Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Η διοικήτρια του ΓΝ Σύρου ανοίγει τα χαρτιά της στο Aigaio365: «Τίποτα δεν είναι αυτονόητο…»

Η διοικήτρια του ΓΝ Σύρου ανοίγει τα χαρτιά της στο Aigaio365: «Τίποτα δεν είναι αυτονόητο…»

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Η διοικήτρια του ΓΝ Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά μιλάει στο Aigaio365 για τα πεπραγμένα και τους στόχους της για το μέλλον του Νοσοκομείου. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί τώρα, ποιοι τομείς βελτιώθηκαν και τι έχουν να περιμένουν οι Κυκλαδίτες; Ποια η σχέση της με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και πώς θεωρεί ότι θα επηρεάσει μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή;

Όπως αναφέρει, το 2014 στο νοσοκομείο εργάζονταν 224 άτομα. Από την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκηση (τον Αύγουστο του 2016) ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία. Εκδιώχθηκε ο εργολάβος καθαριότητας, και πλέον οι 12 καθαρίστριες υπάγονται στο ΓΝ Σύρου, με μεγαλύτερες απολαβές και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Σήμερα το νοσοκομείο απασχολεί 269 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.

Ειδικότερα, απασχολούνται 46 ειδικευμένοι γιατροί, όταν το 2015 ήταν μόλις 37. Όπως μας λέει η Μαργαρίτα Μπουραντά «προσπάθησα να αποκαταστήσω και να φέρω σε ισορροπία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ένα σύστημα που κατέρρεε…». Επίσης τα 101 άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού το 2015, σήμερα έχουν γίνει 119. Οι 28 εργαζόμενοι του λοιπού επιστημονικού προσωπικού (φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι, παρασκευαστές, ψυχολόγοι, κλπ) του 2015, σήμερα έχουν γίνει 37 και οι 30 διοικητικοί υπάλληλοι, έχουν αυξηθεί κατά 5. Τέλος, σημαντική είναι αύξηση του τεχνικού – ξενοδοχειακού δυναμικού. Οι 17 εργαζόμενοι του 2015, έχουν αυξηθεί σε 29.

Τον Δεκέμβριο του 2016 λειτούργησε ο Μαγνητικός τομογράφος. «Όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός μου, τα ΜΜΕ έλεγαν πως το μεγάλο στοίχημα ήταν να λειτουργήσει ο Μαγνητικός Τομογράφος, ο οποίος αγοράστηκε το 2015. Προσελήφθη το απαραίτητο προσωπικό, εκπαιδεύτηκε και το καταφέραμε» μας λέει η κ. Μπουραντά και συνεχίζει:

«Αναδιοργανώθηκε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα τακτικά ιατρεία με την ορθολογικότερη αξιοποίηση των χώρων και την αποκατάσταση των ίδιων χώρων. Αναδιοργανώθηκε το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το οποίο όταν ανέλαβα ήταν εγκαταλειμμένο. Τώρα λειτουργεί πλήρως αναδιοργανωμένο, έχουν γίνει και νέες προσλήψεις και έρχεται και φυσίατρος».

Επιπλέον, φτιάχτηκε το ιατρείο ύπνου – σπειρομετρήσεων, το ιατρείο παιδικού άσθματος και ατοπικής δερματίτιδας, το διαβητολογικό ιατρείο και συστάθηκε ομάδα υποστήριξης ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από διαιτολόγο και επισκέπτη υγείας.

«Λειτούργησε και αυτόνομο παιδιατριακό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ώστε τα παιδιά να είναι ξεχωριστά από τους ενήλικες» σημειώνει και κάνει ειδική αναφορά στη λειτουργία ξεχωριστού εμβολιαστικού κέντρου στο ΠΕΔΥ Ερμούπολης: «Σε συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ και τον επιστημονικό υπεύθυνο του ΠΕΔΥ μεταβαίνουν δύο παιδίατροι, δύο φορές την εβδομάδα, ώστε τα παιδιά να εμβολιάζονται έξω από το νοσοκομείο».

Επιπλέον δημιουργήθηκε ιατρείο μνήμης και από τον Μάιο του 2018 λειτουργεί και η παιδιατρική κλινική. Συστάθηκε τμήμα βρογχοσκοπήσεων πριν από τρεις μήνες και ιατρείο Depot, το οποίο αντιμετωπίζει περιστατικά χρόνιων ψυχιατρικών προβλημάτων.

Όπως μας λέει η Μαργαρίτα Μπουραντά συστάθηκε και «γραφείο προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας, το οποίο ενημερώνει και βοηθά τους πολίτες να αναφέρουν ή και να επιλύσουν διάφορα προβλήματα. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για τη διαχείριση εισαγωγών με λοιμώδη και μεταδοτικά νοσήματα».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΕ Ο ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκε και λειτουργεί σύγχρονη μονάδα ιατρικού οξυγόνου. Το νοσοκομείο έχει προμηθευτεί ανακινητήρα αιμοπεταλίων και θάλαμο συντήρησης των ασκών, αλλά και ψυγείο συντήρησης των μονάδων αίματος.

Μέσα από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αποκτήθηκε σύγχρονο λαπαροσκοπικό σύστημα, ενώ το ΓΝ Σύρου εξοπλίστηκε και με φορητό ακτινοσκοπικό C-arm και με μηχάνημα ΟCT (τομογράφος οπτικών νεύρων). Αποκτήθηκε lazer λιθοτριψίας, διαγνωστικός σταθμός εργασίας ακτινολόγου, ακτινοσκοπικό ψηφιακό συγκρότημα με δύο αναπνευστήρες και ειδικό monitor παρακολούθησης, εξοπλισμός πληροφορικής και νέο τηλεφωνικό κέντρο. Όπως σημειώνει η διοικήτρια του νοσοκομείου «αναμένονται ακόμα ένας κλίβανος θερμοευαίσθητων υλικών, ένα νέο ενδοσκοπικό σύστημα βρογχοσκόπησης και ένα πλήρες οδοντιατρικό συγκρότημα».

Επίσης, τονίζει πως «εδώ και τρία χρόνια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αναλώσιμα υλικά, όπως σεντόνια, γάζες, σύριγγες, κλπ. Ο προϋπολογισμός κάθε χρονιά είναι αυξημένος. Ο φετινός είναι περίπου 4 εκατομ. ευρώ».

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ

Η διοικήτρια του ΓΝ Σύρου, σημειώνει πως υπάρχει δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και άλλα νησιά από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. Γιατροί επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τη Νάξο, ενώ «για παράδειγμα ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου επισκέπτεται τα νησιά ανάλογα με τις ανάγκες».

«Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν αυτονόητες τις παροχές της υγείας, όμως δεν είναι. Θα πρέπει να προστατεύονται από όλους μας. Στόχος μας είναι η άμεση λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Αυτό όμως δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να μοχθήσουμε να τη λειτουργήσουμε και να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και στο μέλλον. Έχει ήδη διαμορφωθεί και εξοπλιστεί ο χώρος, έχει προσληφθεί ιατρικό προσωπικό και έχει τοποθετηθεί και επιστημονικός υπεύθυνος. Επίσης, στοχεύουμε στην λειτουργία αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και στην αγορά ψηφιακού μαστογράφου».

«ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ»

Η Μαργαρίτα Μπουραντά δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη βοήθεια που έχει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ: «Έχουν γίνει πολλά πράγματα με την υποστήριξη του υπουργείου. Εμείς υλοποιούμε την πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία. Το τοπίο στην Υγεία άλλαξε προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, με αλματώδες τρόπο. Πριν 7-8 μήνες, βουλευτής της αντιπολίτευσης έκανε ερώτηση για το κόστος των αεροδιακομιδών. Το υπουργείο Υγειας και η πολιτική της κυβέρνησης βάζουν πιο ψηλά την ανθρώπινη ανάγκη από το κόστος. Και ξαναλέω. Δεν είναι όλα αυτονόητα. Είχαμε βγάλει προκήρυξη για 11 γιατρούς και έχουν διοριστεί οι 4. Οι υπόλοιποι 7 είναι εν αναμονή και δεν ξέρουν αν θα διοριστούν, αν και εφόσον προκύψουν πολιτικές αλλαγές. Βρέθηκαν στα συρτάρια του υπουργείου προκυρήξεις του 2007 και του 2010 και τους προσλάβαμε εμείς! Τώρα είναι σε εξέλιξη η προκύρηξη για επιπλέον επικουρικό προσωπικό. Ποιος εγγυάται ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, δεν θα μείνουν οι αναμενόμενοι διορισμοί στα συρτάρια; Ξαναλέω. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο…»Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien