Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Κουρουμπλής: Στην εποχή που ζούμε πρέπει να εμπνεύσουμε ελπίδα

Κουρουμπλής: Στην εποχή που ζούμε πρέπει να εμπνεύσουμε ελπίδα

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Μάγδα Τσέγκου.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

Για τον Πανηγυρικό Λόγο του στις 15 Αυγούστου στην Τήνο

Ο κόσμος μπορεί και αντιλαμβάνεται τι λέει ο ομιλητής. Με την ομιλία αυτή, στο συγκεκριμένο περιβάλλον και τη συγκεκριμένη ημέρα (η οποία συνδέεται και με εθνικά θέματα και με την ορθοδοξία) προσπάθησα να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά. Στην εποχή που ζούμε πρέπει να εμπνεύσουμε ελπίδα. Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα και ότι τα νέα παιδιά μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτό που συχνά περιγράφω ως «ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής τους». Με πείσμα, επιμονή και αγώνα, μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, όπως τα «μυαλά» των νέων ανθρώπων, των επιστημόνων. Συλλογικά θα κάνουμε την αυθυπέρβασή μας, θα βρούμε τον κοινό τόπο και θα βγάλουμε την πατρίδα από την μεγάλη περιπέτεια στην οποία βρέθηκε.
Πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει τις δυνάμεις να ξεπεράσει προβλήματα που δημιουργεί συχνά η ζωή. Και έτσι εξελίσσεται η ζωή. Σε αυτό πνεύμα ήταν και η δική μου πορεία μετά το ατύχημα. Ήθελα αυτό το παράδειγμα να δώσω στα νέα παιδιά, να μην παραιτούνται με την πρώτη δυσκολία. Θέλω να πω στους νέους ανθρώπους «Γίνετε εραστές της ζωής, διεκδικείστε να είστε αυτό που θέλετε και μη γίνεστε παρανάλωμα της βούλησης των άλλων.» Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες. Πάντα οι εποχές ήταν δύσκολες για τους νέους. Αλλά η σημερινή γενιά των νέων παιδιών είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Έχει μέσα της όλο αυτό το απόθεμα που μπορεί να ενεργοποιήσει και να διεκδικήσει ακριβώς αυτά που νομίζει. Τίποτα δε χαρίζεται στη ζωή. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι τα σημαντικά πράγματα κατακτιούνται από εκείνους που έμαθαν να διεκδικούν.

Για το άρθρο του σχετικά με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι μια παράταξη που έχει στο DNA της τον αντι-νεοφιλελευθερισμό και την αντι-δεξιά λογική, δεν μπορεί να γίνει δεκανίκι της Δεξιάς. Δεν αναφέρθηκα σε πρόσωπα. Τώρα για τη συγκεκριμένη μου θέση, δέχτηκα και επιθέσεις από κάποιους, αλλά αυτό είναι ίδιον του χαρακτήρα του καθενός και της ποιότητας της πολιτικής αντίληψης που τον διακατέχει. Αναφέρομαι σε πολιτικές και όχι σε πρόσωπα. Θεωρώ ότι αυτή η παράταξη, που θέλει να λέγεται κεντροαριστερή παράταξη, δεν μπορεί να κοιτάει και αριστερά και δεξιά. Αναφέρομαι στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Η σχέση μου μαζί του είναι σταθερή και ποιοτική. Γιατί πάντα υπερασπίστηκα και την παράταξη αυτή και τον Αντρέα, όσο δεν τον υπερασπίστηκαν αυτοί που όφειλαν να τον υπερασπιστούν.

Για μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ

Εγώ παλεύω γι αυτό. Αυτό γίνεται στην Ευρώπη. Οι συνεννοήσεις και οι συζητήσεις που έχω με ανθρώπους που ηγούνται του Σοσιαλιστικού χώρου στην Ευρώπη, είναι γνωστό αυτό άλλωστε, αυτό το πνεύμα μου διαμηνύουν, το πνεύμα της συνεργασίας των δυνάμεων αυτού του χώρου. Αυτά θα επιτευχθεί με σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει. Θα βρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει ένας προγραμματισμός. Όταν μιλάω για ενότητα μιλάω για ενότητα του Ελληνισμού σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. Υπάρχουν τρόποι που και τα μεγάλα κόμματα και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση μπορούν να βρουν συνεννόηση για το κλίμα που πρέπει να υπάρξει για παράδειγμα στις επενδύσεις. Είναι ανάγκη να υπάρξει κλίμα συνεννόησης και εδώ πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι. Είναι τομείς της οικονομίας που μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Η ναυτιλία, ο τουρισμός η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, είναι τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να τους στηρίξουμε, για να φτάσουμε σε μια πραγματική ανάπτυξη που θα αγγίζει την ψυχή όλων μας. Δεν έχει νόημα να μένει ο καθένας μας σε στείρα αντιπολίτευση, δε θα κερδίσει τίποτα. Η κοινωνία έχει και νου και κρίση και μας κρίνει όλους.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ

Δεν έχω να καταγγείλω για κάτι τους ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ δεν υπήρξαν εμπόδιο ως τώρα στην προσπάθεια που ήθελε να κάνει η κυβέρνηση. Να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς. Από εκεί και πέρα ο φυσικός χώρος είναι να βρεθεί σε όλο αυτό τo ευρύτερο πεδίο των δυνάμεων που λέγονται κεντροαριστερές, αριστερές, προοδευτικές, ένα modus vivendi . Ένας προγραμματικός λόγος. Πρέπει να εργαστούμε όλοι σε αυτή την κατεύθυνση, διότι σταδιακά θα πάμε σε ένα ευρύτερο νεοφιλελεύθερο μέτωπο, και σε ένα ευρύτερο σοσιαλιστικό, κεντροαριστερό, αριστερό μέτωπο. Σε κοινωνικό επίπεδο θα κριθούν τα πράγματα και σε έναν τέτοιο τρόπο θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι.
Ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός σε αυτά τα ζητήματα, όπως και όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Ενωτικό Μέτωπο. Όταν τότε κάναμε την προσπάθεια να συνεργαστούμε με όλες τις τότε προοδευτικές δυνάμεις ο κ. Τσίπρας, ήταν ο μόνος που είχε πει ότι «ναι να πάμε σε ένα τέτοιο πνεύμα». Έχει μέσα του αυτή τη διάθεση και νομίζω ότι είναι δουλειά όλων, όλων μας, να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την προοπτική συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ

Υπάρχουν προβλήματα. Υπήρξαν και ακρότητες, αλλά αυτά οφείλουμε να τα υπερβούμε. Όχι μόνο σε επίπεδο κομμάτων, ώστε να συνεργαστούν όμορα κόμματα, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Γενικά πρέπει ο πολιτικός λόγος να αποκτήσει μέτρο. Πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά πόρτες και παράθυρα του πολιτικού, του νοητικού πεδίου όλων μας, ώστε να βρίσκουμε γραμμές συνεννόησης. Είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία βρέθηκε ενώ δεν έπρεπε να βρεθεί. Βρέθηκε από λάθη που έγιναν πριν από δέκα χρόνια.

Για τη «μαύρη τρύπα στα ταμεία»

Χθες το βράδυ ο Οίκος Φιτζ αναβάθμισε κατά μία μονάδα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είναι ακόμα ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που δείχνει τη δυνατότητα το κράτος και οι επιχειρήσεις να δανείζονται με μικρότερα επιτόκια. Πράγματι υπάρχει αυτή η τρύπα, αλλά υπήρχε και πέρυσι και είμαι βέβαιος ότι στο υπόλοιπο του χρόνου που μένει για το 2017 θα υπάρξουν προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου να χτυπηθεί ακόμα περισσότερο η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή , η φοροκλοπή κλπ.

Για τη φοροδιαφυγή των φαρμακοβιομηχανιών

Η Ευρώπη αρχίζει να ανοίγει αυτά τα ζητήματα. Ήδη είμαι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, αναζητώντας πληροφορίες για τις περίφημες ενοδο-ομιλικές συναλλαγές, ένα θέμα που η Ευρώπη έπρεπε να έχει ανοίξει. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να το ανοίξει πρώτη γιατί περνάει μια βαθύτατη οικονομική κρίση και δεν μπορεί να γίνουν άλλες περικοπές. Δεν μπορεί επίσης μια μητρική εταιρία να παρουσιάζει κέρδη και η θυγατρική της στην Ελλάδα να μην παρουσιάζει.

Για το τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τον φημολογούμενο ανασχηματισμό.

Το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» αφορούσε τον Γενάρη του 2015. Το Σεπτέμβριο έγιναν πάλι εκλογές, κάτι που ξεχνάει η αντιπολίτευση. Εκεί ο κ. Τσίπρας είχε την εντιμότητα να θέσει στην κρίση του Ελληνικού λαού, το δύσκολο πρόγραμμα. Ο Λαός είπε ότι αυτό το δύσκολο πρόγραμμα εμπιστεύεται να το διαχειριστεί αυτή η κυβέρνηση. Αυτό και κάνουμε. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα, αλλά σταθερά, σιγά – σιγά, αρχίζει να «χαράζει», να υπάρχει μια ελπίδα. Υπάρχει μια κινητικότητα στην οικονομία, παράδειγμα η αναβάθμιση από τον Οίκο Φιτζ. Σημαίνει αυτό ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει λοιπόν σιγά – σιγά με τη βελτίωση της οικονομίας να εξορθολογιστούν αδυναμίες όπως αυτές που επισημαίνετε στα ρεπορτάζ σας. Η κυβέρνηση αυτά τα αφουγκράζεται και με τη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας θα έχουμε και βελτίωση τέτοιων ζητημάτων που πραγματικά δημιουργούν αδικίες σε βάρος κάποιων ανθρώπων.
Ως προς τον ανασχηματισμό αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει και θα αποφασίσει πότε και ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει αυτό το κλίμα που θα σας είπα, της συνεννόησης και σε αυτό πρέπει να βάλει πλάτη και η αντιπολίτευση, γιατί είναι ανάγκη εθνική να δημιουργήσουμε κλίμα επενδυτικό. Γιατί μόνο με επενδύσεις υγιείς και σοβαρές μπορεί να υπάρξει πραγματική και συλλογική ανάπτυξη και όχι ανεργιογόνος ανάπτυξη.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien