Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ξυδάκης: Με σοβαρότητα και ψυχραιμία στο Αιγαίο, υπηρετούμε το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον

Ξυδάκης: Με σοβαρότητα και ψυχραιμία στο Αιγαίο, υπηρετούμε το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον

Ο βουλευτής Β’ Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus 103,6 ρωτήθηκε μεταξύ άλλων:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάρτηση σημαίας στη βραχονησίδα:

Σε μια εποχή που έχουμε ένταση καλό είναι να απαντούμε με σοβαρότητα στις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Δεν χρειάζεται πολιτική συνόρων από τοπικούς κοινοτάρχες όπως στη δεκαετία του 1990 που φθάσαμε στο θλιβερό επεισόδιο των Ιμίων. Στις περισσότερες συνοριακές ζώνες μπορεί να ανθούν οι εμπορικές σχέσεις και οι διελεύσεις. Υπάρχουν όμως και συνοριακές ζώνες οι οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητες και στις οποίες κατά παράδοση υπήρχε φύλαξη. Η Τουρκία εγείρει συνεχώς αξιώσεις επί του Αιγαίου και του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει μια σκιά, υπάρχει μια προσπάθεια για γκριζάρισμα εκ μέρους των Τούρκων. Το να προκαλούμε εμείς με λεονταρισμούς οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αυτόν που τους ξεκινά, δεν βοηθά.

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν μπορεί να αναλαμβάνει την εξωτερική πολιτική ένας άνθρωπος με τις δικές του ενέργειες:

«Είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα από το να πάει ένας θερμόαιμος νεαρός ή ένας φιλόδοξος κοινοτάρχης και να αναρτά σημαίες σε μια βραχονησίδα. Σε νησιά με κατοίκους και ανθρώπινη δραστηριότητα δεν τίθενται τέτοια θέματα. Θέλει λοιπόν, μια σοβαρότητα και μια ψυχραιμία και να αποβλέπουμε στο μέσο και στο μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον και όχι στην ικανοποίηση μιας στιγμιαίας εκδήλωσης ενθουσιασμού. Όταν τελειώσει την ενέργειά του ο Χ με το ταχύπλοο, θα είναι σε θέση να υπερασπισθεί τη σημαία που έχει τοποθετήσει; Όχι, μετά θα πρέπει να τρέξουν οι λιμενικοί και το πολεμικό ναυτικό για να καθαρίσουν την κατάσταση».

Για τη μετριοπάθεια των ΜΜΕ εν συγκρίσει με το παρελθόν:

«Σε αρκετές περιπτώσεις συμφωνώ ότι είναι έτσι, διότι πολλοί έχουν καταλάβει τι συνέβη τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90. Είναι άλλοι πάλι που δεν το καταλαβαίνουν και νομίζουν πως είναι ένα Master Chef με πυρομαχικά. Θέλει σοβαρότητα και προσοχή. Όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι διευθυντές και οι εκδότες και οι ιδιοκτήτες των Μέσων έχουν και αυτοί ευθύνη να κατευθύνουν και να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο σοβαρότητας».

Για το σχόλιο του Φώτη Κουβέλη ότι υπάρχει ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο δήλωσε ότι η ένταση στο Αιγαίο είναι γνωστή από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Με τις σεισμογραφικές έρευνες, την κρίση του 87, τα Ίμια, και κορυφαίο βέβαια γεγονός την εισβολή στην Κύπρο. Και κατέληξε:

«Η Τουρκία ακολουθεί ένα νόμο, αυτόν του ισχυρού και εκεί πρέπει να απαντήσεις στο διπλωματικό πεδίο και στα πεδία του διεθνούς δικαίου. Είμαστε σε επαγρύπνηση, έχουμε αναπτύξει μια πολύ μεγάλη αποτρεπτική ισχύ, έχουμε διατάξει τις δυνάμεις, έχουμε διατάξει το διπλωματικό κεφάλαιο με τρόπο ώστε όλα αυτά να τα λαμβάνει σοβαρά η Τουρκία. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος που θα μας βγάλει από αυτή τη δυσχέρεια».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien