Για την Τήλο που γίνεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας μίλησε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Προέδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Χαράς Καφαντάρη, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Τήλος: Το πρώτο ενεργειακό αυτόνομο νησί της Μεσογείου».
Η τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη:
Θα ξεκινήσω από αυτό που είπε ο κ. Καματερός. Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα νησιωτική πολιτική και γίνεται προσπάθεια αυτή τη στιγμή να υπάρξει. Εγώ θα συμπληρώσω ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και σε σχέση με αυτό θα πω ότι συντάσσεται και μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας.
Ευρωπαϊκή ΄Ένωση, ειδικά προγράμματα και ειδική αναφορά για τα πράσινα νησιά. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα είναι γενικότερα στην Ε.Ε.. Κύριο σύνθημα στον τομέα της ενέργειας: Έξυπνη, καθαρή ενέργεια για όλους. Αυτό, λοιπόν, εάν το λάβουμε υπόψη μας και με βάση αυτά που μας είπαν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, συμπυκνώνεται σε αυτή την ενεργειακή πολιτική και αυτή την εφαρμογή η οποία πάει να ολοκληρωθεί στο νησί της Τήλου και ιδιαίτερα αναφέρω το θέμα των έξυπνων μετρητών, κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί στο πρόγραμμα αυτό για το νησί, το οποίο είναι και ένα ζητούμενο γενικότερα για τη χώρα μας, γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα προχωρήσει.
Πραγματικά δεν έχουν γίνει βήματα μέχρι σήμερα για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένα έργο το οποίο χρονίζει πάνω από δεκαετία και έπρεπε ήδη να έχει γίνει, με συνέπεια αυτή τη στιγμή και ρυπογόνοι να είναι οι σταθμοί που χρησιμοποιούν μαζούτ στα νησιά και βέβαια να είναι επιβαρυμένο και το κόστος με τους λογαριασμούς ΥΚΩ, που ουσιαστικά αφορούν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στα νησιά όπου καίγεται το μαζούτ.
Άρα, λοιπόν, είναι ένα έργο προτεραιότητας και είναι από ότι γνωρίζω και από το Υπουργείο να ολοκληρωθεί μέσα το πολύ σε ένα – δύο χρόνια, με τις Κυκλάδες μετά, και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το μικρό και με το μεγάλο καλώδιο. Είναι ένα έργο το οποίο επιταχύνεται και πρέπει να γίνει.
Πάντα και με τη διασύνδεση αν επιτευχθεί, που θα επιτευχθεί γιατί είναι και ο στόχος και του Υπουργείου και της Κυβέρνηση και για πάρα πολλούς λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, λόγους τιμής κ.λπ. του ηλεκτρικού ρεύματος και των ΥΚΩ -εδώ θα ήθελα να πω ότι υπάρχει και πρόταση να υπάρξει αναλογική χρέωση και σε αυτό το σημείο τα ΥΚΩ, ώστε να ελαφρυνθούν λογαριασμοί της ΔΕΗ πέραν των ελαφρύνσεων στην κατανάλωση το 15% που έχει ήδη θεσμοθετηθεί και είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση προχωρεί και επεξεργάζεται για να είναι φθηνή η ενέργεια στον κόσμο που είναι σε δύσκολη θέση- όμως πάντα θα υπάρχουν κάποια νησιά τα οποία δεν θα διασυνδεθούν. Αυτή τη στιγμή είναι νομίζω 32 μικρά νησιά.
Θα ήθελα να πω ότι το παράδειγμα της Τήλου είναι σημαντικό και είναι σημαντικό να πετύχει και αυτό το σχέδιο. Εδώ θα ήθελα να πω δύο πράγματα: πρώτα από όλα ότι υπάρχει μια κοινοπραξία που ορίζει και προχωρεί το συγκεκριμένο έργο. Είναι το Πολυτεχνείο, είναι οι δήμοι, είναι η εταιρεία, εκπρόσωπος της οποίας ήταν εδώ σήμερα, αλλά είναι βέβαια και ο ΔΕΔΔΗΕ και θα ήθελα να το τονίσω αυτό.
Επειδή υπήρξε ένα παράπονο από κάποιον εισηγητή να πω ότι έτσι και αλλιώς, όπως αναφέρατε, το Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το έργο για εφαρμογή. Στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα προβλέπεται και ρύθμιση ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα ζητήματα της αδειοδότησης και αυτά τα οποία λέχθηκαν εδώ. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό το νομοσχέδιο για τη δόμηση, που περιλαμβάνει και τα αυθαίρετα ή μέχρι τέλος Ιουλίου θα έρθει στη Βουλή ή θα είναι από τα πρώτα, να μην πω το πρώτο το Σεπτέμβριο που θα ανοίξει η Βουλή. Θεωρώ ότι όταν θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα θα υπάρχουν και οι αδειοδοτήσεις και τα σχετικά, ούτως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την εφαρμογή, η οποία μπορεί να είναι οδηγός και για άλλα νησάκια τα οποία δεν θα διασυνδεθούν.
Ανέφερε κάτι σημαντικό η Δήμαρχος. Επειδή έχω ασχοληθεί και υπήρξε και θέμα της Επιτροπής μας, το θέμα για τα γεωπάρκα, γεώτοποι και όλα αυτά. Η παλαιοντολογική κληρονομιά του νησιού της Τήλου είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπάρχει η βούληση και από ότι γνωρίζω είναι σε διαδικασία καταβολής, αν δεν έχει γίνει, από την πλευρά του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής ενός ποσού 50% και το υπόλοιπο νομίζω ότι υπάρχει δέσμευση από το δήμο να καλυφθεί, να γίνει το Παλαιοντολογικό Μουσείο όπου εκεί έχουν δουλέψει χρόνια εκλεκτά κλιμάκια επιστημόνων και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα είναι ένας άλλος πόλος έλξης αν θέλετε και για τουριστικούς λόγους μιας και το νησί αυτό είναι πραγματικά αξιόλογο και πιστεύω θα είναι και μία αρχή να γίνουν και άλλα μουσεία αυτού του είδους, γιατί κάπου οι γεώτοποι, τα γεωπάρκα, η γεωλογική μας κληρονομιά είναι υποβαθμισμένη και δεν προβάλλεται στο βαθμό που αξίζει να προβάλλεται. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσει και αυτό από την Τήλο.
Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους ήρθαν. Ήταν αξιόλογη η σημερινή συζήτηση και πιστεύω ότι και η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει και για το συγκεκριμένο project. Ευχαριστώ.