαν να πνίγουν oι πρόσφυγες στο Αιγαίο. Δεν υιοθετήσαμε ούτε απάνθρωπες, ούτε ρατσιστικές πολιτικές»

 

Γιατί ο κόσμος στα νησιά να ξαναψηφίσει ΑΝΕΛ;

Για τους ίδιους λόγους που θα έπρεπε να ξαναψηφίσει ΑΝΕΛ όλος ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα! Οι ΑΝΕΛ είναι μέσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το αναγκαίο καλό. Είμαστε η δύναμη που προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ταυτότητα. Είμαστε ο καθοριστικός παράγοντας στη πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς τα αποτελέσματα των οποίων βιώνουμε όλοι σήμερα. Η κυβερνητική σταθερότητα είναι επίσης καίριας σημασίας και εκεί οι ΑΝΕΛ ήμασταν από τη πρώτη στιγμή εγγυητές.
Ειδικά για τα νησιά υπάρχουν επιπλέον οι λόγοι που έχω ήδη αναφέρει.
Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το συντριπτικό ποσοστό των μεταναστευτικών ροών που εισήχθησαν στη χώρα μας, προχώρησαν στους τόπους προορισμού τους, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Και όλη αυτή η προσπάθεια έγινε στη βάση της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που έλεγαν να πνίγουν στο Αιγαίο. Δεν υιοθετήσαμε πολιτικές κλειστών γκέτο. Δεν υιοθετήσαμε ούτε απάνθρωπες, ούτε ρατσιστικές πολιτικές. Υπήρξε μια συμφωνία με την ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ασύλου και ασφάλειας. Βέβαια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό ζήτημα από την πλευρά της ΕΕ, η οποία δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αφού δεν έχει στείλει το απαραίτητο προσωπικό που συμφώνησε για τις διαδικασίες ασύλου.

 

«Διαφορετικές φωνές με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτονόητο ότι θα ακουστούν, αυτό όμως δε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία»

 

Η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλήματα;

Η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε μια ιεράρχηση συγκεκριμένων στόχων. Το ότι συνεργαζόμαστε δε σημαίνει ότι έχουμε γίνει ίδιοι ή όμοιοι ή ότι έχουμε τις ίδιες απόψεις και αντιλήψεις. Είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές. Σε αυτήν όμως την περίοδο της κρίσης, είναι η ώρα που οι Έλληνες πρέπει να ενωθούν ανεξαρτήτως από πού προέρχονται ιδεολογικά ώστε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μας εξελίσσεται ομαλά. Διαφορετικές φωνές είναι αυτονόητο ότι θα ακουστούν, αφού ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη συνεργασία. Η πάταξη της διαπλοκής , της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, όπως και η διαχείριση μίας δύσκολης οικονομικής κατάστασης, την οποία δε φέραμε οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ στον τόπο, είναι τα δύο κορυφαία ζητήματα που ενώνουν τα δύο κόμματα.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Υπάρχει περίπτωση να μην ψηφίσετε τη συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς θα αξιολογήσουμε το σύνολο της συμφωνίας και μετά θα ψηφίσουμε, κάτι που πρέπει να κάνουν όλα τα κόμματα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση, ώστε να λυθεί και το πρόβλημα οριστικά, με την έννοια ότι στόχος μας είναι να καθοριστούν τόσο τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, που για τους ΑΝΕΛ είναι κορυφαίο ζήτημα , όσο και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Εάν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα τότε δε θα ξανασυζητήσουμε για μνημόνια.
Και αυτός είναι ο στόχος μας!

Ποια είναι η θέση των ΑΝΕΛ για τα εργασιακά;

Πιστεύουμε ότι ως χώρα μέλος της ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ενωσιακό δίκαιο όπως ακριβώς ορίζεται στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες δημιουργήθηκε η ΕΕ. Για αυτό και πιέζουμε τόσο πολύ για το ζήτημα των εργασιακών και το κοινωνικό κεκτημένο, κάτι που ανέδειξε και ο Πρωθυπουργός στη σύνοδο της Ρώμης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Και με παραβιάσεις και με απειλές. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί;

Ο Ερντογάν με το δημοψήφισμα το οποίο έρχεται, προσπαθεί να γίνει ο σουλτάνος της περιοχής. Γνωρίζουμε πως έχει πολύ σοβαρά ζητήματα στο μαλακό του υπογάστριο, με την εξέλιξη στον πόλεμο με τη Συρία. Και σήμερα βάλλει εναντίον όλων. Βλέπετε πως αντιδρά και απέναντι στις χώρες της ΕΕ και απέναντι σε εμάς. Έχει τα τελευταία χρόνια προβλήματα στις συμμαχίες του διεθνώς.
Εμείς οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Είναι σε υψηλό βαθμό οι παραβιάσεις που καθημερινά γίνονται στο Αιγαίο οι οποίες πάντα απαντώνται από εμάς, αλλά και οι προκλήσεις που γίνονται τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε ρηματικές διακοινώσεις και ενέργειες . Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με νηφαλιότητα, ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα. Οι ΑΝΕΛ δεν είμαστε αυτοί που υιοθετούν πολιτικές, που συνοψίζονται στη φράση «ο αέρας πήρε τη σημαία». Η στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία που αποτελεί μόνιμη απειλή πρέπει να είναι αποτρεπτική, σε συνδυασμό με εξωτερική εξισορρόπηση. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να δημιουργούμε διεθνή ερείσματα και να ενισχύουμε με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική την γεωπολιτική μας σημασία αφού αποτελούμε τον παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη περιοχή.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον έχουμε τη δυνατότητα να ξοδεύουμε χρήματα για εξοπλιστικά; Πριν λίγο καιρό δημοσιεύματα μιλούσαν για πρόθεση του Πάνου Καμμένου να ξοδέψει 2 δις ευρώ για αγορά μαχητικών αεροπλάνων…

Ξέρω ότι ακούγεται στο δημοσιογραφικό χώρο αυτό το ποσό, όμως δεν ξέρω από πού προκύπτουν αυτές οι πληροφορίες. Φυσικά αν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενεργεία θα υπάρχει οικονομική και δημοσιονομική μελέτη. Ο Πρόεδρός μας είναι ανοιχτός στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ακουστούν όλες οι απόψεις.
Από εκεί και πέρα πάντως, όταν μια χώρα βρίσκεται εδώ που είμαστε εμείς, και μάλιστα αντιμετωπίζει μόνιμες απειλές, δε γίνεται να ξεχνά το θέμα της ασφάλειας. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός πως ευημερία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει. Είμαστε εναντία σε πολιτικές απόλυτου αφοπλισμού, διότι δεν βρεχόμαστε από δύο ωκεανούς ώστε να μην αντιμετωπίζουμε άμεσες προκλήσεις. Ούτε είμαστε η Ελβετία! Στα βόρεια σύνορα μας έχουμε μια επιθετική Αλβανία, έχουμε τα Σκόπια και βεβαίως ανατολικά μας έχουμε την Τουρκία.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien